A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nemzetközi elismerés a somlói pezsgőnek

Két Kreinbacher-tétel is aranyérmet kapott

2018-07-12 | Vinoport


Nemzetközi elismerés a somlói pezsgőnek

Kihirdették a legjelentősebb nemzetközi pezsgőverseny, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) idei díjazottjait. A somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos magnum pezsgője aranyat, két további tradicionális pezsgője ezüstérmet kapott.


A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a világ legnagyobb és legelismertebb pezsgőversenye;  az egyetlen a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A szaktekintélyekből álló zsűri idén ötödik alkalommal gyűlt össze azzal a céllal, hogy a mezőnyt értékelve visszajelzést adjanak a pezsgőkészítőknek, kövessék az egyre jobb minőségre törekvő pincészetek fejlődését és hiteles iránymutatást nyújtsanak a fogyasztóknak. A megmérettetés zsűrijében az alapító Tom Stevenson mellett elismert specialisták, köztük a világ egyik legjobb pezsgőszakértőjének számító Márkus György pontozott.

 

A CSWWC-n nevezett tételek száma évről évre növekszik és egyre sokszínűbb a mezőny.  A hagyományosan legsikeresebb Franciaország vagy Olaszország mellett idén jól szerepelt Nagy-Britannia, az Újvilágból pedig Ausztrália és az USA is. A zsűrielnök Tom Stevenson szerint „lenyűgöző volt számunkra az idén benevezett pezsgők minősége, a színvonal rögtön az első naptól igen magas volt, és ezt tükrözi az érmek sora is.” A vb-re nevezett pezsgőket összesen 10 nap alatt, vakon értékelték, a tételeket származási helyük és stílusuk szerint csoportosítva. Kizárólag arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki, így csak a valóban kimagasló tételek kapnak díjat, amelyhez ráadásul a zsűritagok egyhangú döntése szükséges. 2018-ban összesen 116 aranyérem és 128 ezüst született. A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak vesznek részt rajta, a zsűri pedig neves szakértőkből áll.

 

 

Az idei évben összesen 18 ország szerepel arannyal az éremtáblázaton, köztük Magyarország. A somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos, magnum pezsgőjének is aranyat ítélt meg a zsűri – a Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült, több mint három évig érleltek. A Brut Classic 2015 Magnum ősszel debütál majd a piacon. Szintén furmint és chardonnay alapú, tradicionális módon készített pezsgőik, a Prestige Brut és a Brut Classic egyaránt ezüstérmet kaptak. A két arany- és két ezüstéremmel a Kreinbacher Birtok eddigi legjobb eredményét érte el a vb-n és immár negyedik alkalommal került fel az éremlistára: 2016-ban kapott először aranyat a CSWWC-n két somlói, furmint alapú tétele.

 

"A minőségre törekvés a kezdetektől az első helyen áll a Birtok életében. A nemzetközi versenyeredmények jelentősen hozzájárulnak a küldetéshez, hogy a hazai pezsgőkultúra tovább erősödjön és minél többen megismerjék a csapat munkáját, a tradicionális pezsgőkészítés értékeit és a Somlón születő pezsgőket.” – kommentálta a hírt Prisztavok Zoltán kereskedelmi és marketingvezető.

 

 

Fotó: Juhász Bogi

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!