A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már borsó méretűek a szőlőszemek

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre

2016-06-23 | Tarcal Kutató


Már borsó méretűek a szőlőszemek

Már nemcsak hogy virágzik a szőlő, de a gyümölcsfejlődés fenológiai stádiumába került. A bogyók borsószem méretűek, a fürtök pedig elkezdtek lógni. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Ilyenkor rengeteg tápanyagra és vízre van szüksége a szőlőnek, illetve 20-25 fokos nappali hőmérsékletre. Az időjárás továbbra is meleg és párás, viszont gyakoriak az esőzések. Kedden hajnalban a borvidék több pontján néhány perces jégeső volt - gyors reagálásra volt szükség az érintett ültetvényekben. Pableczki Bence növényorvos előrejelzése a 2016. június 23-29. közötti időszakra.

Lisztharmat

Az időjárás továbbra is párás és meleg, ami kedvez a lisztharmatnak. A kórokozó fertőzési nyomása magas, ezt támogatják a borvidéki mérőállomások is. Egyes ültetvényekben megjelentek a lisztharmat tünetei a fiatal bogyókon. Továbbra is fordítsunk kellő figyelmet a védekezésre. A fiatal bogyók védelme kiemelt jelentőségű. A védekezést folytassuk kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus hatóanyag (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) együttes alkalmazásával. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. 

 

Már borsó méretűek a szőlőszemek

Peronoszpóra

A csapadékos, párás időjárás kedvez a kórokozónak. Új fertőzés elindulását több mérőállomás is jelezte. A fiatal bogyók érzékenyek a kórokozóra, azonban fejlődésükkel fogékonyságuk csökken. A védekezést réz hatóanyaggal végezzük, mely ökológiai gazdálkodásban is használható. Peronoszpóra tüneteket egyelőre nem találtunk.

Fakó rothadás

A betegség első sorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan. 

 

Feketerothadás

A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A fiatal lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére. 

 

Már borsó méretűek a szőlőszemek

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet
Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtószer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz. 

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.06.15-21.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

19

22,76

Hercegkút Gombos

8,1

21,54

Hercegkút Hosszúhegy

7,4

-

Bodrogolaszi Pajzos

5,7

21,8

Tolcsva Kincsem

1,4

22,74

Tolcsva Nyakvágó

5,8

22,3

Erdőbénye Lőcse

10,5

22,19

Vámosújfalu Rány

12

22,31

Olaszliszka Haraszt

6,1

23,16

Szegi Poklos

2,6

22,24

Tarcal Vinnai

1,5

22,31

Tokaj Hétszőlő

2

22,8

Bodrogkeresztúr Lapis

3,6

22,27

Bodrogkeresztúr Dereszla

6,8

22,29

Mád Betsek

5,1

21,44

Mád Juharos

-

21,87

Mád Úrágya

 

23,01

Tállya Nyergesek

4

22,49

Abaújszántó Kassaváros

8,2

22,4

 

Várható időjárás:
Az elkövetkező napokban 30°C feletti napi maximummal kell számolnunk. Vasárnap és hétfőn lehűlés várható jelentősebb csapadék kíséretében. 

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!