A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyugat-Magyarországi Egyetem bora 2009.

Már két kategóriában választanak

2009-02-16 | Tóth Adrienn


2009. február 5-én hatodszorra választották meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem borát egy borvidéki verseny keretében. A Bormarketing Műhely Kht. által szervezett eseményre Sopronban, az egyetem Erzsébet-kerti új oktatási épületében került sor. Az eddig megszokott kékfrankos mellett idén fehér kategóriában is odaítélték a díjat.


 

Az egyetem borának címéért a Soproni borvidék soproni és kőszegi körzetének borászai vívhattak meg. Prof. Dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora elmondta, hogy soproni székhelyű intézményként a borvidék borait szeretnék propagálni. „Azért versenyeztetjük a borokat, hogy az egyetem vendégeinek a legjobbat adjuk. Szem előtt tartjuk a minőséget, sőt a minőségbiztosítás kulcsszó a Nyugat-Magyarországi Egyetemen” – hangsúlyozta ki a tíz karból álló intézmény vezetője.

A versenyre két kategóriában lehetett nevezni. Az eddigi hagyományoknak megfelelően az első csoportot a borvidék zászlósbora, a kékfrankos és annak más szőlőfajtákkal házasított változatai alkották, amelyek esetében mind rosé-kat, mind vörösborokat indíthattak a pincészetek. Második kategóriaként idén először fehérborok is felbukkantak a mezőnyben, ezen a fronton azonban nem voltak további megkötések, bármely fehérszőlőfajtából készített bor nevezhető volt.A szakmai zsűri elé, akik az előválogatást végezték, összesen harminckét bor került: tizenöt fehér és tizenhét vörös. Ezeket a héttagú bizottság szigorú szakmai szempontok szerint bírálta el, húsz pontos bírálati módszert alkalmazva. Ennek eredményeként a fehér- és a vörösborok közül három-három tételt emeltek ki, amelyek a társadalmi zsűri asztalára kerültek.A fehérborok között az Iváncsics Pincészet 2008-as Irsai Olivér bora bizonyult a legjobbnak, a vörösborok mezőnyében pedig a Roll Pincészet 2007-es Kékfrankosa aratta a legnagyobb elismerést. (Ez utóbbi bort mi is kóstoltuk, a bor profiljának megtekintéséhez kattintson IDE!)

A szakmai zsűri egyik tagja Dr. Botos Ernő, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a következőképpen kommentálta az eseményt: „Szakmai szempontból kifejezetten érdekesnek tartom ezt a versenyt. A rendezvény messze a legrangosabb és a leginkább szakmai azok között a borversenyek között, ahol egy felsőoktatási intézmény vagy egy város borát választjuk ki – akár a zsűri összetételére, akár a két lépcsős elbírálásra gondolunk. Külön említésre méltó, hogy ezen a versenyen a szakmabeliek műhelymunkaként hozzájárulnak a borvidék jellegzetes borának karakterformálásához.”Ez utóbbi megjegyzés arra vonatkozik, hogy a vakkóstolást követően a szakemberek megvitatták, szerintük milyen jegyekkel is kellene bírnia a borvidék zászlós borának. A közösen kialakított álláspont pedig visszahat a bortermelésre azáltal, hogy azt ismertetik a termelőkkel is.

A nyertes borok és az őket elkészítő borászok február 14-én a Nyugat-Magyarországi Egyetem farsangi bálján mutatkoznak be először egy borbemutató keretében. Ezt követően azonban az egyetem kapcsolatai révén remélhetőleg szélesebb körben is ismertté válnak majd.

A tavalyi borversenyről szóló cikkünk olvasásához kattintson IDE!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!