A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Összefogások, tervek a hazai borvilágból

Észak-Magyarország, Tokaj

2009-12-11 | Tóth Adrienn


Összefogások, tervek a hazai borvilágból

Nemcsak a hazai boros közösségre jellemző az összefogás hiánya, ha kicsit beleolvasunk más nemzetek szakújságaiban, ott is gyakran előfordul, hogy a szereplők az együttműködés iránti készséget firtatják. Épp ezért mindig örülünk, amikor új kezdeményezések látnak hazánkban napvilágot, amelyek a közös munkán keresztül szeretnék az egyének előrelépését garantálni. Következő összefoglalónkban elsőként az Észak-Magyarországi Bor Klaszter megalakulásáról számolunk be, majd kitérünk arra, miben látja a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség a borvidék jövőjét.


 

Észak-Magyarországi Bor Klaszter

November 27-én megalakult az Észak-Magyarországi Bor Klaszter, amely négy borvidék - a Bükki, az Egri, a Mátrai és a Tokaji - huszonnégy pincészetét foglalja magába. A szervezet célja, hogy az eddigi borvidékenként megalkotott stratégiával szemben átfogó gondolkodásra és összefogásra buzdítsa tagjait.

A kölcsönös érdekek elismerését első körben a következő pincészetek ismerték fel:

Bükki borvidék: Csáter Apó Pincéje, Gál Pincészet, Kompa Pince, Pásti Pincék, Szabor ház.
Egri borvidék: Bakondi Borászat, Egri Borvár, Gál Tibor Pincészet, Simon Pincészet, St. Andrea, Thummerer Pincészet
Mátrai borvidék: Bendek Pince, Ludányi András Pincészet, Ludányi Pince, Nyilas Pincészet, Szőke Mátyás Pincészet
Tokaji borvidék: Babits Pincészet, Bodnár Pincészet, Götz Pincészet, Kiss István Pincészete, Monyók Pincészet, Sajgó Pincészet, Tokajbor-Bene Pincészet, Tokaj Kereskedőház Zrt.

\"\"

A tokaji borturizmus jövője

A Vinoporton már korábban is beszámoltunk a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség létrejöttéről, amely szervezet alapító tagjai a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokaji Bormívelők Társasága, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, a Tokaji Borbarátnők Társasága, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Hegyaljai Borút Egyesület.

Hogy a fenti szervezetek együttes erővel sokat tehetnek a borvidék jövőjéért, ez egyértelmű, és mi bízunk abban, hogy ez így is lesz. Jó kezdeményezésnek tartjuk azt is, hogy elsőként a helyi borturizmus versenyképességén kívánnak javítani, hiszen ez a régió sok szereplőjére lenne pozitív hatással.

A munkamegosztás jegyében a borturizmus jelenlegi kínálatának felméréséért, ennek továbbfejlesztéséért és marketing tevékenységének kidolgozásáért a régión belül a Tokaj-Szerencs desztináció felel. Amely nem is tétlenkedik, hiszen az elmúlt hónapokban kidolgozta a szolgáltatások fejlesztésének jövő évre esedékes tervezetét.

\"\"

Ez magában foglalja a már öt helyen – Szerencs, Tarcal, Erdőbénye, Tokaj és Szegi - kialakított információs pontok további működtetését. Ezeken a helyszíneken információt nyújtanak a turistáknak, segítségükre vannak többek között a szállásfoglalásukban, az utazásukban, és boros vagy egyéb programjaik szervezésében.

A dokumentum magába foglalja ezen túl több garantált program fejlesztését a következő öt évben. A program kidolgozói ugyanis fontosnak tartják, hogy folyamatosan álljanak olyan lehetőségek a turisták rendelkezésére, amelyre minél több helyszínen számíthatnak főszezonban és szezonon kívül, hétvégén és hétköznapokon egyaránt.

Ezek egyike a már létező borbusz-hálózat továbbfejlesztése, ennek célja, hogy egy a borvidék déli részét összekötő rendszer alakuljon ki, amely által elkerülhetővé válik a személygépkocsi használata. Ez pedig mind a környezetvédelem, mind az utasbiztonság szempontjából lényeges. A borbusz egy újabb mutációja lehet a gasztrobusz, amely a jellemző helyi borok mellett gasztronómiai értékekre kívánja felhívni a figyelmet, különös hangsúlyt fektetve a családi- és gyermekprogramokra.

Ezeken túl számtalan irányba indultak még el a tervezet kidolgozói ügyelve arra, hogy az ételek, italok mellett hagyományaikat és történelmi múltjukat is bemutassák az idelátogatóknak. A Taktaközbe tervezett félnapos kirándulásokon pedig az elképzelések szerint Móricz útját járhatják majd végig a turisták.

Bízunk abban, hogy mindkét fent vázolt összefogás az alapítók reményei szerint prosperál majd, és hogy példaként szolgálnak hazánk más borvidékei számára.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!