A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pálinkás december

Rövid hírek a pálinka világából

2010-12-09 | Vizi Csenge


Az elmúlt hetekben sorra nyíltak ki a palackok, de nem ám a borosak, hanem a pálinkát tartalmazók. Ennek oka nem csak a kemény mínuszokat produkáló tél, hanem legfőképp az egymást követő pálinkás eseményekben keresendő. Elindult a HunDeszt verseny újabb szezonja, méltó helyére kerül a Brill Pálinkaház Irsai Olivér pálinkája, megjelent Békési Zoltán és Csarnai Erzsébet tollából a Házi pálinkafőzés című kötet, és bemutatkozott Zwack Sándor egyedi ízvilágot megtestesítő pálinkáival.


Brill pálinka az elsők között

III. Szent Miklós Pálinka Ünnepén, december 6-án helyezték el a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum legjobb pálinkákat tartalmazó vitrinjébe a Brill Pálinkaház Irsai Olivér pálinkáját. Mindezt annak apropóján tették, hogy a Magyar Országos Pálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyen Magyarország legjobb pálinkájává választották e szőlőpárlatot.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkavitrinjébe immár ötödikként kerülhetett a legjobbak közé a Brill terméke, amelyet V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési miniszter helyezett el. A ceremónián a miniszter külön értékelte a pálinka jelenlegi helyzetét hazánkban, beszélt hungarikumok között betöltött szerepéről, és kitért arra is, milyen fontos ezeknek az italoknak a minősége.

Az eseményen többek között Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke is felszólalt, majd Dr. Panyik Gáborné, a verseny igazgatója elmesélte, hogyan is zajlik a pálinkazsűrizés. Végül bemutattak egy újonnan megjelent kötetet, amely a Házi pálinkafőzés címet viseli, és Békési Zoltán illetve Csarnai Erzsébet szavai köszönnek vissza az olvasóknak az oldalakról.

A Brill Pálinkaház részéről Krizl Edit cégvezető volt jelen, aki ismertette cégüket, mesélt tevékenységükről és megköszönte az elismerést jelentő díjat, és végül invitálták a jelenlévőket az üde, parfümös virágillattal rendelkező 2010-es év Legjobb pálinkájának megízlelésére.

Zwack Sándor és nemes pálinkái

A Zwack Pálinka Manufaktúra Európa egyik legmodernebb üzemei közé tartozik, ahol az italok alapanyagául szolgáló gyümölcsöket különleges odafigyeléssel, kézzel válogatják, majd magozzák. Az erjesztést húsz 8,5 méter magas tartályban végzik. Ezekből limitált szériás, sorszámozott palackokat töltenek meg.

A manufaktúra mindig is arra törekedett, hogy különleges alapanyagokból, egyedi pálinkákkal lepje meg a fogyasztókat, így Érlelt Cigánymeggy, Érlelt Birsalmapálinka vagy épp a négyszeres World Spirits Award aranyérmes Fehér Eper. Az ősz újdonságai közé tartoznak a nemrég piacra kerülő tétele: a 8-10 hónapon át, tokaji hordóban cseperedett Bogyós Válogatás Pálinka, amely kuriózum voltát az öttagú Nemes Pálinkacsalád házasításának köszönheti. A fűszeres szőlő, szeder, ribizli, szamóca és fehéreper adja virágos, friss, mézes jellegét.A tél hírnökeként két, öt éves eperfa hordóban érlelt tétellel bővült a pálinkaház portfóliója: a Fűszeres Körte és az Érlelt Eper várja a pálinkák szerelmeseinek kóstolóját.

Mi a gyümölcs legboldogabb vége?

Happy ending for fruits! – olvasható a HunDeszt 2011-es rendezvényének nyilatkozatában. Ahhoz, hogy a gyümölcsnek valóban a legboldogabb vége a pálinkában való elmúlás lehessen, fontos az is, hogy a fogyasztó elé kerülő ital szépségében a tiszta gyümölcsök harmóniáját mutassa. Hiszen csak ekkor fogja a pálinkakedvelő levenni a polcról, és egy különleges alkalommal az asztalra tenni, barátok, családtagok körében elfogyasztani belőle pár kupicányit. Ahhoz, hogy a szaküzletekben választani tudjunk az egyre nagyobb kínálatból, segítséget adnak a versenyek, amelyek komoly követelmények elé állítják a termelőket, és ezzel biztosítják, hogy a vásárló ne zsákbamacskát vegyen.

Ilyen verseny a HunDeszt is, amelyet 2011-ben már hatodik alkalommal rendeznek meg, amelynek szervezésébe a Decanter Kiadó Hamu és Gyémánt Kft. is bekapcsolódik. A versenyre februárban kerül sor, amelyen több változtatással is élnek a szervezők, így szúrópróbaszerű laborvizsgálatokra számíthatnak a versenyzők, továbbá a hazai gasztronómia képviselői és több külföldi szakember is beül a bírálók székébe. A HunDeszt eredményhirdetésére a VinCE 2011-es, márciusi rendezvényén kerül sor, ahol nem csak az érmek kiosztása történik majd, hanem az összes aranyérmes pálinkát egy helyen meg is lehet ízlelni.

Rendelet az országos pálinkaversenyről

Országunk vidékfejlesztési minisztere, Fazekas Sándor egy új rendeletet hozott napvilágra az országos pálinka- és törkölypálinka versenyekre vonatkozóan, amely az érzékszervi bírálók képzéséről is határoz. Ennek értelmében a Pálinka Nemzeti Tanács évente egy országos versenyt rendez, amelynek lebonyolítására pályázni lehet.

Ezzel a rendezvénnyel szeretnék a pálinka hírnevét öregbíteni, nemzetközi szinten pedig még elismertebbé tenni e hungarikumunkat. A nevezők termékei egész Magyarország területéről származhatnak, de csak akkor tekinthető a verseny országosnak, ha legalább harminc nevező és háromszáz különféle tétele indul a megmérettetésen (ezekből minimum kétszáznak szabadforgalom bocsátott terméknek kell lennie).

Amennyiben egy pálinkafőzde mintája elismerésben részesül, azt csak és kizárólag a nyertes tételen tűntethető fel. A bírálat során analitikai és érzékszervi teszteket végeznek, és az EU-s rendeletekben előírt kémiai tartalmakat is vizsgálják, ugyanis ezeknek is meg kell felelniük a pályázati mintáknak. A verseny megrendezésére irányuló pályázatban minden feltételre ki kell térnie a beterjesztőnek, amelyet 2010. december 1. és 31. között lehet elküldeni a kiíróknak.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!