Pálinkázzunk másképp
Koktélban az eredetvédett pálinka
2010-01-02 | Vizi CsengeSokak számára a pálinka egy erős alkoholos ital, amit jó magyar szokás szerint üdvözlő innivalóként hörpintenek fel egy-egy látogatás alkalmával a vendégek, de néhol még az étkezés kezdő elemeként is ez dukál. Vajon ez a hagyomány tényleg jó? A pálinkák magas alkoholtartalma miatt biztosan nem, hiszen hosszabb időre kiüti, vagyis érzéketlenné teszi ízlelőbimbóinkat, amit azután még más italok kóstolására, vagy épp egy falat aromájának élvezetére még szívesen használnánk. A december elején megrendezett első Pálinkakoktél Mixerversenyen részt vett versenyzők pályaművei azonban bemutatják, élvezhetjük a pálinkát úgy is, hogy azután még képesek legyünk más finomságokban is gyönyörködni.
Egy kis pálinkaügy
Hazánk talán egyik legismertebb hungarikuma a pálinka. Ezek közül is kiemelkedőnek számít jó néhány szilva-, alma-, meggy-, körte-, barack- és törkölypálinka, amik a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is képesek a ringbe szállni. Köszönhetően a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek kemény munkájának, elhivatottságának, mára a prémium italok között kacsintanak ránk a boltok polcairól e magyar termékek. A rangját meghatározó tényezőket akár úgyis megfogalmazhatnánk, mint aminek alapanyaga csak egy meghatározott régióból (gönci barackpálinka, újfehértói meggypálinka stb.) származhat, a cefrézés, lepárlás, majd palackozás csakis ezen a területen történhet, nem is beszélve a nemzetközi szabályozás szigorúságáról.
E kritériumoknak megfelelő hazai prémium termék népszerűsítésére egyre több erőfeszítést tesznek az Agrármarketing Centrum háza táján, amiben a Pálinka Nemzeti Tanácsa is serény munkát vállal. Ennek köszönhető 2009-ben a gasztronómiában közel 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, míg például a whiskyé ugyanennyivel csökkent.
Azonban még ezek a számok sem elegendők ahhoz, hogy a nagy alapanyagbiztonsággal, erjesztéssel és a jól megválasztott technológiával készült párlatok sokszínűsége, ezzel alternatív felhasználási módja beíródjon a köztudatba. Pedig mint 2009. december 8-án, az Első Pálinkakoktél Mixerversenyen kiderült, számtalan koktél készíthető eredetvédett italainkból. Ebben a formában fogyasztásuk egy új irányvonalat nyithat a bárok kedvelt italai között, megfelelő marketingtevékenységgel pedig akár a nemzetközi piacra is berobbanhat.
Amikor a pálinkát mixelik
A magyar eredetvédett párlataink egyik népszerűsítési kampányának fogható fel az Alcatraz Étteremben rendezett Első Pálinkakoktél Mixerverseny, amin Magyarország csúcsmixerei mérkőztek meg. A tizennyolc bartrender és barmaid feladata az volt, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré olyan koktélokat komponáljon, amellyel méltó módon bemutatható sokszínűségük, összetettségük ország-világ előtt. A verseny témájáról, vagyis a pálinkakoktélokról Morafcsek Péter, a versenyt szervező Magyar Bármixer Unió alelnöke azt tartja, hogy általuk megtalálható az út azon hölgyek szívéhez is, akik szeretik a könnyű, gyümölcsös koktélokat, azonban a pálinkákat tisztán nem részesítik előnyben.
A mixereknek öt percük volt megalkotni remekművüket, amiknek minden esetben olyan koktélnak kellett lennie, amely tiszta, áttetsző és a pálinka dominanciáját érvényesíti, de mindenképp versenyre kelhetnek az akár konyakból, rumból stb. készült kevert italokkal.
Természetesen a bárok kínálatának trendjét követve az alkotásoknak nevet is kellett adni, amiben a szervezőknek csupán annyi kikötése volt, hogy az legyen az italra utaló, lehetőség szerint világnyelven is értelmezhető, kiejthető.
Az egyszerű ruházattal feldíszített koktéloknak arculatteremtésre is alkalmasnak kellett lenniük. A kitételek fényében végül Nádas Gábor és kevert itala bizonyult a legjobbnak. Koktéljának a Táltos nevet adta, amelynek alapját pannonhalmi törkölypálinka adta, de zöld diólikőr vagy épp vermut is felbukkant az összetevők listáján. Kiss Szécsényi Antal bartrender léphetett a dobogó második fokára Itthon nevű italával, akit Keresztes Ferenc Hungary-plum alkotása követett.
A benevezett koktélok jól mutatják, hogy néhány összetevővel csodát varázsolhatunk egy-egy szürke hétköznap margójára. Ha van otthon például göcseji körtepálinkánk és a Bussay Pincészet Esküvé bora, már csak pár alapanyag és kész a koktélunk, amivel barátainkat várhatjuk, nem kis meglepetést okozva számukra az új ízkompozícióval.
Játszunk mi is vele
Vegyük elő hát tartalékainkat otthon, hiszen egy házibulit vagy épp egy-egy évfordulót, különleges vacsorát feldobhatunk pálinkából készült specialitásokkal. Ezzel nem csak a hazai kiváló magyar élelmiszerek oltárán adózunk, hanem lelkünk is felüdül majd a begyűjtött elismerésektől, a vendégeink elégedett tekintetéről nem is beszélve. A biztos siker érdekében álljon itt néhány koktél receptje, így talán septiben is összekeverhetünk egy-egy ital, ha jönnek a barátaink, de épp nincs már egy egész üveg Tokaji Aszúnk otthon…
Ital neve: TÁLTOS (Nádas Gábor)
Összetevők: Pannonhalmi törkölypálinka 3,5 cl
Zöld diólikőr 1 cl
Bols apricot 0,5 cl
Extra dry vermut 2 cl
Ital neve: ITTHON... (Kiss Szécsényi Antal)
Összetevők: Göcseji körtepálinka 3 cl
Bussai Esküvé száraz minőségi fehérbor 2,00 cl
Bodzavirágszörp 2,75 cl
Frissen facsart citromlé 1 dash
Friss zöldalmalé 1,5 cl
Ital neve: ALL THE TIME (Szirmai László)
Összetevők: Gönci barackpálinka 4 cl
Grandma Cream-puff 1 bárkanál
Tokaji Aszú 1 cl
Friss citromlé 0,05 cl
Ital neve: PLUMTREA (Nagy Nikoletta)
Összetevők: Szatmári szilvapálinka 3 cl
Narancslikőr 2cl
Barackszirup 1,5 cl
Citrom szirup 1,5 cl
Azoknak, akik szeretnének mélyebben megismerkedni eredetvédett pálinkáink történetével, származási helyével és elkészítésük technikájával, ajánljuk figyelmükbe pálinka sorozatunk következő tagjait:
Újfehértói Meggypálinka
Göcseji körtepálinka
Békési szilvapálinka
Gönci Barackpálinka
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!