A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pálinkázzunk másképp

Koktélban az eredetvédett pálinka

2010-01-02 | Vizi Csenge


Sokak számára a pálinka egy erős alkoholos ital, amit jó magyar szokás szerint üdvözlő innivalóként hörpintenek fel egy-egy látogatás alkalmával a vendégek, de néhol még az étkezés kezdő elemeként is ez dukál. Vajon ez a hagyomány tényleg jó? A pálinkák magas alkoholtartalma miatt biztosan nem, hiszen hosszabb időre kiüti, vagyis érzéketlenné teszi ízlelőbimbóinkat, amit azután még más italok kóstolására, vagy épp egy falat aromájának élvezetére még szívesen használnánk. A december elején megrendezett első Pálinkakoktél Mixerversenyen részt vett versenyzők pályaművei azonban bemutatják, élvezhetjük a pálinkát úgy is, hogy azután még képesek legyünk más finomságokban is gyönyörködni.


 

Egy kis pálinkaügy

Hazánk talán egyik legismertebb hungarikuma a pálinka. Ezek közül is kiemelkedőnek számít jó néhány szilva-, alma-, meggy-, körte-, barack- és törkölypálinka, amik a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is képesek a ringbe szállni. Köszönhetően a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek kemény munkájának, elhivatottságának, mára a prémium italok között kacsintanak ránk a boltok polcairól e magyar termékek. A rangját meghatározó tényezőket akár úgyis megfogalmazhatnánk, mint aminek alapanyaga csak egy meghatározott régióból (gönci barackpálinka, újfehértói meggypálinka stb.) származhat, a cefrézés, lepárlás, majd palackozás csakis ezen a területen történhet, nem is beszélve a nemzetközi szabályozás szigorúságáról.

E kritériumoknak megfelelő hazai prémium termék népszerűsítésére egyre több erőfeszítést tesznek az Agrármarketing Centrum háza táján, amiben a Pálinka Nemzeti Tanácsa is serény munkát vállal. Ennek köszönhető 2009-ben a gasztronómiában közel 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, míg például a whiskyé ugyanennyivel csökkent.

Azonban még ezek a számok sem elegendők ahhoz, hogy a nagy alapanyagbiztonsággal, erjesztéssel és a jól megválasztott technológiával készült párlatok sokszínűsége, ezzel alternatív felhasználási módja beíródjon a köztudatba. Pedig mint 2009. december 8-án, az Első Pálinkakoktél Mixerversenyen kiderült, számtalan koktél készíthető eredetvédett italainkból. Ebben a formában fogyasztásuk egy új irányvonalat nyithat a bárok kedvelt italai között, megfelelő marketingtevékenységgel pedig akár a nemzetközi piacra is berobbanhat.

Amikor a pálinkát mixelik

A magyar eredetvédett párlataink egyik népszerűsítési kampányának fogható fel az Alcatraz Étteremben rendezett Első Pálinkakoktél Mixerverseny, amin Magyarország csúcsmixerei mérkőztek meg. A tizennyolc bartrender és barmaid feladata az volt, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré olyan koktélokat komponáljon, amellyel méltó módon bemutatható sokszínűségük, összetettségük ország-világ előtt. A verseny témájáról, vagyis a pálinkakoktélokról Morafcsek Péter, a versenyt szervező Magyar Bármixer Unió alelnöke azt tartja, hogy általuk megtalálható az út azon hölgyek szívéhez is, akik szeretik a könnyű, gyümölcsös koktélokat, azonban a pálinkákat tisztán nem részesítik előnyben.

\"\"

A mixereknek öt percük volt megalkotni remekművüket, amiknek minden esetben olyan koktélnak kellett lennie, amely tiszta, áttetsző és a pálinka dominanciáját érvényesíti, de mindenképp versenyre kelhetnek az akár konyakból, rumból stb. készült kevert italokkal.

Természetesen a bárok kínálatának trendjét követve az alkotásoknak nevet is kellett adni, amiben a szervezőknek csupán annyi kikötése volt, hogy az legyen az italra utaló, lehetőség szerint világnyelven is értelmezhető, kiejthető.

Az egyszerű ruházattal feldíszített koktéloknak arculatteremtésre is alkalmasnak kellett lenniük. A kitételek fényében végül Nádas Gábor és kevert itala bizonyult a legjobbnak. Koktéljának a Táltos nevet adta, amelynek alapját pannonhalmi törkölypálinka adta, de zöld diólikőr vagy épp vermut is felbukkant az összetevők listáján. Kiss Szécsényi Antal bartrender léphetett a dobogó második fokára Itthon nevű italával, akit Keresztes Ferenc Hungary-plum alkotása követett.

\"\"

A benevezett koktélok jól mutatják, hogy néhány összetevővel csodát varázsolhatunk egy-egy szürke hétköznap margójára. Ha van otthon például göcseji körtepálinkánk és a Bussay Pincészet Esküvé bora, már csak pár alapanyag és kész a koktélunk, amivel barátainkat várhatjuk, nem kis meglepetést okozva számukra az új ízkompozícióval.

Játszunk mi is vele

Vegyük elő hát tartalékainkat otthon, hiszen egy házibulit vagy épp egy-egy évfordulót, különleges vacsorát feldobhatunk pálinkából készült specialitásokkal. Ezzel nem csak a hazai kiváló magyar élelmiszerek oltárán adózunk, hanem lelkünk is felüdül majd a begyűjtött elismerésektől, a vendégeink elégedett tekintetéről nem is beszélve. A biztos siker érdekében álljon itt néhány koktél receptje, így talán septiben is összekeverhetünk egy-egy ital, ha jönnek a barátaink, de épp nincs már egy egész üveg Tokaji Aszúnk otthon…

\"\"

Ital neve: TÁLTOS (Nádas Gábor)

Összetevők: Pannonhalmi törkölypálinka 3,5 cl
Zöld diólikőr 1 cl
Bols apricot 0,5 cl
Extra dry vermut 2 cl

Ital neve: ITTHON... (Kiss Szécsényi Antal)

Összetevők: Göcseji körtepálinka 3 cl
Bussai Esküvé száraz minőségi fehérbor 2,00 cl
Bodzavirágszörp 2,75 cl
Frissen facsart citromlé 1 dash
Friss zöldalmalé 1,5 cl

Ital neve: ALL THE TIME (Szirmai László)

Összetevők: Gönci barackpálinka 4 cl
Grandma Cream-puff 1 bárkanál
Tokaji Aszú 1 cl
Friss citromlé 0,05 cl

Ital neve: PLUMTREA (Nagy Nikoletta)

Összetevők: Szatmári szilvapálinka 3 cl
Narancslikőr 2cl
Barackszirup 1,5 cl
Citrom szirup 1,5 cl

Azoknak, akik szeretnének mélyebben megismerkedni eredetvédett pálinkáink történetével, származási helyével és elkészítésük technikájával, ajánljuk figyelmükbe pálinka sorozatunk következő tagjait:

Újfehértói Meggypálinka
Göcseji körtepálinka
Békési szilvapálinka
Gönci Barackpálinka

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!