A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pár Borpár: teszteltük a Borfesztivál tesztjeit

Évjárat, fajta, termőterület, elkészítési mód

2015-09-13 | Zacsek Ágnes


Pár Borpár: teszteltük a Borfesztivál tesztjeit

Jövőre lesz 25 éves a Budavári Borfesztivál, a nagy múltra visszatekintő rendezvény lassan már generációk borkóstolási helyszínévé nőtte ki magát. Már eleve az eseményszámba megy, hogy a Vár macskaköves utcáit rójuk a boros standok között, vagy keresgélhetünk a kedvenc pincészeteink, boraink között, de itt vizslatva figyelhetjük az újdonságokat is, szakmázhatunk, akár még szerelembe is eshetünk. Mi most a sétálós-andalgós borfesztivál egy másik, talán még izgalmasabb oldalát szerettük volna megfogni, és célirányosan a tavaly debütált Pár Borpár nevű programra fókuszáltunk.


Ez a kóstolóprogram beillik akár egy jó játéknak is: figyelni a füzetben a résztvevő standok számát, megkeresni őket, majd összekóstolni a két vagy akár három tételt, és vizsgálni – akár magunkat, hogy mit érzünk  vagy a borokat, hogy melyek a különbségek közöttük.

 

Érdekes ismeretekhez juthatott az is, aki ért a borokhoz, de az is, aki laikusként csak kíváncsi volt arra, hogy egy-egy tényező megváltoztatásával mi változik egy hasonló fajtájú vagy adottságú bornál.

 

A program lényege tehát, hogy az ebben részt vevő borászok olyan párosított tételeket hoztak ki, amelyek nagyon hasonlóak ugyan, de valamiben mégis eltérnek.

A párosítás alapja a borászok kreativitására volt bízva, és nem csalódtunk. Eltérhetett az évjárat, az elkészítés, a hordós érlelés vagy esetleg a termőterület (ugyanaz a fajta két különböző dűlőről) az erjesztés (hordó, illetve acéltartály), de általában csak egy eltérést találhattunk. Izgalmas játék volt hasonlítgatni és ez alapján ízlelni a borokat, a pároknál pedig csak az egyik bort kellett kifizetni, az olcsóbb ingyen járt hozzá.

 

 

Ez a program a szerdai és a csütörtöki napon élt, hiszen hosszú évek tapasztalata, hogy azok, akik jobban elmélyednének a borokban és a szakmaiságban, ezen a két napon látogatják a fesztivált, mert ilyenkor még a standoknál dolgozóknak is több ideje, energiája van a vendéggel foglalkozni, és a tömeg sem akkora, mint a hétvégi napokon. De a borásztól függően a többi napokon is folytatódhatott a párosítós játék.

 

A borpárokat előzetesen megnézhettük és kiválaszthattuk egy pdf-ről a borfesztivál oldalán, de kaphattunk belőle a helyszínen egy nyomtatott útmutatót is. 

 

A kóstolt borok listája:

Zwack Izabella Borkereskesés

Dobogó Betsek Furmint 2013

Dobogó Furmint 2013

Két Furmint összehasonlítása eltérő termőterületről

 

Zwack Izabelláék standjánál két furmintot kóstoltunk, melyek szinte hasonló eljárással készültek, de már területről származtak a tőkék.

 

1. Betsek Furmint

A Betsek valamivel sötétebb árnyalatú volt, mint a tokaji, illatában jobban dominált a gyümölcsösség, a citrusosság és a körte, íze pedig valamivel komplexebb és kiegyensúlyozottabb volt, mint a másik borunk. Jobban érezhető volt a mineralitás, az ásványosság, illetve a terület meghatározó jegyei, a sósság.

 

2. Tokaji Furmint

 

A tokaji furmint színe valamivel világosabb volt, illatára inkább a birs és a fehér húsú őszibarack volt a jellemző, valamit a fehér virágok, ízében pedig a birs és a citrusok domináltak, de úgyanúgy érezhető volt a mineralitás, ásványosság, valamint a szárazság, az erős savszerkezet

Dula Pincészet Eger

Ezek után az egri Dula Áron pincészetet látogattuk meg, ahol a kiírt párokkal ellentétben megláttuk, hogy három évjárat Egri Csillagát is kihozták, így ezeket kóstoltuk össze.

 

Egri Csillag – 2012-13-14

 

Mindhárom bor alapját a sauvignon blanc adta, ez jól érezhető volt, spárgás, barackos illat és ízjegyek, a 2013-as vitte a prímet, ezt fogta közre egy 2012-es és egy ’14-es tétel.

 

1. A 2012-es egy már jobban lecsillapodott, idősebb tételként visszafogottabb illatú és aromájú bor volt, színre is sötétebb, komplexebb, érettebb tétel.

 

2. A 2013-as most van a “csúcson,” gyümölcsösebb, “arcba mászó” illattal és aromákkal. Jól megmutatta, hogy ha várunk kicsit a 2014-es tétellel, mi lesz belőle. A spárga illata és aromája uralta a bort.

 

3. A 2014-es egy igazán friss és üde Egri csillag volt, majdnem színtelen, intenzívebb és jóval gyümölcsösebb illattal és aromákkal (leányka, sauvignon blanc, muscat ottonel, fűszeres tramini).

 

Ahogy a standnál mondták nekünk: a 2013-as a király, a 2012-es az öreg király, a 2014-es pedig a leendő király.

 

Pár Borpár: teszteltük a Borfesztivál tesztjeit

Katona borház

A  balatonboglári Katona borháznál két izgalmas összehasonlítást is találtunk, egy-egy chardonnay-t, illetve egy sauvignon blanc, illetve sauvignon blanc-semillon cuvée-t.

 

1. Sauvignon blanc - Semillon 2013

A semillon bordeoux-i fajtaként szépen beleillett a sauvignon blanc mellé, a Magyarországon ritka fajta jól kiegésztette a másikat.Könnyed bor, a semillon miatt mégis komplexebb.

Zöldes reflexekkel bírt, és a citrusok uralták, valamint a spárga és a fű, valamint más vegetális jegyek. Az erős savakat jól tompította az alkoholfok.

 

2. Sauvignon blanc 2011

 

A sauvignon blanc savasabb, citrusosabb tétel volt, fehérhúsú őszibarack dominálásával, kissé mézes jegyekkel. 2011-es tétel, amit érezni. A komplexitásnál. Nagyon száraz bor, hordóhasználat kiérződik.

 

Egy fiatal, acéltartályos, és egy érlelt, fahordós chardonnay volt a következő összehasonlítás a Katonánál.

 

1. Balatonboglári Chardonnay „Rianás”2014

 

Semleges, neutrális reduktív bor, kiadja a fajtajelleget, friss, fiatal bor, elegáns savakkal.

 

2. Balatonboglári Chardonnay Barrique 2012

 

Hordós tétel, új hordó, a gyümölcsösség háttérbe szorul, és a barrique hordó miatt a tejességet, vanília- és fás aromákat érezzük ki, jól áll neki a hordó.

Szeleshát Nomád 2008/2012

Nem borpár volt ugyan, de a Szeleshát Nomád nevű merlot-ja nagy meglepetést okozott, főleg, hogy a 2012-es kóstolandó tétel mellett előkerült a 2008-as is. A 2012-es még kicsit éretlen, nyersebb, de már nagyon szép bor, illatában piros bogyós gyümölcsök, ízében a hordó és a koncentráltság jól éreződik, sűrű, testes, nagyon gyümölcsös, de kellően savas bor. Egy-két év múlva remek lesz. A 2012-esre is hasonló mondható el, de a csúcsát már kicsit elhagyta, gyorsan meg kell inni. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!