A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Peronoszpóra fenyeget Tokajban

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre, május. 4-11.

2016-05-05 | Tarcal Kutató


Peronoszpóra fenyeget Tokajban

Az elmúlt napok kisebb-nagyobb csapadéka elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy peronoszpóra és lisztharmat fertőzés is meginduljon a Tokaji borvidéken. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése és előrejelzése.


 

A szőlő „levélfejlődés és virágzat megjelenés” fenológiai fázisban van (BBCH 114-555). Az április végén jelentkező lehűlés során a hőmérséklet nem esett fagypont alá a Tokaji borvidéken, így fagykárról nem lehet beszámolni, azonban az ország több pontján jelentős kárt szenvedtek az ültetvények.

 

Az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség és a tartós nedves levélfelület biztosította a feltételeket az aszkospórás fertőzés bekövetkezéséhez a borvidék több pontján. Folytatnunk kell a megelőző védekezést. A lombozat védelme szolgál alapul a későbbi eredményes fürtvédelemnek. A kezelések során a kontakt hatóanyaghoz társítsunk felszívódó (penkonazol, propikonazol) hatóanyagot.

 

Peronoszpóra esetében az elmúlt időszakban lehullott csapadék hatására megindulhat a fertőzés. Ezt a meteorológiai állomások a borvidék több pontjáról jelezték. A védekezést réz vagy rézpótló hatóanyagokra (mankoceb, metiram) alapozva megkezdhetjük.

 

Atkák

Atkák ellen, ahol erős a fertőzés mértéke, ott atkaölő készítmények alkalmazása indokolt, atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Gubacsatkák ellen a gubacsok elnemezesedése esetében már nem tudunk hatékonyan védekezni.

 

Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben. Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos. Figyelem! Az atkaölő szerek tripszre nem hatásosak!

 

A tarka szőlőmoly egyedeit még fogják a csapdák. Az egyes ültetvények fertőzöttsége eltérő. A védekezést a rajzás csúcstól számított 7-10 napot követően kell elvégezni. Alkalmazhatunk fejlődésgátló hatóanyagokat (metoxifenozid, indoxaikarb), melyek tojás és lárvaölő hatással is rendelkeznek, vagy a Bacillus thuringiensis-t tartalmazó készítményt, amely ökológiai termesztésben is alkalmazható. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszer ott más kezelés nem szükséges.

 

Peronoszpóra fenyeget Tokajban

 

A vad az erdő közeli ültetvényekben a fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Különösen új telepítésben okozhatnak nagy károkat az őzek.

Sorközök

A sorok, soraljak sok szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 

 

A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.04.27-05.03.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

26,7

13,43

Hercegkút Gombos

17,3

12,94

Hercegkút Hosszúhegy

8,5

13,24

Bodrogolaszi Pajzos

3,3

12,81

Tolcsva Kincsem

6,4

13,19

Tolcsva Nyakvágó

5,7

13,27

Erdőbénye Lőcse

16,4

12,76

Vámosújfalu Rány

11,2

13,03

Olaszliszka Haraszt

2,9

13,63

Szegi Poklos

5

13,76

Tarcal Vinnai

4

13,53

Tokaj Hétszőlő

0,2

14,1

Bodrogkeresztúr Lapis

3,5

13,57

Bodrogkeresztúr Dereszla

1,5

13,41

Mád Betsek

10,5

11,99

Mád Juharos

7,4

12,59

Mád Úrágya

12,1

13,02

Tállya Nyergesek

6,8

12,87

Abaújszántó Kassaváros

7,2

12,6

 

Várható időjárás 05.04-05.11.

Az előrejelzések alapján a következő napokban 20°C körüli maximum hőmérséklet várható. Jelentősebb csapadékra nem kell számítani.

 

Szerző: Pableczki Bence növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!