A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgő a Somlóról

Pezsgővilág 2011

2011-09-02 | Tóth Adrienn


Augusztus utolsó csütörtökjén rendezték meg a Pezsgővilág elnevezésű prémium pezsgőkóstolót, ahol hazai és külföldi tételeket kóstolhattak egy vacsorával egybekötve a vendégek. A Bor és Más borkereskedés által szervezett eseményen a külföldi italok voltak túlsúlyban, a champagne-ok, cavák, proseccók mellett azonban hazai pezsgőkészítők is megjelentek, többek között a somlói Kreinbacher Birtok, akiknél a 85%-ban furmintból, 15%-ban hárslevelűből készített 2008-as Fehér Pezsgőt lehetett megízlelni. Annak érdekében, hogy többet is megtudjunk a somlói pezsgők hátteréről, Bodorkós Norbert szakmai vezetőt kerestük meg.


Honnan jött az ötlet, hogy egy gazdag, testes, fehérborairól ismert pincészet pezsgőkészítésbe fogjon?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz: mindig szívesen iszunk pezsgőt. Az első próbálkozások még olyan felállásban készültek, hogy az erre a célra szánt alapborokat a burgenlandi Szigeti Pezsgőpincészetben „pezsgősítettük”. Két év együttműködést követően arra jutottunk, miért is ne készíthetnénk el mi magunk a pezsgőinket, hiszen az első tételek kapcsán sok pozitív visszajelzést kaptunk a fogyasztóktól.

Miben különbözik a pezsgőnek szánt alapanyag a hagyományos, már közismert somlói fehérboroktól?

Több szempontból is eltérőek. Amikor pedig egy borokról ismert pincészet pezsgőkészítésre adja a fejét, különösen fontos a kettő megkülönböztetése, hiszen a két tételtől teljesen más paramétereket várunk el.

A pezsgőnek szánt alapborok esetében kritikus kérdés a leszüretelt szőlő potenciális alkoholtartalma, aminek ideális esetben 10,5-11%-nak kell lennie annak érdekében, hogy a pezsgő a klasszikus eljárásnak megfelelő második erjedés után is megtartsa eleganciáját. A harmónia persze nem csak az alacsony alkoholon múlik, hanem a magas savakon is, így szüretkor mind a két értéknek különösen nagy jelentőséget tulajdonítunk.

Hogyan lehet elősegíteni az ilyen szerkezeti arány kialakulását a szőlőben?

Az egyik fontos szempont a szőlőterület helyes megválasztása, míg a hagyományos boroknál előnyben részesítjük a magasabban fekvő, jó kitettségű keleti, déli és nyugati lejtőket, addig a pezsgő alapanyag esetében ezek pont kerülendőek, így ebből a célból a Somló északi oldaláról, valamint az alacsonyabban fekvő területekről szedjük a szőlőt. Ugyancsak lényeges, hogy ezen növények esetében esetlegesen előny a magasabb terhelés, hiszen nem a koncentráció a cél. Végül pedig ott a szüret, amely az évjárattól függően korábban zajlik le, mint azt egyébként megszoktuk.

A szőlészeti munkákon túl, a borászatban gondolom még több a speciális tudnivaló. Segít valaki nektek ebben?

Úgy gondoltuk, pár évtizednyi próbálkozást megspórolunk azzal, ha szakmai partnereket keresünk. Rájuk is találtunk egy elismert, nagy múltú pezsgőház, a Champagne Paul Bara személyében. Ez egy független, családi pezsgőház 12 hektár Grand Cru területtel. Ők adják azt a tudásbeli hátteret, amire szükségünk van. Tulajdonképpen ez egy partnerkapcsolat közöttünk, nekik köszönhető a know-how, mi meg hozzátesszük a technológiát, no meg a szőlőt.

A pezsgőkészítésnek megvan a menete, mégis ki tudnál emelni olyan elemeket, amelyek szerinted nagymértékben befolyásolják a minőséget?

Kiindulópontként érdemes elmondani, hogy mi a tradicionális, Champagne-i módszerek szerint készítjük a pezsgőnket. Sokan valószínűleg nem is gondolnák, hogy a magas minőségű végeredmény szempontjából milyen fontos a préselés. Külön prést vettünk erre a célra, olyat, amelyet Champagne-ban gyártanak, és amelyet a legtöbb ottani pincészet használ a pezsgő alapborok készítéséhez.

Azt is lényegesnek tartom, hogy az alapborok erjesztéséhez Champagne-i fajélesztőt használunk, amely kifejezetten ehhez a bortípushoz lett kiszelektálva, így jól tűri pl. a magas savtartalmat.

A világban minden pezsgős borvidéknek megvannak a jellemző szőlőfajtái. Nálatok mennyire egyértelmű ez a döntés?

A pezsgőkészítés terén még csak az út elején járunk, inkább próbák vannak a hátunk mögött, mintsem komoly tapasztalatok. Mielőtt belevágtunk volna, azt hittük, a juhfark jó lesz majd a pezsgőhöz, de sajnos erre az első kísérletek rácáfoltak. A hárslevelűt az illatossága miatt, az olaszrizlinget pedig kesernyés, gyógyfüves jegyei okán szintén kizártuk.

A furmint viszont úgy tűnik, nagyon jól bevált, erre épül majd az idén készített első pezsgőnk is. A házasításba a francia klasszikusok jegyében persze kerül még chardonnay, és bár saját szőlőnk jelenleg még nincs, folytatunk kísérleteket a pinot noir-ral.

Szerte az országból érkeznek a hírek a szüret elindulásáról. Nálatok is elkezdődtek már a munkák? Milyennek tűnik a 2011-es évjárat?

A szürkebarátot és a traminit már leszedtük, de ezek nem kerülnek majd pezsgőbe, hanem a hagyományos somlói szortimentbe. Buborék fronton a furmint szürete folyik jelenleg, a chardonnay-t már múlt héten leszedtük, most éppen a pincében erjed.

Az idei évjáratban a meleg miatt nem a cukorfok jelenti a problémát, a savakra kell nagyon ügyelni, mert könnyen eléghetnek. Nemcsak a Somlóra igaz azonban ez, francia partnereink is azt mondták, rég nem szedtek szőlőt ilyen korán. Úgyhogy mi is nagyon figyeljük az olaszrizlinget és a juhfarkot, ilyenkor napokon dőlhet el sok minden, nem véletlenül mondják, hogy egy borászat számára a szüret az év legizgalmasabb időszaka.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!