A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Piarista bor 2009

Bort választottak a piaristák

2009-06-17 | Vizi Csenge


Először rendezte meg 2009-ben a Piarista Rend Magyar Tartománya azt a borversenyt, amelynek két nyertes tétele az év Piarista boraként kerül forgalomba a rend gondozásában. Egy régi hagyományt szerettek volna ezzel feleleveníteni a piaristák. A versenyre csak a balatoni és a tokaji régióból lehetett nevezni, száraz fehér, palackozott borokkal. A nedűk kitüntetéseit tartalmazó oklevelet június 20-án adták át a szervezők a két nyertes pincészetnek a tokaji Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknak furmintjáért és a Nyári Pincének szürkebarátjáért.


A kezdetek

1642 óta Magyarországon is jelen vannak a piaristák, más néven kegyesrendiek, akik több ezer gyermek, fiatal oktatásáért felelnek már a kezdetek óta, azonban tevékenységük nem csak az iskolák működtetésében merül ki. Nagy jelentőséget tulajdoníthatunk nekik a magyar szőlőkultúra fejlesztésében is, hiszen szőlészeteik mintagazdaságnak számítottak régen, egészen a második világháborúig. A kommunista diktatúra alatt elvették birtokaikat, így tevékenységük, amit a Balaton-felvidéken, Dörgicsén, illetve Tokaj-Hegyalján, Mádon és Sátoraljaújhelyen folytattak egy csapásra megszűnt. A régi hagyományok újjáélesztésére, no meg a piarista bor hírnevének felélesztésére létrehoztak egy versenyt a rend vezetői Piarista bor néven.

A versenyről

A piarista borválogatásra azon balatoni és tokaji régiókból lehetett pályázni a borászoknak, amelyek a hagyományos piarista szőlőterületek közelében fekszenek, és száraz fehérbort (is) készítenek. Harminc nevezés érkezett a kiírásra, amelyet szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló, öttagú zsűri bírált, így a piaristákat a rend pedagógiai igazgatója, Guba András képviselte, de részt vett a rangsorolásban dr. Freund Tamás agykutató, dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke, Szöghy Ottó sommelier és a zsűri elnöke, dr. Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője.

A zsűrizés március 24-én zajlott, amikor is 20 pontos rendszerben bíráltak a tagok. A vakon történő kóstolás során pontozták az ízeket, zamatokat, színeket és illatokat.

Az eredmény

A 2009-es év Piarista borának címét két pincészet bora nyerte el, amelynek kihirdetésére és az oklevelek átadására június 10-én került sor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében. Az elismerést bizonyító okleveleket Urbán József, piarista tartományvezető adta át a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és a Nyári Pince képviselőinek, Hutkai Mária igazgatónőnek és Nyári Ödönnek. A nyertes borok az év Piarista boraként kerülnek majd forgalomba. És hogy kik ők? A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2007-es Tokaji Hordós Érlelésű Furmintja 2007 és Nyári Ödön 2008-as Szentgyörgy-hegyi Szürkebarátja 2008 találtattak a legjobbaknak.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaj vezető borászatai közé tartozik. Tulajdonosa a német-magyar származású Degenfeld grófi család, akik az 1800-as évek elejétől jelentős szerepet vállaltak Magyarország életében.
A szőlőbirtok 100 ha kiváló minőségű szőlőterülettel rendelkezik. A birtokközpontban, Tarcalon a négycsillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló, Tokaj főterén a Degenfeld Palota szálláslehetőségekkel, borkóstolókkal, borvacsorákkal, vásárlási lehetőségekkel áll a vendégek rendelkezésére.

A Tokaji Hordós Érlelésű Furmint 2007 boruk a mezőzombori Borkút dűlőben termett szőlőből származik. A terület alapkőzete riolit, ami optimális mennyiségben szolgáltatja a szőlő számára a magas minőségű terméshez és a megfelelő ízkompozícióhoz elengedhetetlen ásványi tápelemeket.

Nyári Pince

A Balaton-felvidék nyugati végén terül el a Szent György-hegy. Egy vulkanikus eredetű tanúhegyről van szó, amelynek oldalában sok száz éve folyik szőlőtermesztés, lépten-nyomon bazaltból épült pincékkel találkozhatunk. Itt található a Nyári Pince is, amelynek kezdeti 0,4 hektár területe mára 7,5 hektárra bővült.

A Szentgyörgy-hegyi Szürkebarát 2008 boruk a hagyományok szerint abból a szőlőfajtából készült, amelyet a szerzetesek honosítottak meg e borvidéken, vagyis a Badacsonyban. Ezt a versenyen elért eredményük is bizonyítja hiszen a piaristák egyik tradicionális szőlőfajtájának a szürkebarát felel meg (a másiknak pedig talán senkinek sem meglepő módon a furmint).

Vajon a hagyományok felélesztésén túl más oka is van a Piarista bor verseny életre hívásának? Urbán József szavai bizonyítják azt, hogy a mában nem csak a szőlőkultúra felelevenítéséről szól ez a kezdeményezés, hanem „A piarista bor újraindításával mi új lehetőségeket akarjuk feltárni. Kapcsolatokat akarunk építeni ezen a szálon is. Kapcsolatokat akarunk kialakítani olyan emberek felé, akiket eddig csak távolról ismertünk. Azt szeretnénk, hogy ne idegenek, hanem ismerősök legyünk. Meg akarjuk ismerni őket és a világukat. Ismereteket akarunk szerezni. Új ízeket, új zamatokat akarunk megismerni, mert nem hiszünk abban, hogy annyi a világ, amennyit eddig megismertünk belőle. A világ, az emberek világa titkokat rejt, és új lehetőséget tartogat. Ezért mi nem elzárkózni akarunk, hanem szövetségeseket és barátokat keresünk.”

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!