A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Eszterbauer Borászat 2013

Eszterbauer Jánost kérdeztük

2013-04-11 | Tóth Adrienn


Pinceszemle rovatunk mai részének segítségével Szekszárdra látogatunk, az Eszterbauer Borászatba. Eszterbauer Jánost, a pince vezetőjét az aktualitásokról kérdeztük. A piacon megjelenő újdonságok mellett bővebben esett szó a pincészet két kadarkájáról és a bikavérekről is.


2011 és 2012 sok szempontból hasonló évjáratnak mondható, mégis a borászok egy része rendre az egyiket vagy a másikat tartja előnyösebbnek. Mi mondható el ebben a tekintetben az Eszterbauer Pincészetről?

Mindkét év kiemelkedő minőségű alapanyagokat termett. 2012-t talán úgy jellemezhetném: „Segíts meg bennünket Istenem, de azért ne ennyire!” Néhány „túl mediterrán” alapanyag feladta a leckét.

Kadarka kapcsán továbbra is marad a két különböző minőségi szint?

Igen, mindkettő megtalálta a helyét a piacon. Fontosnak tartjuk ezt a fajtát, mert úgy gondoljuk, általa megidézhetjük a múltat és nagyapáinkat, valamint ezzel bizonyíthatjuk egyediségünket is a világfajták által meghatározott borpiacon.

A Sógor Kadarka a hétköznapokra szánt tétel, amelynek palackján egy 1935-ben készült fénykép látható, amelyen anyai ágú őseim mellett ott áll Pálinkás Laci, a pincészet borászának nagyapja is. A Nagyapám Kadarka nevéhez hűen természetesen kedvenc nagyapám emléke előtt tiszteleg. Mindkét tételből a 2011-es évjárat van jelenleg forgalomban, az évjáratváltás őszre várható.

Korábban az Önnel készítet interjúban is hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja a bikavért. Összeállításában és az érlelésre szolgáló hordók típusában hozott-e jelentősebb változás az utóbbi néhány évjárat?

Csak a kiemelkedő évjáratokban készítünk prémium kategóriájú borokat, és a Tüke Bikavért ide soroljuk. 2006 óta szerencsénk van, csak a 2010-et kellett kihagyni. A 2007-es évjárattal találtuk meg azt abikavérstílust, amit azóta is követünk, ezért a technológiában csak annyit változtattunk, amennyit az évjáratok közötti különbség indokolt.

Pinceszemle: Eszterbauer Borászat 2013

Kellett-e, és ha igen, milyen módon alkalmazkodni az egyes évjáratok adottságaihoz a házasítás készítésekor?

2006-ban és 2008-ban kicsit jobban kellett erősíteni világfajtákkal a bikavért, mert karcsúbb kékfrankosok születtek. Szekszárdon a kékfrankos dominanciája és egy kis kadarka fűszeressége adja a bikavérek alapját, ezek arányát szeretnénk egy kicsit növelni, mert mi mástól lehetne magyar brand ez a bor? Célunk elérésében segítségünkre vannak a meleg évek.

Melyek a pincészet legnépszerűbb borai? Vannak olyanok, amelyek rendre elfogynak, mielőtt jönne az új évjárat?

A legnagyobb palackszámban – mintegy 30 ezer palack – a Pinceátlag készül, és mondhatom, hogy jó ütemben viszik; a Tüke, a Mesterünk és a Tivald soha nem éri meg a következő évjáratot, de szerintem a Nagyapám Kadarka a legnépszerűbb, mely évek óta Amerikába is eljut, és neves New York-i borbárokban is kapható.

Akadnak-e újdonságok a szőlőterületek kapcsán?

Idén fordul termőre Porkoláb-völgyi kadarka- és kékfrankosültetvényünk; sajnos jelenleg nincs hova telepítenünk, nem könnyű új szőlőterületekhez jutni.

Milyen új borok, új évjáratok kerültek piacra a közelmúltban vagy kerülnek a közeljövőben?

A közelmúltban került piacra az Öröm Rozé 2012-es második, frissebb változata, de lehet, hogy mire kimondom, már alig lesz belőle: az biztos, hogy a nyárra már nem lesz rozénk. Ezentúl egy hónapon belül piacra szeretnénk vinni a Gyöngyöző Muscat Ottonel, NoFiam Chardonnay és a napszámos Kadarka Siller 2012-es borainkat.

A 2011-es Tükét, Mesterünket, Tivaldot kénytelenek leszünk legkésőbb a nyárra forgalomba hozni, ha nem akarunk kimaradni a borlapokról, pedig jó lenne nekik még egy kis fektetés, de úgy vélem, jelen formájukban sem fogunk szégyent vallani.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!