A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Hernyák Birtok 2013

Hernyák Tomi válaszolt

2013-05-10 | Tóth Adrienn


A pincészetek aktualitásairól szóló Pinceszemle sorozatunk mai beszélgetésében Hernyák Tomit kérdezzük. Az interjúnak nemcsak a birtok új borai adnak aktualitást, hanem a pünkösdi hétvégén megrendezésre kerülő Etyeki Borangoló fesztivál is, amelyen majd' harminc etyeki pince és a környék kézműves finomságait lehet megízlelni. Most azonban térjünk vissza a Hernyák-borokra: elsőként arra voltunk kíváncsiak, milyen újdonságok várhatóak a jövőben.


Mindig nyáron mutatjuk be az új borainkat, a 2012-es tételeket várhatóan május végén palackozzuk. A két slágertermék, a Zöldveltelini és a Sauvignon Blanc mellett egy Chardonnay-t is bemutatunk majd.

Mesélnél erről a három borról?

A Sauvignon Blanc alapanyagát elsőként szüreteltük augusztus végén. Lendületes savainak, kifejező aromáinak hála jól illik hozzá a reduktív iskola, és egy olyan bor született meg általa, amilyenre az emberek egy jó etyeki sauvignon blanc-ra gondolva számítanak.

A Zöldveltelini az Öreghegy egyik legszebb fekvésű ültetvényéből származik, ahonnan az erős terméskorlátozásnak hála magas fokú érettséggel került a pincébe a szőlő, ennek megfelelően ez a bor hordóban érlelődött.

A Chardonnay valahol a kettő között van, ennek megfelelően esetében ötvöztük a tartályban és a hordóban történő érlelést. A nyárra ezeken túl készülünk még egy játékos, könnyed habzóborral, a CO2-vel is, amely pinot blanc és chardonnay szőlőkből állt össze.

Ha ezek a borok még a jövőről szólnak, mi van aktuálisan a piacon tőletek?

A 2011-es évjáratból két cuvée: a 2091 és a Báthori, mindkettő chardonnay és sauvignon blanc-ból álló házasítás, valamint az ugyanebből az évből származó Pinot Noir.

Milyen egyéb újdonságokkal érdemes még képbe kerülni a birtok kapcsán?

Teljesen új arculatot kapott a pince, ez látszani fog a címkéinken, az eligazító tábláinkon, a honlapunkon és az olyan egyéb termékeink csomagolásán, mint a csoki, a keksz és a lekvár.

A boraitok, párlataitok már közismertek, de ezekről az ínyencségekről talán kevesebben tudnak. Hol készülnek?

Örülünk annak, hogy olyan, hozzánk közel eső szakembereket találtunk meg, akiket egyúttal barátainknak tudhatunk. A Hernyák-csokoládékat már jó néhány éve kóstolhatnak a hozzánk látogatók, a mostaniakat pinot noirból és sauvignon blanc-ból főzött ganache-sal készítették, és a birtokról származó levendulával ízesítették.

Pinceszemle: Hernyák Birtok 2013

A kekszeinket egy etyeki kekszmanufaktúra állítja elő; a fehér csokis, citrusos házi kekszhez kizárólag nálunk lehet hozzájutni. A lekvárt mi készítjük. Most éppen a saját barackfáink terméséből főzött lekvár kapható, de ahogy beindul az eper és a meggy szezonja, rögtön bővítjük a kínálatot.

Tavaly ősszel az akkoriban nyíló Manga Étteremről beszéltél a Vinoportnak. Hogy fogadták a vendégek?

Szerencsére nagy az érdeklődés. Továbbra is előzetes bejelentkezéssel dolgozunk, hétköznapokon és hétvégén egyaránt várjuk a vendégeket. Míg a Manga koncepciója szerint továbbra is stílusos vidéki étteremként funkcionál, addig újdonságnak számít, hogy mellette megnyithatjuk a szomszédos présház kóstolóteraszát, ahol hétvégenként előzetes bejelentkezés nélkül vagy hét közben foglalás után fogadjuk a vendégeket. Ez a vendégtér a terveink szerint a Rusztik nevet viseli majd.

Itt a klasszikus értelemben vett bisztrókonyha lesz a meghatározó: egyszerűbb hideg fogásokból, a nemzetközi konyha keretében francia quiche-ből, almatortából vagy épp távol-keleti levesekből lehet majd válogatni. A borok mellé készítjük ezeket az egyszerű, szerethető falatkákat, hagyományos recepteket véve alapul, és kiegészítve egy kis újítással. A terveink szerint folytatjuk vasárnapi ebéd sorozatunkat is, amelynek szintén a présház ad majd otthont.

Beszélgetésünknek aktualitást ad, hogy a pünkösdi hétvégén kerül megrendezésre az Etyeki Borangoló. Összefoglalnád a legfontosabb tudnivalókat e program kapcsán?

Május 18-19-én kerül megrendezésre Etyek megújult rendezvénye, az Etyeki Borangoló. Ezen a két napon várunk mindenkit nyitott pincéinkben (a Körpincétől az Öreghegyig), hangulatos teraszainkon vagy éppen szőlőlugasainkban az Etyek–Budai borvidék mintegy harminc borászatának legkiválóbb boraival, helyi termelők és kézművesek alkotásaival, házi készítésű ételekkel és színes programokkal! A bor, pezsgő és pálinka mellett számos etyeki terméket (sonka, sajt, tej, méz, csoki, süti, lekvár, szörp, keksz, pogácsa stb.) kóstolhatnak meg az Etyekre érkezők autentikus környezetben, családias hangulatban!

Pinceszemle: Hernyák Birtok 2013

Mire készültök a Hernyák-birtokon?

Elképzelhető, hogy ezen a hétvégén egy próbaüzem keretében már elérhetőek lesznek a Rusztik finomságai. Pincetúrák során pedig hordóból és tartályból előkóstolhatók lesznek a 2012-es borok. Ha jó lesz az idő, akár száz ember is elfér majd nálunk, a sok visszatérő vendég mellett újakat is várunk!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!