A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Ikon Borászat 2013

Konyári Jánost kérdeztük

2013-09-03 | Tóth Adrienn


A dél-balatoni Ikon Borászatot választották 2013-ban az Év Pincészetévé. A díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége adta át augusztus 30-án. Pinceszemle rovatunkkal ennek kapcsán Konyári Jánost kerestük meg.


Ezen elismerés átvétele után hadd kérdezzünk elsőként arról, hogy hogyan értékeled, hol tart most a pincészet.

Az Ikon első évjárata a 2007-es volt, mára eljutottunk odáig, hogy bár még előfordulhat, hogy egy-egy új tétel piacra kerül, nagy változások már nem várhatóak a portfóliónkban. Kialakult az ültetvénystruktúránk, a feldolgozó és érlelő terünk, a rendelkezésünkre állnak azok a szőlőfajták, amelyekkel dolgozni szeretnénk.

Persze ez nem jelenti azt, hogy saját érdeklődésünk és vevőink kíváncsiságának kielégítésére ne folytatnánk kísérleteket, ezek azonban várhatóan továbbra is csak kisebb mennyiségeket érintenek.

Hogyan határozható meg az Ikon piaci helyzete?

Úgy tapasztaljuk, hogy belföldi vevőkörünk erősen kötődik hozzánk, és a tervek szerint az exportpiacon is hamarosan – körülbelül két éven belül – elérjük azt a 100-150 ezres palackszámot, amellyel az induláskor terveztünk.

Melyek a legfontosabb partnerországok?

Pár éve még én sem gondoltam volna, hogy mára Svájcot, Németországot, Hollandiát és Lengyelországot messze megelőzi Kína. Fontosnak tartom, hogy ezen a messzi piacon nem csak alap fehér- és vörösborainkat, hanem a két prémium tételt, a Cabernet Franc Evangelistát és a Tulipánt is elfogadták. Mindössze azt sajnálom, hogy az ottani, néha igen nehezen átlátható kereskedelmi rendszer miatt utóbbi borok irreálisan magas összegért kelnek el úgy, hogy tőlünk ugyanazon az áron indulnak el, mint ha itthon kerülnének a polcokra.

Pinceszemle: Ikon Borászat 2013

A kínai piac – ebben sokan megerősíthetnek – bár óriási potenciált rejt, egyáltalán nem egyszerű. Ezért is örülök annak, hogy egy olyan partnerre találtunk, aki komolyan foglalkozik a borainkkal. Egy ilyen megbízható kereskedőt sokkal többre értékelek, mint azokat az alkalmi vevőket, akik beesnek, vesznek egy-két konténernyi bort, majd soha többet nem hallunk róluk.

Mivel javítható a magyar borok elfogadottsága Kínában?

A kínai borfogyasztói kultúra még nagyon fiatal, sok időt és energiát kell belefektetni. Ezért tartom hasznosnak, hogy kínai partnerünk kérésére már kétszer is jártam az ázsiai országban, ahol a helyi területi képviselőknek tartottam továbbképzést a borokról, borkultúráról és természetesen az Ikon Pincészetről.

A korábbi évjáratokból ismerteken túl várható-e új bor megjelenése a borászattól?

Várhatóan még karácsony előtt forgalomba hozunk egy új, prémium syrah-t. A bor a 2011-es évjáratból származik, kevés cabernet franc is helyet kapott benne. A tételt már letöltöttük, jelenleg a pincében zajló palackos érlelése folyik.

A csúcsszegmensből jelenleg a 2009-es Evangelista és Tulipán van forgalomban, e két bor azonban még inkább a piaci pálya elején tart. 2010-ből egyik tételt sem készítettük el. A 2011-est már kivettük a hordóból, tartályban várja a palackozást, a 2012-es pedig még tölgyfa hordóban pihen.

Nagy évjáratok ezek, olyanok, amelyeknek jót tesz az idő, mert szépen fejlődnek, ezért nem fogunk kapkodni a polcokra helyezésükkel. Fontosnak tartom, hogy az Ikonnál meg tudjuk valósítani azt az elképzelést, hogy a borokat akkor vigyük piacra, amikor azok fogyasztásra kész állapotban vannak.

Pinceszemle: Ikon Borászat 2013

Ebben a hónapban egy téma mindenképpen megkerülhetetlen. Elkezdődött már a szüret?

Hétfőn kezdünk egy kisebb chardonnay területtel. Azután jön a pinot noir és szép sorban a rozénak szánt alapborok: előbb a merlot, majd a többi. Az évjáratról az már biztosan elmondható, hogy nem kezdődött a szüret olyan korán, mint tavaly, idén közelebb vagyunk ebből a szempontból az átlaghoz. Az ősz eleji csapadék nálunk jókor jött, gond nélkül fel tudta venni a szőlő.

A mennyiség szempontjából azonban a megszokottnál alacsonyabb értéket várok. Ebben benne van a fakadáskor és virágzáskor tapasztalt hideg idő; valószínűleg ennek is köszönhető, hogy kevesebbnek látom a szőlőt. Ebben nem szoktam tévedni, sok szüretet végigkövettem már.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!