A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinot Noir a Gombás dűlőből 2. rész

Az első dűlőszelektált pinot a borász szemével

2011-09-28 | Tóth Adrienn


A Vylyan most debütáló Gombás Pinot Noir bora kapcsán tegnap, a Debreczeni Mónikával készített interjúnkban azt az utat tekintettük végig, amely a 2008-as évjáratú, dűlőszelektált bor megszületéséhez vezetett. Második interjúnkban a borászhoz, Ipacs Szabó Istvánhoz fordulunk, hogy minél több konkrétumot tudjunk meg magáról, a borról. Elsőként 2008-at szerettük volna pinot szempontjából bor-kontextusba helyezni.


A pinot noir egy olyan szőlőfajta, amely esetében Villányban, ha valóban nagy bort szeretnénk készíteni, különösen kényes kérdés az évjárat.2006 atöbbi dűlőszelektált bor esetében kiemelkedőnek bizonyult, gondoljunk csak az ebből az évből származó Pillangóra, Mandolásra vagy a Dobogóra, amelyek merlot, cabernet franc és sauvignon fajtákból készültek.

Ugyanebben az évben, 2006-ban készült pinot noirunk Decanter érmet is kapott, és Caroline Gilby szerint Magyarország eddigi legszebb Pinot Noirja volt (írta ezt a 2010-es februári brit Decanterben). A magas minőség ellenére valahogy mégsem döntöttünk amellett, hogy dűlőválogatás készüljön belőle…2008-ban viszont egyértelmű volt, hogy itt az ideje annak, hogy az első Gombás pinot noir bemutatkozzon.

Pinot Noir a Gombás dűlőből 2. rész

Miért alakul ez így?

2008 apinot szempontjából ideálisnak bizonyult, emellett az ültetvény is elérte azt a kort, hogy hosszan érlelhető, komoly bor kerüljön le róla.

Villányban mitől más a pinot helyzete az északibb borvidékekhez képest?

Mivel itt alapból kissé melegebb a klíma, a pinot noir-ok esetében különösen nagy jelentősége van a megfelelő dűlő kiválasztásának. Míg a többi kékszőlőfajtánál általában csak jó vagy még jobb fekvésekről beszélünk errefelé, addig ennél a különösen igényes fajtánál árnyaltabb a helyzet: meg kell találni azt a termőhelyet, mely évjáratról évjáratra kiemelkedő bort ad. Látszik, hogy Villányban az észak-keleti, észak-nyugati kitettségű dűlők felértékelődnek, ha e fajtáról van szó.

Mitől különleges a Gombás dűlő?

A pinot több okból is jól érzi magát ezen a földdarabon. Egyrészt ez egy északkeleti kitettségű lejtő, ami a földgolyó északi felén mindig a hűvösebb oldalt jelenti a déli dűlőkkel szemben. A klíma visszafogottságát bizonyítja az is, hogy az ültetvényt egy fenyőerdő veszi körbe. Ha belegondolunk, ez egyáltalán nem gyakori látvány a szőlők közelében. A mai napig előszeretettel járnak errefelé gombaszedők, innen is kapta a nevét a terület.

Pinot Noir a Gombás dűlőből 2. rész

Másrészt kedvező még a észkő alappal bíró kötött löszös, agyagos talaj, amely fokozza a fekvés adta előnyöket. Összességében hűvösebb, kiegyenlített klíma jellemző a Gombásra. Ez teszi lehetővé, hogy az ide telepített szőlő hosszú vegetációs időszakot élvezhessen, amely megengedi, hogy a pinot illat- és ízanyagai kellően beérjenek, mielőtt a cukorfok eléri a kívánt szintet.

A 2008-as dűlőválogatott pinot noir tehát innen származik. Megtudhatunk többet arról, hogyan készült a bor?

A szőlőt augusztus 28-án szedtük, majd bogyózva, de zúzás nélkül került nyitott kádakba, itt a gazdagabb fajtajelleg hangsúlyozására törkölykalap csömöszölést is végeztünk. Az almasav spontán bomlott le a borban, az érlelésre enyhe és közepes égetésű magyar barrique hordókat használtunk.

A hordós érlelés egy évig tartott, a bor 2009 novemberében került palackba, ezt követően azonban majd’ két évig vártunk a megjelenéssel, hiszen míg a szőlőfajta a túlságosan elhúzódó hordós érlelésre nem jól reagál, addig a palackos érlelést meghálálja. Ez azért van így, mert a pinot noir-ból készített borok érzékenyebbek az oxidációra, így a jövőben sem szeretném az ilyen borokat egy évnél tovább hordóban tartani.

A Gombás Pinot Noir tehát azt jelenti, hogy az erről a dűlőről szüretelt és külön kezelt bor került a palackba?

Alapjában igen, de mégis több ennél, hiszen a Gombásról származó alapanyagok közül még kiválogattuk a legszebb hordókat is, így ez a bor nemcsak dűlő, de hordószelekció is!

Ha szeptemberben beszélgetünk egy borásszal, kivédhetetlen, hogy az alap témától kissé elkanyarodva, a szüretről ne kérdezzük.

A szőlő nagy része már bent van a pincében és nagyon elégedett vagyok velük. Tulajdonképpen álmodni sem lehetne ennél jobb időt a szürethez: nappal kellemes, nem túlzó a meleg, még érleli a kint hagyott fürtöket, az éjszaka pedig elég hűvös ahhoz, hogy a savak is megmaradjanak. Már csak a cabernet franc és sauvignon vár kint, valamint egy kevés syrah, de ha ilyen szép lesz a továbbiakban is az idő, azt is hamarosan leszedjük.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!