A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Németországból

Jégbor, 2008, Lufthansa, terroir

2009-06-13 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Németországból

Bár hazánkban annyira talán nem közkedveltek, kétségtelen tény, hogy a világban érdeklődés övezi a német borokat. Az ország északi fekvésére tekintettel természetesen leginkább fehér vonalon bontakoznak ki, ott azonban mind száraz, mind édes formában komolyan jelen vannak. A következő hírcsokorban szó lesz többek között egy kutatásról, amely azt vizsgálja, hogy valóban van-e jelentőssége a terroir fogalmának, de beszélünk még egy különleges tételeket felvonultató árverésről és a jégborok jövőjéről is.


Kevesebb édes bor készül 2008-ban

A legutolsó német évjáratról érdemes tudni, hogy egy meleg tavasz miatt hamarabb indult a szokásosnál. Ezután azonban egy minden szempontból hagyományos nyár következett, különösebb hőmérsékletkülönbségek és viharok nélkül, talán a megszokottnál egy árnyalatnyival kevesebb napsütéssel. Az évet leginkább 2004-hez hasonlítják a helyiek.

Épp ezért, bár szépen beértek a szőlők, nem tettek szert kiugróan magas cukortartalomra, így ebből az évjáratból kevesebb édes borra számíthatunk majd. A botrytis jelenléte is visszafogott volt, ami szintén nem segítette elő a bogyók víztartalmának csökkentését, beltartalmuk sűrűsödését.

2008-tól tehát leginkább szépsavú, időtálló száraz borokat – különösen kiemelkedő rajnai rizlingeket – várhatunk, valamint Kabinett és Spatlese tételeket. Az ország össztermése körülbelül 10-10,5 millió hektolitert tesz ki.

A Lufthansa ezentúl német bort kínál

2009. tavaszán a Lufthansa megállapodást kötött a Német Bor Intézettel (DWI - Deutsches Weininstitut), amely szerint ezentúl ők szállítják majd a borokat a légitársaság nemzetközi járataira. Az együttműködés célja, hogy a minőségi német borok ismertségét növeljék általa.

Ennek érdekében különböző akciókkal is készülnek a felek, néhány kiemelt járaton például az első osztályon utazóknak borkóstolókat tartanak majd. Az eddigi portfolió átalakítása már meg is kezdődött, a DWI pályázatot írt ki fehérburgundit, azaz pinot blanc-t készítő pincészetek részére. A pályázat nyertese ősztől már biztos beszállítója a légitársaságnak.

Nem csökken az export

Az újvilági borok eddig is jelentős versenytársat jelentettek az európai pincészeteknek, ha ehhez még hozzávesszük a jelenlegi gazdasági helyzetet is, akkor tudjuk igazán értékelni azt, hogy Francia-, Olasz- és Spanyolországgal szemben a német borok iránt az utóbbi két évben nemhogy csökkent volna az érdeklődés, de éppen nőtt.

Mind 2007-ben, mind 2008-ban pozitív változás volt tapasztalható a német borok külföldre történő értékesítésében mennyiség és minőség szempontjából egyaránt. Míg 2007-ben az USA és Norvégia tűnt a legjobb partnernek, addig tavaly ezt a szerepet Kína, Hollandia, Oroszország és Belgium töltötte be.Annak érdekében, hogy a trend a közeljövőben ne változzon meg, a németek határozott lépéseket tesznek. Tavaly például az EU támogatásával „Riseling & Co.” név alatt tartottak öt amerikai városban nagyszabású borkóstolót, amely során a német rajnai rizlingek mellett az elzászi és az osztrák tételek is bemutatkoztak.

Rejtett borokat árvereztek el

Különösen nagy jelentőségű borkészlet került nyilvánosságra idén tavasszal, amelyet egy Guernsey nevű, Nagy-Britannia és a kontinens között húzódó szigeten rejtettek el sikeresen a második világháború után bevonuló német seregek elől.

A borritkaságokat az angol Bonhams aukciós ház árverezte el. Kikiáltásra kerültek többek között húszas évekből származó bordeaux-i csúcsborok a Latour, Margaux, Mouton Rotschild és Ausone pincészetektől, valamint válogatott portóik a 19. századból.

Az árverés vezetője szerint különösen nagy volt az érdeklődés Japánból és Amerikából a kalapács alá kerülő borok iránt, de jó néhány talált közülük európai gazdára is.

Számít a terroir

Rajnai rizlingeket vizsgáltak egy három évig tartó felmérés keretében, amelynek eredményeként tudományosan bizonyítást nyert, hogy a hasonló talajról származó borok markáns hasonlóságot mutatnak, így a terroir fogalma igenis számít.

A kutatás célja az volt, hogy lemérhetően bizonyítsák, hogy az egyes, a szőlőterületeket befolyásoló viszonyok kihatással vannak a borok érzékszervi tulajdonságaira. A kísérletekhez azért választották a rajnai rizling szőlőfajtát, mert arról hagyományosan úgy tartják, hogy jól tükrözi az őt elállító termőterület sajátosságait.A tudósok elsősorban a jól elkülöníthető talajtípusokra koncentráltak, megfigyelve például, hogy a homokkövön, bazalton, mészkő talajon vagy palás kőzeten termő szőlőből készült borokra valóban különböző aromák jellemzőek-e. A tesztültetvényekről 100-100 kg szőlőt szüreteltek le, amelyet egységesen dolgoztak fel, majd vizsgáltak meg kóstolás útján és laboratóriumban.

A palás területről származó borokra voltak jellemzők a legélesebb savak és citrusos aromák. A bazalt dúsabb gyümölcsízeket és lágyabb savakat eredményezett a kutatók szerint. A mészöves talaj trópusi gyümölcsökkel, mézes aromákkal gazdagította a borokat. A homokkő pedig a felmérés alapján minerális ízekkel és citrusos aromákkal, valamint markáns savakkal járult hozzá az összképhez.

A kutatást végzők szerint egymástól messze eső borvidékekről, de azonos talajról származó borok esetében meglepően jelentősek voltak a hasonlóságok. Azon túl, hogy az éghajlati körülmények befolyásolták a testet, az alkoholt, az aromákban mégis érezhető volt a párhuzam.

A klímaváltozás és a jégbor

Az egyre melegedő időjárással együtt járhat olyan borkülönlegességek visszaszorulása, mint a jégbor. A Geisenheimi Intézet szerint ugyanis folyamatosan csökken a valóban hideg téli napok aránya.A jégbor elkészítéséhez legalább -7, -8 fokra van szükség. Minél tovább kell azonban a jeges napokra várni, annál nagyobb a veszélye annak, hogy fertőzésnek indul a szőlőtőkéken kint hagyott termés.

Ennek ellenére több vezető német jégbor-készítő nyilatkozik úgy, továbbra is megkísérlik ennek a bortípusnak az elkészítését, hiszen a betegségek veszélye egy jó adottságokkal bíró, szárazabb dűlőben alacsony, és mindössze egy igazán hideg nap kell ahhoz, hogy megfelelő minőségű jégbort szüreteljenek.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!