A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Olaszországból 1. rész

Brunello, pezsgő, metszés, foci

2009-03-12 | Tóth Adrienn


Itália azon kevés ország közé tartozik, amelyet a bortörténelem kezdeti időszaka óta egészen máig a vezető bornagyhatalmak között tartunk számon. A borkészítés és fogyasztás hagyománya évszázadok óta elválaszthatatlanul része a félsziget életének. Köszönhetően egy kirobbanóan jó évjáratnak - hosszú idő eltelte után – 2008-ban Olaszországban készült a legtöbb bor a világon.


Nem ártott a Brunello-epizód az amerikai piacnak

A februárban nyilvánosságra hozott adatok alapján ugyan 2008-ban az Egyesült Államokba történő export-értékesítés mennyisége 6,5%-kal visszaesett, azonban értékében 1%-kal növekedett. Egy átlagos palack itáliai bor 5,27 dollárért (a cikk írásakor 1280 forintért) talált gazdára az USA-ban.

Az értékbeli növekedés azért különösen érdekes, mert tavaly egy majdnem fél éven át elhúzódó vizsgálattól volt hangos a borvilág, amely az olaszok egyik legnagyobb presztízzsel bíró borát, a Brunello di Montalcinot érintette. A Toszkánában készített vörösbor kizárólag sangiovese szőlőfajtából állítható elő, és csak egy öt éves érlelést követően kerülhet piacra.

Tavaly áprilisban, a 2003-as évjárat bevezetésekor robbant ki a botrány. Több top termelő borait – Antinori, Frescobaldi, Argiano, Castello Banfi - lefoglalták, és vizsgálat alá vonták, mert a feltételezések szerint azok nem kizárólag sangioveseből álltak.

A vád a termelők neveinek hallatán igencsak komolynak tűnt, így június elején az Egyesült Államok felfüggesztette minden további Brunello behozatalát az ország területére. Ami azért volt fenyegető, mert ők felelnek a bortípus negyedének forgalmáért. A tiltást akkor szüntették meg, amikor az olasz állam hivatalos garanciát vállalt a bor törvényességéért.Ezzel közel egy időben Olaszországban, négy hónappal a lefoglalást követően, fokozatosan feloldották a lefoglalt készletek nagy részét, mivel a vizsgálatok a vád alaptalanságát mutatták ki. Az adott szőlőfajta színanyagára, azaz antocianin tartalmára épülő teszt elvégzése után elsőként Antinori Pian delle Vigne borának tisztasága bizonyosodott be.

A több hónapig húzódó probléma úgy tűnik, nem érintette az amerikai piacot, hiszen már augusztus elején arról számoltak be, hogy 2008. első félévében növekedett a bor értékesítése az Egyesült Államokban, amelynek átlagára ebben az időszakban kb. 7300 forint volt.

Az olasz pezsgő divatban van

Úgy látszik, hogy a világ egyre jobban szomjazik a jó ár-érték arányú olasz pezsgőkre, hiszen a külföldi eladások 2007-be 12%-kal, 2008-ban pedig közel 30%-kal növekedtek. Angliában tavaly majdnem 100%-kal több itáliai palack dugója pukkant ki. Ezzel a történelem folyamán először fordult elő, hogy több olasz pezsgőt ittak meg az ország határain kívül, mint azon belül.

Ma Olaszország a harmadik legnagyobb pezsgő-előállító a világon. Legfontosabb márkája az Asti Spumante, amelyet a Prosecco, a Franciacorta és Trento követ. Prosecco termelői egyébként tavaly októberben fordultak az államhoz azzal a kéréssel, hogy az eddigi DOC eredetvédelmi kategóriában szereplő bort léptessék elő, hogy a legmagasabb minőséget jelentő DOCG megnevezést viselhesse.

Metszést tanulnak az olasz borászok

20 évnyi kutatás után, 2005-ben lépett először a nyilvánosság elé Marco Simonit és Pierpaolo Sirch, az a két olasz tudós, akik egy ősi metszési módot élesztett fel. Az előkészületek után idén februárban kezdődtek el országszerte a szemináriumok, ahol egy 20 órás elméleti, majd azt követő gyakorlati képzés során sajátíthatják el az itáliai borászok a régi-új módszert.A hírekben részleteket nem közölnek, csak annyit lehet tudni, hogy az eljárás célja a növények élettartamának növelése, és védelme különböző betegségek ellen. A gyakorlatot a fiatal növényeken kell kezdeni, amelyek így akár 50 évig termékenyek maradhatnak.

A nyilvános oktatást megelőzően a módszert olyan pincészetek tesztelték, mint Gaja Piemontéből, Ferrari és San Leonardo Trentinóból, a Bellavista Franciacortából és Biondi Santi Montalcinóból.

A foci és a bor

Az olaszok pályázatot írtak ki, amelyre olyan írásbeli műveket várnak, amelyek összekapcsolják a grignolino szőlőfajtát a futballal. Piemonte Asti régiója azért indította el a nemzetközi versenyt, hogy népszerűsítse Grignolino d’Asti nevű vörösborát.

A fajta már a 18. század óta megtalálható a borvidéken, és elsősorban fiatal, egyszerű vörösborokat ad, a helyiek szerint azonban alkalmanként kivételes bor is születhet belőle.

A verseny szervezői szerint ez a bor egy focicsapat 11 játékosa közül a 7-esnek felel meg, aki a legtehetségesebb és legszabadelvűbb. A pályázat leadási határideje 2009. április 11.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!