A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid hírek Tokajból

Novellák, nemzetközi kapcsolatok, Fesztiválkatlan

2009-05-06 | Tóth Adrienn


Rövid hírek Tokajból

Nyár eleji tokaji összefoglalónkban egy tavaly kiírt novellaíró pályázat eredményéről számolunk be, majd áttérünk egy nemzetközi borászati-politikai szervezet Tokajban megtartott ülésére, hogy végül a hamarosan felépülő Fesztiválkatlan hírével, a jövőbe tekintve zárjuk be hírcsokrot.


Tokaj-Hegyalja számomra

Ezzel a címmel hirdetett novellaíró pályázatot még tavaly szeptemberben a Tokaji Borbarátnők Társasága. Nyilatkozatuk szerint a kiírók célja az volt, hogy „Tokaj-Hegyalja értékeit minél szélesebb körben megismertessék, és ráirányítsák a figyelmet erre a rendkívül gazdag, mély hagyományokkal rendelkező, csodálatos adottságokat hordozó tájra”.

A beérkezett novellák bírálatát a Tokaji Borbarátnők kijelölt képviselői mellett Antall István, a Tokaji Írótábor tagja, a Magyar Rádió irodalmi főszerkesztője végezte. A pályaművek közül különös jelentősséget tulajdonítottak azoknak, amelyek további feldolgozásra érdemes helyrajzi elemeket is tartalmaztak.

A „Tokaj-Hegyalja számomra” pályázat nyertese Csabai László lett A látogatás című művével, a második helyen Hoffka Júlianna végzett a Boszorkányjárás névre hallgató novellájával, míg a bronzérmet Müller István vitte el Májusi leltár elnevezésű darabjával. További nyertesek: Tirkné Bodnár Katalin, Nyulasi Gábriel István, Pányik Barbara, Négyesi Rebeka, Nagy Zita.

A díjátadásra április 17-én került sor. Az esemény egyúttal lehetőséget nyújtott arra is, hogy a február 14-én, a Tokaji Borbarátnők által megrendezett V. Jótékonysági bál bevételeit átadják az ez évben kiválasztott intézmény részére. A 2009-ben befolyt összeget a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény Művészeti Alapiskolájának ajánlották fel, amely a klasszikus hangszerek mellett népi hangszerek, néptánc és népi hagyományok oktatását végzi.

Európai Bortermelő Régiók Ülése Tokajban

A több mint húsz éve alapított, európai bortermelő régiókat tömörítő szakmai társaság, az AREV (Assemblée des Régions Européennes Viticoles) először tartott ülést Magyarországon, Tokaj-Hegyalján 2009. április 23-25. között.

Az ülésen többek között szó volt az Európai Bizottság által 2008-ban kiadott Zöld Könyvről, a borpiac közös szervezéséről szóló EU rendeletről és az európai borok promóciójáról. E mellett létrehoztak egy Borturizmus Bizottságot is. Jean-Paul Bachy, az AREV elnöke ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „ez egy, a szolidaritáson alapuló hálózat kiépítésének első lépése, amely összehozza a bortermelő régiókat, de arra is törekszik, hogy ebbe a konstrukcióba később más értékeket felkaroló kezdeményezések is elférjenek”.Az eseményt kísérő sajtótájékoztatón a Tokaji borvidék UNESCO Világörökségi státusza kapcsán elhangozott a szervezet részéről, hogy az AREV 86 termőhelyet képvisel Európában, amelyek közül kevesen rendelkeznek ezzel a címmel. A szervezet alapvetően azt tekinti feladatának, hogy minél előnyösebb helyzetbe juttassa a bortermelő vidékeket a világpiac erős versenyében, ahol egy ehhez hasonló cím hatalmas lehetőséget rejt.

Az ülésen tíz ország, harminckét képviselője volt jelen, így a helyi szervezők különös jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy számukra bemutassák Tokaj-hegyalját. A három napos program keretében pincelátogatásokra került sor, de Tokaj városa mellett meglátogatták Sárospatakot is, hogy megtekintsék a Rákóczi Várat.

Fesztiválkatlan épül

2009. március 27-én projekttámogatási szerződést írtak alá Tokajban. A tervek szerint 2011. tavaszára épül majd fel egy, a városközponthoz és a Bodroghoz egyaránt közel fekvő, külszíni bányakatlanból kialakított kulturális létesítmény. A 2500 főt befogadó nagyszínház mellett kiállítási és rendezvényteret is felölel az 1,7 milliárd forintos Európai Uniós támogatással létrejövő beruházás.A Fesztiválkatlan az eredeti elképzelések szerint a borkultúra és a világörökség természetes imázsához kíván alkalmazkodni, célja a tokaji borvidék turisztikai akciókínálatának szélesítése. A beruházók ezen túl azt várják, hogy közvetlenül 10-15, közvetetten 100 új munkahely megteremtéséhez járuljon hozzá valamint, hogy a jelenlegi szálláskapacitást 20%-kal megemelje.

A borvidéken nem ez az első uniós beruházás. 2008 nyarán adtak át egy új kulturális és konferencia központot, az Összefogással Tokaj Világörökségéért program keretén belül pedig öt borok házát nyitottak meg, és hét településrészt újítottak fel a borvidéken.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!