A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid hírek Tokajból

Fejlődés, Hétszőlő, turizmus

2009-06-30 | Tóth Adrienn


Rövid hírek Tokajból

Tokaj hamarosan a civil szervezetek fellegvára lesz, tavaszi összefoglalónk után, ugyanis most is egy szövetség megalakulásának hírével kezdjük a borvidékkel kapcsolatos hírcsokrunkat. Bízunk abban, hogy ha minden szervezet csak egy-egy fontos, általa vállalt feladat elvégzésének eleget tesz, végül szépen összeáll az egész. Ebben az esetben, tekintettel arra, hogy több szervezet áll össze egy közös cél érdekében, az átfogó gondolkodás nem hiányozhat.


 

Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség alakult

A borvidéken számtalan szőlészeti, borászati szervezet működik, amely most a fejlődés érdekében fogott össze. A szövetség tagja a Tokaj Reneszánsz, a Tokajvinum Hungaricum, a Bormívelők Társasága, a Mádi Kör, a Tokaji Borbarátnők, valamint a hegyközségi tanács és a borút egyesület.

A közös cél a borvidék világörökségi és természeti értékeinek megőrzése, valamint a régió jövőjének biztosítása. Ennek érdekében azt tervezik, hogy sokrétű együttműködési rendszert építenek ki a helyi önkormányzatokkal, kistérségekkel, civil szervezetekkel, hazánk többi világörökségi helyszínével és a világ többi olyan borvidékével, amelyek szintén az UNESCO pártfogásában állnak. Emellett támogatni kívánják azokat a törvényalkotási folyamatokat, amelyek a borvidék érdekeit szolgálnák. Erre lehet példa a világörökségi törvény megalkotása is.

A szervezet már tett is lépéseket azért, hogy a helyi turisztikai szervezetek összefogjanak bizonyos marketing feladatok elvégzése érdekében. Ennek keretében az egyes desztinációk felvállalták a turisztikai kínálat egyes elemeinek termékké formálását az egységesség és a hatékonyság érdekében. Tokaj s Szerencs felelős a borturisztikáért, Sárospatak a kulturális értékekért, Sátoraljaújhely pedig az aktív turizmusért. Ezeken a területeken kell az egyes TDM szervezeteknek felmérni a teljes régió kínálatát, és kommunikálni a terméket. Bíznak abban, hogy ez a három markáns ág kellő hangsúllyal jelenhet majd meg a hazai és a nemzetközi piacokon.

Eladták a Hétszőlőt

Michel Reybier két Bordeaux-i pincészet – a Cos d’Estournel (Saint-Estèphe) és a Château La Goulée (Médoc) tulajdonosa júniusban megvásárolta a tokaji pincészetet. A birtokok igazgatója elmondta, hogy véleménye szerint a Hétszőlő egy jól működő kelet-európai pincészet, a borkészítéssel és a minőséggel teljes mértékben elégedettek, csak néhány apró, technikai módosítást terveznek az évente 60–70 000 palack bort készítő borászatban.

A turizmus helyzete Tokajban

Ahogy az máshol is tapasztalható volt, az év első három hónapjában Tokajban jelentősen visszaesett a vendégforgalom. Ezt követően azonban a tavasz beálltával újra elindultak az utazók és a borbarátok a borvidék felé, így az áprilisi, májusi napos hétvégéken sok szolgáltató behozhatta a korábbi kiesést. A gazdasági helyzet elsősorban a szállásadókat érintette, a magánembereket az elbocsátások miatt, a három-, négycsillagos szállodákat pedig a céges megrendelések visszaesése okán – áll a Tourinform Tokaj nyilatkozatában.

A borvidéki desztináció azonban júniustól augusztus végéig, három hónapon keresztül egyedi programkínálatot állított össze, amelynek célja, hogy a családokat és a baráti társaságokat a régióba vonzza. Negyven szolgáltató egyedi borkóstolókkal, birtoklátogatással, kulturális programokkal, éttermi ajánlatokkal és kirándulásokkal várja az érkezőket. Az eddig megszokottak mellett pedig idén először rendeznek Zempléni Fesztivál Extra címmel egy háromnapos komolyzenei fesztivált, a Tokaj Reneszánsz interaktív bormúzeumot nyit a Tokaji Borok Házában, a Király-dűlőben, a Hétszőlő tanösvényein pedig egyedi környezetben piknikezhetnek a természet és a szőlők szerelmesei.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!