A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Semmelweis Egyetem Borai 2012

Somló mindkét fehérbor-kategóriában győztes

2012-05-22 | Tóth Adrienn


Semmelweis Egyetem Borai 2012

Május elején adták át a Semmelweis Egyetem Bora címeket öt kategóriában, ezeken túl pedig idén először arany-, ezüst- és bronzérmeket is kiosztottak az indulók között. A Rendezvény és Presztízs főcsoportokban legjobbnak választott tételekből az egyetem ajándékozási célra vásárol, valamint a saját rendezvényein is ezeket szolgálja majd fel. A Rendezvény kategória legjobb fehérborának a Kreinbacher Pincészet 2009-es Nagy-Somlói borát választották. Az érem kapcsán Bodorkós Norbert birtokigazgatóval beszélgettünk.


A Rendezvény kategóriában egy somlói házasítás bizonyult a legjobb fehérbornak. Mennyire tartod ezt fontos műfajnak a fajtaborok tengerében?

Amikor a Somlón elkezdtünk borokat készíteni, a régóta ott dolgozó és palackozott borokkal piacra lépő pincészetek kínálatában nem találtunk házasításokat. Pedig a borvidéken régi tradíció ez, mi pedig úgy gondoltuk, hogy a különböző termőterületek és szőlőfajták házasításával mindenképpen foglalkozni szeretnénk.

A cuvée-k létrehozását az is segíti, hogy több olyan fajtával is foglalkozunk, például a furminttal és a hárslevelűvel, amelyek sokat profitálhatnak egymás társaságából.

Hogyan született meg konkrétan az a bor, amely ezen a versenyen kategóriagyőztes lett?

2009 egy kifejezetten meleg évjárat volt. A jelentős hőösszeg miatt a szokásosnál magasabb alkoholtartalom és közepes savak alakultak ki, összességében jó ivású, kerek, érett gyümölcsaromákkal bíró borokat alkotva. A Nagy-Somlói elnevezésre hallgató házasításunk pontos összetétele évjáratról évjáratra változik. 2009-ben több mint 60%-át hárslevelű adta, míg a bor többi részéért azonos mértékben a furmint és az olaszrizling felel.

Kanyarodjunk el egy kicsit az említett bortól, hiszen a pincészet életében a nagy újdonságot a pezsgők jelentik.

A Kreinbacher pezsgőüzem borászati része mára gyakorlatilag elkészült. Az első pezsgők palackozására, tehát a második erjesztés megkezdésére terveink szerint 2012 júliusának elején kerül majd sor.

Ez egy örömteli, egyben nagyon izgalmas időszak, hiszen most látjuk, hogy beérik hosszú évek tanulásának, előkészítő munkájának gyümölcse, ahogy lassan megszületik az első igazi pezsgőnk a korábbi kisebb tételű kísérletek után. Bár igazi eredmények csak kb. fél év múlva várhatóak, az alapbor bizakodásra ad okot. A pezsgő 90%-át furmint adja, ezt egészíti ki egy kevés chardonnay.

Ezt szánjátok végleges fajtaaránynak is?

Nem, ez a 2011-es év receptúrája, a következő években várhatóan tovább kísérletezünk majd. Fontosnak tartom, hogy somlói pincészetként úgy működjünk, hogy mialatt bizonyos műfajokban újat alkotunk, másoknál hűek maradunk a hagyományainkhoz. Ilyen a Nagy-Somlói borunk, amelyet – hála ennek a borversenynek – a Semmelweis Egyetem borává választottak. Örülünk annak, hogy egy ilyen nagy múltú és méltán híres intézmény nevét viselheti majd egy Kreinbacher-bor egy éven át.

Végül következzen az öt kategóriagyőztes bor:

Rendezvény kategória:
Fehérbor: Kreinbacher Pincészet: Nagy-Somlói 2009
Vörösbor: Vylyan Szőlőbirtok: Ördög 2009

Presztízs kategória:
Fehérbor: Kolonics Pince: Hárslevelű 2009
Vörösbor: Domaine Edegger: Georg 2009
Desszertbor: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: 6 Puttonyos Aszú 2006

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!