A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Somlói Tavasz Fesztivál a hétvégén

Első alkalommal

2008-05-16 | Tóth Adrienn


Somlói Tavasz Fesztivál a hétvégén

2008. május 17-18-án rendezik meg a Somló-hegy Nagyrétjén az első Somlói Tavasz Fesztivált. Az eseményt a névadó egyesület álmodta meg, akikhez még néhány somlói és több más borvidékről származó borász is csatlakozik, hogy együtt kínálják boraikkal azokat, akik ezen a remélhetőleg napsütötte hétvégén a borvidékre látogatnak.


Ahogy egyre sokasodnak a különböző boros és gasztronómiai rendezvények, már ott tartunk, hogy nemcsak, hogy tavasztól őszig minden hétvégére jut egy-egy újabb program, hanem lassan inkább kettő, vagy még több. Sok fesztiválra pedig idén már harmadszorra, ötödszörre vagy tizenötödszörre kerül sor. Ezen a két napon azonban egyedülálló lehetőség kínálkozik azok számára, akik szombaton és vasárnap a Somló közelében járnak. És mivel kis hazánkban úgy sincsenek nagy távolságok, szinte bárki odaugorhat a hétvégén.

Itt lehetőségünk nyílik arra, hogy ott legyünk egy „első fesztiválon”. Mégpedig az Első Somlói Tavasz Fesztiválon. Így, amikor egy évtized múlva már a tizedikre kerül sor, elmondhatjuk majd magunkról, hogy bizony ott voltunk a szárnypróbálgatáskor is.

De térjünk vissza a fontosabb információkhoz. A borvidéket a Somlói Tavasz Egyesület - Györgykovács Imre, Hollóvár Pincészet, Kreinbacher Birtok, Laposa Pincészet, Szent Ilona Borház – mellett a Csordás-Fodor Pincészet, Fazekas András, Kolonics Károly, Spiegelberg István és a Tornai Pincészet képviseli majd.

A helyi pincészetek azonban vendégeket is hívtak, saját szórakoztatásukon túl inkább azért, hogy a vörös és édes borok szerelmesei se érezzék elhanyagolva magukat. A legtöbben az Egri Borvidékről érkeztek: Kaló Imre, Simon József és a Gál Tibor Pincészet, de Sopron is képviseli magát Horváth Józseffel (Ráspi) és a Lővér Pincészettel. Villányból Polgár Zoltán, Tokajból pedig a Hétszőlő érkezik.

A hétvége egyik legfontosabb momentuma a Somlói Palackozott Borok versenye lesz. Baráth Sándor, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a megmérettetésre egy jogász jelenlétében kerül sor. A zsűrit Dr. Roznik Ferenc, Dr. Mészáros Gabriella, Veres Zsolt, Kalocsai Zoltán, Kovács András István és Káli Ildikó alkotják. A hat bíráló nemcsak a borok kilétének ismeretétől – hiszen vakkóstolás zajlik majd -, de egymástól is el lesznek zárva.

A benevezett tételek szőlőfajtánkként alkotnak külön-külön csoportokat. Így a zsűri a nap folyamán olaszrizlingeket, furmintokat, hárslevelűket, juhfarkokat és házasított borokat, azaz cuvée-ket kóstol majd. Az egyes kategóriagyőztesek az egyik főszponzor, az Ajka Kristály által felajánlott kristályvázákat kapnak, a diadalmaskodó abszolút győztes pedig Both Gábor kőszobrászművész domborművét helyezheti pincéje falára.

A többi boros fesztiválhoz hasonlóan egy kóstolópohár és kóstolójegyek megvásárlásával lehet majd igazából részt venni a réten felállított ötszáz négyzetméteres rendezvénysátorban zajló eseményeken. A borkóstolást kulturális műsor is kíséri, amelynek összeállítói a „Bor, Zene, Tánc” címet adták. A hétvége műsorvezetője Borbás Marcsi lesz. A helyszínen e mellett fa- és kőfaragó mesterek munkáiban is gyönyörködhetünk. Azok pedig, akik szeretik a kissé mozgalmasabb eseményeket, körbekocsikázhatják a Somlót.

A borok kóstolgatása közben persze mindig jól jön néhány finom falat. A két nap folyamán organikus ételspecialitásokat, sajtot, húskészítményeket és pékárukat kóstolgathatnak az ínyencek.

És végül talán azt is megemlíthetjük, hogy a Vinoport is ott lesz a fesztiválon. Várjuk minden kedves olvasónkat, hogy egy pohár bor mellett elbeszélgethessünk erről-arról, azoknak pedig, akik szeretnék próbára tenni érzékszerveiket, egy kis játékot is tartogatunk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!