A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sommelier VB: féltávnál elsüllyedünk

Interjú a magyar versenyzővel

2016-04-28 | Tóth Zsófia


Sommelier VB: féltávnál elsüllyedünk

Múlt héten zajlott a sommelier világbajnokság Argentínában, ahol Angerman László (Öcsi), az Onyx sommelier-je képviselte hazánkat. Amikor a tapasztalatairól kérdeztük, megtudtuk: Magyarország e téren is jócskán lemarad a világszínvonaltól.


Fotók: therealargentina.com

 

A megmérettetésen 57 ország 61 képviselője vett részt. A mezőnyből kiemelkedtek a nyugat-európai országok, a skandinávok, Japán, Dél-Afrika – tudtuk meg a magyar versenyzőtől. Így hát nem csoda, hogy a világ legjobb sommelier-je a svéd Jon Arvid Rosengren lett

(nyitókép) a Mendozában megrendezett 2016-os VB-n. 

 

Az elődöntőben a versenyzők a bortermeléssel, a szőlőtermesztéssel és a gasztronómiával kapcsolatos ismereteiket tesztelő kvízben mérték össze a tudásukat. Az elméleti kérdések nagyon részletesek voltak, a legkisebb parcelláig tudni kellett mindent az egyes borvidékekről, sőt naprakésznek kellett lenni sörökből, párlatokból, kávékból, koktélokból is. A Magyar Sommelier Clubnak hála, akik a felkészülésben segítettek, nem értek meglepetésként a feladatok - fűzte hozzá Angerman László. Az 500 fős közönség előtt zajló fináléban - ahová a magyar induló már nem jutott be - a versenyzők borkóstolói, felszolgálói és gasztronómiai tudásukat mutathatták be. A döntőben minden fordulóba sikerült valamilyen csavart csempészni, nem a megszokott, rutin feladatokat kapták a versenyzők. A szervezők igyekeztek minél életszerűbb, a mindennapi munka során is előforduló, váratlan helyzeteket teremteni. Ezek egyike volt, amikor a magnumpalack dekantálásához nem volt biztosítva megfelelő méretű üvegedény. A helyes megoldásnak az bizonyult, amikor 2 külön dekantálóba osztotta szét a folyadékot a sommelier.

 

Ezen a szinten már nem az a kérdés, ki hogyan tud dekantálni vagy champagne-t kitölteni 15 pohárba egyenlő arányban, hanem ki hogyan tud eladni. A pohárnokok munkája rendkívül komplex: lexikális tudás, jó kommunikációs képesség, meggyőzőerő, magabiztos fellépés, a vendég igényeinek kipuhatalózása mind beletartozik egy jó sommelier eszköztárába. A felsorolt képességekre szükségük volt, amikor egy 3 fős asztaltársaság meggyőzésére került sor, miért válasszanak egy bizonyos bort, és ne a másikat. A versenyzők tájékozottságát is mérték, a kivetítőn képeket vetítettek le, ahol többek között a tokaji Disznőkő Pincészet felismerése is plusz pontot jelentett.

 

Sommelier VB: féltávnál elsüllyedünk

 

Öcsi azt a tanulságot vonta le a nagyon intenzív négy napos verseny után, hogy összehasonlítva más országokkal, nem állunk túl jól, mi több, jelentősen le vagyunk maradva a világ élvonalához képest. Ezt a sportolói életből vett példával szemléltette az aktív életet élő sommelier: "A VB olyan, mint egy hosszútávúszás. Vannak a profi úszók, mint például a skandinávok és a japánok, és vagyunk mi, akik fél távnál elsüllyedünk."

 

Az Onyx sommelier-je ugyanakkor látja a célt, és azt az utat, amit még be kell járnunk. "Még nagyon sokat kell fejlődnünk, hogy elérjük azt a világszínvonalat, amit a versenyen láttam." Elsősorban a szakmabeliek összefogásában látja az előrelépés lehetőségét. Sőt, ahhoz, hogy jóval magasabb szinten képesek legyünk megállni a helyünket, sommelier-képzés kialakítását tartja fontosnak.

 

László Angerman Sommelier (@l.a.sommelier) által közzétett fénykép,

 

A Sommelier VB lezárult, azonban Angerman László már a következő versenyre készül. A St. Andrea Wine & Gourmet Barban találkoztunk, ahol Öcsi a konyhával szoros együttműködésben, Barna Ádám séf segítségével tökéletesíti szakértelmét. Akkor is dolgozom, amikor nem dolgozom, magyarázta a fogás mellé bort kortyolgatva, a bor-étel harmóniájára összpontosítva. Ebből is látszik, hogy a munka nem áll meg, jöhet a következő megmérettetés.

 

Angerman László felkészüléséről készített interjút itt olvashatja>>

Az “Év sommelier-je” felkészülésének utolsó állomásáról, a VB főbróbáról írt beszámolót itt olvashatja>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!