A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A sommelier VB főpróbáján jártunk

2016-04-15 | Tóth Zsófia


A sommelier VB főpróbáján jártunk

Vajon ki nyeri el idén a több mint 60 ország képviselői közül a világ legjobb sommelier-je címet? Néhány napon belül kiderül, ugyanis április 16-19. között kerül megrendezésre a Contest of the Best Sommelier of the World verseny Argentínában, Mendozában. Magyarországot Angerman László (Öcsi) képviseli majd, akit felkészülésének utolsó állomásán, a VB főpróbájáján mi is elkísértünk.


2016. február 13-án a Magyar Sommelier Club az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny mintájára több fordulóból álló megmérettetést rendezett. Az Év Sommelier-je verseny döntőjéből az Onyx Étterem sommelier-je került ki győztesen, így elnyerte a jogot, hogy a világversenyen hazánkat képviselje. Az eseményről mi is beszámoltunk.

 

A VB felkészülés utolsó állomásán ezekkel a feladatokkal kellett Angerman Lászlónak megbirkóznia:

  1. Az első feladat egy vörösbor dekantálása volt.
  2. Ezután a hibás borlapot kellett kijavítania, itt nemcsak gasztronómiai ismereteinek, hanem spanyol nyelvtudásának is hasznát vette.
  3. Harmadik feladatként pezsgőt kellett felszolgálnia, majd angol nyelven bemutatni a vendégeknek; ezt hibátlanul teljesítette.
  4. A sommelier-nek nemcsak a borok, hanem a sörök, koktélok, kávék, teák, szivarok terén is széleskörű ismeretekkel kell rendelkeznie. Mi több, tudnia kell ezekhez illő ételeket ajánlani. Erre a tudásra szüksége volt, amikor, amikor egy 8 fogásos menüsorhoz borsort állított össze. Ön például tudta, hogy az Locro Argentino bablevest jelent, és Argentína nemzeti étele? Ehhez egy moseli rizling remekül illik, kevés maradék cukorral - tudtuk meg. 
  5. A főpróba vakteszttel zárult, borokat kellett kóstolás után jellemezni, majd következett a párlatfelismerés.

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Öcsit több támogató segítette a felkészülésben, többek között olyan neves szakemberek, mint Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a Master of Wine Intézet hallgatója, a Borkollégium oktatója.

 

Ez tényleg olyan mint a sportolói lét. Minden egyes nap foglalkozni kell vele, és még akkor sem garantált a siker – mondta Angerman László. A felkészüléséről készített interjút itt olvashatja>>

 

A holnap kezdődő sommelier világbajnokság ideje alatt mi is szurkolunk Angerman Öcsinek, arról pedig, hogyan szerepel a nemzetközi versenyen, természetesen beszámolunk majd!

 

A másik rangos sommelier versenyről, a Magyar Sommelier Bajnokságról szóló tudósítást itt olvashatja.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!