A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szakemberek szerint a borárak jelentős emelkedése várható 2018-ban

Már az év első három hónapjában 5-8%-os volt a drágulás

2018-05-03 | Vinoport


Szakemberek szerint a borárak jelentős emelkedése várható 2018-ban

A külkereskedelmi folyamatok és a termelési költségek növekedése miatt kétszámjegyű árnövekedést prognosztizál idén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.


A minap adott ki sajtóközleményt az idei várható szőlő- és borárakról  a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Ebben azt írják, a szélsőséges időjárás tavaly a világ több régiójában is nagymértékben csökkentette a szőlő- és így a bortermelést: a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adataira hivatkozva 9 százalékos csökkenésről számolnak be 2017-ben az előző évhez képest. Különösen nagy károkat szenvedett el Franciaország (19%-os visszaesés), Olaszország (17%) és Spanyolország (20%). A visszaesés másik oka, hogy Európában számos nagy bortermelő országban továbbra is folytatódik a szőlőterületek nagyságának 2000-es években kezdődött csökkenése.

 

 

A nyugat-európai általános szőlő- és borhiány miatt Magyarországról a korábbiaknál jóval nagyobb mennyiség került külföldre, ami belföldön is drágulást vont maga után.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben a magyar bor-külkereskedelmi egyenleg mennyiségi tekintetben 12%-kal javult. Mindeközben az elsősorban Olaszországból érkező folyóbor import szűkülése mintegy 10%-os áremelést von maga után, ami az itthon palackozott és értékesített borok árában is meg fog jelenni – olvasható a HNT előrejelzésében.

 

Hajdu Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője hozzátette, a hazai borok árának emelkedését nem csak a nemzetközi piaci helyzet, de a magyar borászatok termelési költségeinek folyamatos emelkedése is indokolja. Emlékeztetett, a havi minimálbér már 2017-ben is 15%-kal, a garantált bérminimum pedig 25%-kal emelkedett, ezt pedig idén január 1-jén további emelés követte. A gondokat tetézi a folyamatos munkaerőhiány is, ami további költségnövekedést ró a borászatokra.

 

Az árak emelkedése az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataiból is kiolvasható: az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehér, vörös és rozé borok 2018. február-március havi árainak átlaga mintegy 5-8%-kal magasabb, mint a januári árszint.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!