A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Százhúsz éves szőlőtőkék

Bordeaux-körkép – Château Haut Bailly 1. rész

2015-05-07 | Tóth Adrienn


Százhúsz éves szőlőtőkék

Anne-Sophie Brieux a következő bordeaux-i interjúalanyunk, aki a Château Haut Bailly pincészetet mutatja be számunkra. A Graves-ban található borászat nagy jelentőséget tulajdonít a terroir kérdésének, ezért nemcsak a talaj összetételéről ejtünk szót, hanem kitérünk az ültetvényszerkezetre is, amelynek részei több mint százéves szőlőtőkék is.


Az 1630-ban alapított Château Haut Bailly tulajdonában áll a bordeaux-i alrégió, Graves egyik legidősebb és legmagasabban fekvő ültetvénye. Ennek talajában a homok keveredik a Pireneusokból származó kőtörmelékkel, amely a harmadidőszakban képződött. Az altalaj szintén egészen különleges, a homok ugyanis itt köveket és megkövesedett kagylókat is tartalmaz.

 

Ennek a talajösszetételnek köszönhetően a szőlőtőkék is minden tápanyagot megkapnak, amire csak szükségük van, az ásványi anyagokon túl mindez igaz azon nyomelemekre is, amelyek a bor aromatikájáról és frissességéről gondoskodnak.

 

A szőlőterületeink 60%-át cabernet sauvignon, 35%-át merlot, 3%-át cabernet franc és ugyancsak 3%-át petit verdot fedi. Fontos azonban megemlíteni, hogy a Château Haut Bailly egyik különlegessége a nagyon idős, több mint százhúsz éves szőlők jelentős aránya az ültetvényszerkezeten belül, amelyeket még a XIX. század végén telepített Alcide Bellot des Minières, a birtok akkori tulajdonosa.

 

 

A szőlőművelés nálunk hagyományosnak mondható, figyelmet szentelünk azonban a közeli és alapos vizsgálatoknak. Vegyszeres gyomirtást sosem alkalmaztunk, és a szőlőt mindig kézzel szüreteltük. Kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy mindig a szőlő aktuális szükségleteinek megfelelően dolgozzunk: szigorú metszést, szükség esetén zöld szüretet alkalmazunk, a házasítás megalkotásakor pedig kérlelhetetlenek vagyunk, ha a minőségről van szó. 

 

A szüreti időszakban a pincébe kerülő szőlőt három alkalommal vizsgáljuk át kézzel, majd minden ültetvény termését önállóan erjesztjük. Ezt követően az egységeket az év folyamán rendszeresen kóstoljuk. Ilyenkor kritikus az, hogy könyörtelenek legyünk, ha válogatásra kerül a sor. A Château Haut-Bailly és a La Parde Haut-Bailly házasítások kóstolások hosszú sora alatt állnak össze.

 

Százhúsz éves szőlőtőkék

 

A bort végül tizenhat hónapig érlelik tölgyfa hordóban. Az ilyenkor bevetett új fahordó arányát mindig az adott évjárat adottságaihoz igazítjuk, de ez jellemzően 50-60% között változik a Château Haut-Bailly esetében és 20% körül mozog a La Parde Haut-Bailly tételénél. A hordók hat különböző kádártól érkeznek hozzánk, és mind apró szemcseméretű francia tölgyből készülnek.

 

Milyennek értékelik a most bemutatásra kerülő 2014-es évjáratot?

 

Kevés olyan bor van, amelyet olyan mértékben meghatároz a terroir, mint a Château Haut-Bailly-t. Ezért mind a szőlőmunkások, mind a pince csapatának legfontosabb feladata, hogy olyan hűen tükrözze az évjárat adottságait, amilyen mértékben csak tudják. A 2014-es évjárat hosszú szereplési lehetőséget biztosított előbb a reménynek, majd az aggodalomnak, és végül a csodának!

 

Cikkünket holnap ITT folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!