A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szecskő és Csernyik

Előzetes a Tőkések és Barátaik 2012 - Mátra Underground kóstolóról

2012-05-24 | Tóth Adrienn


Június közepén a Tőkések Mátrai Borászkör megtartja éves nagy kóstolóját, amelyre - az őszivel ellentétben - vendégeket is hív. A három mátrai borász fontosnak tartja a hasonló gondolkodású pincészetek segítését, és örülnek annak, hogy 2012-ben már hét olyan meghívottat is találtak, akik hozzájuk hasonlóan, egy alternatív irányzatot követve, a régmúlt értékeihez nyúlnak vissza. Most Szecskő Tamást és Csernyik Istvánt kérdeztük arról, mely borokkal készülnek a rendezvényre.


Szecskő Tamás

A kóstolón a 2011-es boraimat mutatom be. Az évjárat kifejezetten meleg és száraz volt. Ez a kék szőlők esetében tökéletesnek bizonyult, alig kellett odafigyelni rájuk, minden ment a maga útján. A fehér szőlőknél azonban nagy jelentőséggel bírt a szüreti időpont meghatározása. Mivel hosszú ideig egyáltalán nem hullott csapadék, és kimaradt az augusztus végi, szeptember eleji hűvös idő, amely egyébként széthúzza az érést, most ennek hiányában minden egyszerre érett, szinte egy héten belül kellett mindent leszedni.

A júniusi kóstolóra a 2011-es Chardonnay, Szürkebarát és Muscat Ottonel mellett a Rubintost is viszem magammal. A Rubintossal kapcsolatban sok félreértés akad: valaki azt hiszi, hogy ez egy ősmagyar fajta, míg mások házasított bornak és így fantázianévnek vélik. Valójában a rubintos egy magyar nemesítésű szőlőfajta, amelyet idősebb Kozma Pálnak köszönhetünk.

Csernyik István

Két bort szeretnék most kiemelni a négy közül, amivel a Mátra Underground kóstolóra készülök. Az egyik a 2011-es Mátrai Olaszrizling, amely azért különleges, mert a pincészet első olaszrizlingjének számít. Éreztük ennek a nyomását, úgyhogy azon voltunk, hogy minél nagyobb gondot fordítsunk a szőlőre, kiemelt figyelemmel illettük a debütálás miatt.

A tétel felét tartályban, másik felét pedig fahordóban erjesztettük és érleltük annak érdekében, hogy a friss gyümölcsösséget a régi idők hordós érlelésű olaszrizlingjével társítsuk. Mindig is szerettem volna olaszrizlinget készíteni, hiszen legelterjedtebb szőlőfajtaként nem csak országosan nagy a jelentősége, de a Mátrában is mindig fontosnak számított.

A másik érdekesség a 2010-es Bérc Zenit. Bár tudom, hogy korábban már több bor bebizonyította, hogy nem szabad lemondani a 2010-es évjáratról, én eddig még nem szolgáltam cáfolattal. A júniusi kóstolón e bort is meg lehet majd kóstolni, és reményeim szerint általa legalább részben átértékelni az évjáratot.

A kóstolóval kapcsolatos további információkért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!