Szekszárdiak lettek idén a Piarista borok
A Tringa és a Szent Gaál Pince lett a nyertes
2012-10-23 | Tóth Adrienn2008-ban indult el a munka annak érdekében, hogy a Piarista Rend Magyar Tartománya újra életet leheljen a kegyesrendiek régi tradíciókra épülő, borokhoz fűződő kapcsolatába. 2009-ben hirdették meg első ízben borversenyüket, amelynek nyertesit azóta is minden évben az év Piarista boraként hozza forgalomba a rend. 2012-ben vörösborok versengtek: egy 2009-es merlot és egy bikavér válogatás bizonyult kiemelkedőnek.
Az első évben tokaji és balatoni borok mérettek meg, 2009-ben a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és a Nyári Pincészet egy-egy tétele került be a válogatásba. 2010-ben – amikor már országos szinten keresték a piaristák borát – a vöröseken volt a sor: a Radó ésa Pócz Pincészet kapta a legmagasabb pontokat. Tavaly pedig újra a fehérek kerültek reflektorfénybe: ismét győzelmet aratott a Nyári Pince, a Tokajicumot kapva társul.
A borszakértőkből és a rend képviselőiből állt össze a 2012-es zsűri is. Tagjai, Nyeste Pál SP, a nagykanizsai gimnázium igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Rohály Gábor, a zsűri elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke vörösborokat kóstoltak, és végül két szekszárdit választottak ki a mezőnyből.
A Szent Gaál Pincészet 2009-es Bikavér Válogatása merlot, cabernet franc, kékfrankos és kadarka szőlőfajtákból készült. A pincészet 2011-ben újult meg, szőlői a Strázsahegyen, a Várdombon és a Baranya-völgyben találhatóak.
A Tringa 2009-es Merlot Válogatásról Gál Antal, a pincészet borásza a Vinoportnak így nyilatkozott: „Ebben az évben viszonylag későn, október végén szüreteltük a bor alapanyagát a hegytetőn fekvő Kerékhegyi-dűlőből. Az évjárat jó adottságai, a meleg nyár és ősz mellett az 1 kilogrammos tőketerhelés is hozzájárult ahhoz, hogy egy kifejezetten érett alapanyag kerüljön a pincébe. A bor szárazra kierjedve 16%-os alkoholtartalommal bír. Az acéltartályban zajló fermentációt követően a merlot két és fél évet töltött ezer literes tölgyfa hordóban. A nevében olvasható válogatás egy dűlőszelekcióra utal, a termés kizárólag a Kerékhegyről származik.”
A merlot szőlőfajta kapcsán ugyancsak szóba került annak presztízse, amely kérdésről gondolatait a szekszárdi borász így foglalta össze: „Úgy látom, a merlot elterjedtségében háttérbe szorult a cabernet sauvignonnal szemben. Hírnevének azonban nem feltétlenül a mennyiségi szempont árt, hanem az a tény, hogy fajtatiszta merlot-ként több félszáraz, félédes tétel is kering a piacon, nagyban károsítva a fajta elismertségét fogyasztói körökben.”
A Tringa egy családi pincészet, amely nyolc hektáron gondoz saját ültetvényeket, valamint bérel területeket is. A borvidék arculatához hűen a kék szőlő a domináns, kínálatukból 5%-ot tesz ki a fehérbor, 30%-ot a kékfrankosból készített rozé, és a fennmaradó részt vörösborok adják. A változatos portfólió érdekében a merlot szőlő az egyik évjáratban fajtaborként készül, míg a másikban házasításokba kerül.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!