A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szélmalom Cuvée

Születésnapi borajándék

2008-12-15 | Tóth Adrienn


Szélmalom Cuvée

A soproni Kuruc-dombon található Szélmalom Étterem egy 1872-ben épült, és még ma is álló szélmalomról kapta a nevét. A vendéglő idén kettős évfordulót ünnepel, ebből az alkalomból Lukács Szabolcs, az étterem vezetője és egyben az ország 2007-es sommelier bajnoka a balfi Weninger pincészettel összefogva, egy különleges házasítást állított össze. A Szélmalom Cuvée limitált palackszáma és borversenyen elért sikere miatt keresett tételnek számít az étterem borlapján, így várhatóan december közepére már csak a készített mennyiség fele áll majd rendelkezésre.


 

A városban működő éttermek közül az egyik legrégebbinek számít a Szélmalom, amely idén ünnepli negyvenedik születésnapját. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az éttermet üzemeltető Lukács család épp tizenöt éve vette szárnyai alá a műemlék tövébe épült éttermet, akkor valószínűleg mi is egyet értünk abban, hogy ezt a kettős évfordulót mindenképpen valami különlegességgel kellett megünnepelni.

Ebből az alkalomból Lukács Szabolcs – aki édesapja mellett 2000 óta aktívan dolgozik az étteremben - egy régi jó ismerőséhez és egyik kedvenc borászához, Franz Weningerhez fordult, a balfi Weninger Pincészet vezetőjéhez. Franz örült a kihívásnak, hiszen ilyen kis tételeket egyébként nem szoktak készíteni, és Szabolcs rendelkezésére bocsátotta pincészete hordóit. A közös kóstolás után négy hordót választottak ki, kettő ebből syrah-t, egy-egy pedig kékfrankost és merlot rejtett.

Egy olyan bort akartak elkészíteni, amely már fiatalon is jól fogyasztható, de azért jó pár év érlelést is elvisel, hogy legyen mivel koccintani a negyvenöt éves évfordulón is. E mellett egy másik szempont volt, hogy a Szélmalom konyhájára jellemző kevésbé zsíros, inkább fűszeres ételeket jól kísérje a bor.

Fertői Lajos, a Weninger pincészet cégvezetője elmondta, hogy a bor címkéjének kialakításakor arra törekedtek, hogy az mindkét fél munkájának lenyomata legyen. Így amellett, hogy Weninger borról lévén szó a hagyományos címkecsaládnak megfelelően készült el a palack, a névválasztással az étterem és Szabolcs munkáját kívánták elismerni.

A bor a VIII. Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen sikerrel debütált, és 83,25 pontos eredményével ezüstérmet kapott. A borverseny részleteiről IDE kattintva olvashat.

Szabolcs a Vinoportnak elmondta, hogy borokkal való kapcsolatát egy 2001-ben lezajlott, Rohály Gábor által vezetett bortanfolyamnak köszönheti. Bár korábban is érdekelte a téma, az órákat követően érezte igazából, hogy innentől nem lesz megállás, és valóban egymás után teljesítette a különböző szinteket, és ásta bele magát a borok világának elméleti és gyakorlati vetületeibe. Így természetes, hogy ma többek között az étterem borkínálatának kialakítását és gondozását is ő végzi. Borlapjukon elsősorban soproni borok szerepelnek, emellett Tokaj, Somló és Balaton borvidékei élveznek kitüntetett helyet és így terjedelmet.

Kívánunk ezúton további sok évfordulót a Szélmalom Étterem csapatának és a Lukács családnak! Bízunk abban, hogy a további kerek számokat is hasonló borokkal ünneplik majd!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!