A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szent Mártontól az újborig

Avagy értsük meg miért eszünk libát és iszunk újbort

2007-10-29 | Vizi Csenge


Szent Mártontól az újborig

Vészesen közeledik az új hónap. November. Bár ő már a fagyos napjairól híres, a bátor hidegkedvelő és azok is, akik a meleget szeretik, de vállalják a több rétegbe való burkolózást, bizony még kedvükre csemegézhetnek a különböző szabadtéri programokból. Talán az egyik legizgalmasabb a hónap elején a Márton-nap, melyet a borszakma az újbor ünnepének tart. De valljuk be, a bor kevés lenne egy hideg napon, felmelegít, de nem laktat. Ezért tálalnak fel libát is minden mennyiségben, különbözőképp elkészítve. Ez már ki is elégítené a testet, ha az ember nem lenne az a kíváncsi fajta. Álljon itt pár kulisszatitok ezzel a november 11-ei nappal kapcsolatban!


 

Talán először tisztázzuk azt, ki is volt Szent Márton és hogyan lett ő szenté. A történelem során Martinus néven emlegetett férfi egy alkalommal Amiens felé tartott, amikor észrevett egy félmeztelen koldust. Gyorsan lekapta saját köpenyét, kettétépte és a koldusnak adta az egyik darabot. A legenda szerint a kéregető maga Krisztus volt. Martinus keresztény hitre tért, kolostort alapított. I. sz. 371-ben Tours püspökévé avatták. Majd 26 évvel később, november 8-án hunyt el, és 3 nappal később temették el. Ezt a napot nyilvánították Szent Márton nappá.
Tehát már Márton szentségét tisztáztuk, jöjjön a lúd, hiszen november 11-én mindig kerül az asztalra különböző módon elkészített liba.

A történet szerint Márton nem akart püspök lenni, ezért elrejtőzött egy liba ólban. Bár a rejtekhely jónak bizonyult, de a szárnyasok felháborodtak az idegen betolakodásán, és hangos gágogásukkal elárulták ottlétét. Márton ezért később az összes libát levágta.

A szentség és liba kivégezve, de van itt még valami… A bor. Éspedig az újbor. Ugyanis ezen a napon szolgálják fel első ízben az adott év bortermését. A néphit úgy tartja, hogy „mire Márton megérkezett, minden must borrá érett”. Ebben az évben főleg igaz ez a néphit. Ugyanis már javában készen állnak a borok a Márton-napi vigadalmakra. Csak aztán nehogy elfogyjon még mielőtt bárki megkóstolná az idei, kicsit sem rossz termés levét!
Téli kabátot tessék előkapni, csizmákat beizzítani és hajrá Mártonok napja!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!