A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szép régi-új világ

Vinorium - Al-dunai és fekete-tengeri borok háza

2012-01-24 | Cseh Gábor


Szép régi-új világ

Szép társaságba került a Vinorium már tavaly megnyílt, de januárban aktívabbá vált, Váci utcai borszaküzlete és borozója, hiszen Puskás László tulajdonos már három másik üzletet is működtet Londonban, Kijevben és Moszkvában.


 

Borházuk a magyar borok és pálinkák mellett a valaha nagyobb becsületnek és hírnévnek örvendő, de ma újra éledő kelet- és délkelet-európai borokkal kereskedik. Találhatóak itt palackok a borkészítés bölcsőjéből, Grúziából, valamint Szlovénia és Bulgária is terítékre kerül. Természetesen a sorból nem maradhat ki a prémium vodka és az Ararat Brandy sem.

A Vinorium pincéjében megkóstolhatják az al-dunai és Fekete-tenger melléki borvidékek legjobb borait, megismerhetik a borvidékek, a különleges szőlőfajták, illetve az ezekből készült borok történetét és jellemzőit, szakavatott vezetéssel.

A bemutatkozó találkozóra 2012. január 12-én, csütörtökön 17 órától került sor a belvárosi borbolt alatt húzódó hangulatos kóstolóhelyiségben, ahol az említett országok boraiba kaphattak bepillantást a szerencsés kiválasztottak.

Szlovéniát a Quercus márka képviselte, amely az olasz határon fekvő, Goriška Brda borvidékéről származott, és egy rebula elnevezésű autochton fajta 2009-es borából született, remek frissességgel, citrusos, ananászos kedvességgel. Ezt a Bagueri 2006-os Merlot-ja követte,ami az elmúlt években számtalan díjat és elismerést besöpört már – mondhatom joggal. Bőrös, érett illatok, amelyet sok-sok szilva kísér. Tartalmas bor magas, jól integrált tannintartalommal.

Az általam amúgy is nagyon kedvelt Bulgáriából a Zagreus White Mavrud 2009-es trák borfajta mutatkozott be. Friss, ám tartalmas, zöld almás, dinnyés, érett, körtés és ananászos karakterű bor. A legendás déli, Melnik borvidékről a Laskarevo Melnik 2008-as tétele különösen gazdag, érett és telt benyomást keltett.

A legnagyobb kíváncsisággal a kevésbé ismert grúz tételeket vártam, nem kis pozitív meglepetéssel. Olyan legendás, helyi szőlőfajtákból alkották meg a Tsinandali 2007-es borát, mint a friss rkatsiteli (régebbi magyar könyvek még rakaciteli fajtának nevezték) és a gyümölcsös, zamatos mtsvani. Kakhetiából, Grúzia borászati fellegvárából érkezett a Mukuzani 2005-ös bora saperavi fajtából. Igazi „vadkeleti” izgalmak, gazdagság, teltség és borzongás volt kortyolni.

Hogy Oroszország se maradjon ki a sorból, befejezésül a cég által forgalmazott, selymes és telt Carat prémium vodkával fejeztük be az estet – köszönet a kedves invitálásért Puskás Lászlónak és a művészeti körökből is jól ismert Iványi Biancának.

Vinorium Borház
1056 Budapest, Váci utca 57.
http://www.vinorium.hu/
www.facebook.com/vinoriumborhaz
Tel: +36 70 623 9004

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!