A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szepsy 100: a legendagyártás folytatódik

Mádi Furmint Február

2016-02-21 | Bánlaki D. Stella


Szepsy 100: a legendagyártás folytatódik

Az utolsó pillanatig rejtély övezte a Mádi Furmint Februárt, csak az volt biztos, hogy az idősebb és az ifjabb Szepsy István közös, a Szepsy és a Szent Tamás Pincészetet is érintő fontos bejelentésre készül. És valóban: itt beszéltek először a Szepsy 100 nevű borról.


A furmintot már az egész országban ünneplik februárban, de most már az autentikus helyen, igazi otthonában is – hangzott el február 20-án a Mádi Furmint Februáron. A rendezvényt elég nagy rejtély övezte egészen az utolsó pillanatig, lényegében egy zárt körű mesterkurzust, illetve egy sétáló kóstolót jelentett a Mádi Oktatási Központban és az Aszúházban.

 

Az egésznek a lényege persze az volt, hogy a mesterkurzus végén az idősebb és az ifjabb Szepsy István egyszerre álltak fel a kivetítő elé a színpadra, hogy kiderüljön: a Szepsy Pincészet és a Szent Tamás Pincészet neve alatt elkészült apa és fia közös bora, a Szepsy 100. Az apropót az adta, hogy éppen most száz évesek ketten együtt (idősebb Szepsy István 65, fia pedig 35 éves). A száraz furmint az Úrágya dűlőből származó borok házasítása, kizárólag magnum palackban és limitált szériában, hiszen éppen száz palack készül belőle. A legdrágább száraz magyar fehérbor lesz ez: darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni, de csakis a májusi előjegyzés alapján, a Szent Tamás Pincészetnél.

 

A legendagyártás és a misztifikálás folyamatában fontos elem a kiválasztott dűlő is: a híres 2000-es Királyudvar száraz furmint miatt a mai Tokajnak fontos ez a terület, Szepsy Istvánnak pedig személyes emlékei miatt is.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

A rendezvényen egyébként beszélt még Szilágyi László, a Szil-völgy borásza, Gincsai Tamás, a Holdvölgy borásza nemzetközi sikereiről számolt be, Szepsy István pedig a furmintklónokkal zajló kísérletek aktuális eredményeiről beszélt. Sőt, két kísérleti tétel borát is megkóstolhattuk, és szerintem mindenki elégedett volt velük. A kísérleti ültetvények egyébként a Szepsy területeken vannak, de a Szent Tamás pincéjében dolgozzák fel őket, úszófedeles tartályokban. Néhány klón rendkívül ígéretesnek tűnik.

 

Az este sétáló kóstolóval zárult az Aszúházban, itt mádi termelők álltak ki boraikkal. A Gusteau Kulináris Élményműhely pedig a helyi ételeket street food változatban gondolta újra (nem gondoltuk volna, de a krumplilángosba csavart pörkölt lényegében tényleg a tortillába csavart magyar girosz). 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!