A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szerelmeseknek ajánljuk

5 afrodiziákum borajánlással

2008-02-14 | Tóth Adrienn


Afrodiziákumnak olyan ételeket nevezünk, amelyek felkeltik vagy intenzívebbé teszik a nemi vágyat. A szó a görög istennő Aphrodité nevéből ered. Ma Valentin napján pedig valószínűleg sokakban felmerül egy olyan menü összeállításának az ötlete, amely emlékezetesebbé teheti az estét. És míg a táplálkozástudomány szakemberei sokat vívódnak azon, hogy vajon pontosan mitől is lesz valaminek ilyen hatása, addig sokan tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb esetben a tudat is elég, hogy az általunk fontos személynek főzünk különös gonddal, vagy hogy a szeretett egyén ránk gondolva készítette el a vacsorát.


 

Ősidők óta tulajdonítanak vágyfokozó szerepet bizonyos élelmiszereknek, nem lehet tudni pontosan miért, néhánynak a formája miatt, néhánynak a ritkasága és drágasága miatt. A gömbhal Japánban például azért számít afrodiziákumnak, mert amennyiben méregmirigyei nincsenek tökéletesen eltávolítva, azonnali halált okoznak. A bármikor bekövetkezhető halállal való kacérkodás pedig kétségkívül jelentősen csökkentheti a gátlásokat.

Hogy kinek melyik működik, valószínűleg csak a tapasztalat döntheti el. Íme öt a legelfogadottabbak közül, megfelelő borajánlással.

1. Spárga

Klasszikus példa arra, hogyan lehet a formája miatt valami afrodiziákum. A tizenkilencedik században a vőlegényeknek háromfogásos vacsorát szolgáltak fel, amelynek mindegyike spárga alapú volt. Tudományos vonalon annyit lehet róla tudni, hogy folsavtartalma miatt igen fontosnak tartják a szívünk és leendő utódaink szíve szempontjából.

Sokféle étel készíthető belőle, tálalhatjuk frissen párolva tejszínes-vajas öntettel, vagy ropogósra pirítva egy wokban más zöldségekkel és pikáns fűszerekkel (mondjuk gyömbérrel, ami szintén afrodiziákum), de nem megvetendő egy spárgás quiche sem.

Balatonról származó fahordós érlelésű sauvignon blanc-t, vagy a külvilág felé tekintve egy Loire völgyi társát kínálnánk.

2. Csokoládé

A csokoládéban található anyagok ellazítanak, csökkentik a gátlásokat, olyan erőket szabadítanak el az emberben, amelyek szerelemre gerjeszthetnek bennünket. Néhány egyházi közösségben századokkal ezelőtt tiltották is a fogyasztását. Kitűnő antidepresszáns.

Készíthetünk csokifondüt, amelybe friss és aszalt gyümölcsöket vagy más finomságokat mártogathatunk, kanalazhatunk csokoládé mousse-t vagy egyszerűen majszoljunk különböző ízletes töltelékekkel gazdagított bonbonokat.

Kortyoljunk ezekhez a finom édességekhez három puttonyos aszút vagy portóit!

3. Méz

A méz egy olyan energiaforrás, amely nem terheli le szervezetünket, könnyen emészthető, e mellett számtalan olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyet más cukorféleségek nem.

Igen ízletes lehet egy mézes pácban érlelt sült csirke, vállalkozó kedvű olvasóink pedig eljátszhatnak a távol-keleti konyhákat idéző édes-savanyú vagy édes-csípős ízpárosítással. Esetleg ez utóbbi esetében érdemes lehet egy kis chilit is használni, amit szintén vágyfokozó szerként tartanak számon.

Jó választás lehet egy somlói vagy elzászi tramini.

4. Osztriga

Vannak olyan osztriga típusok, amelyek többször cserélnek nemet életük folyamán, talán emiatt kelt lábra az az elképzelés, hogy fogyasztása segít megtapasztalni a szerelem mind női, mind férfi vonatkozását. Magas cink tartalmuk fontos eleme az egészséges szexuális életnek.

Az osztriga vásárlásánál különösen ügyeljünk a frissességre, hagyományosan azt tartják az a jó, ha a felnyitáskor még él. Minél természetesebben, esetleg egy kis citromlével megöntözve jégágyon tálaljuk.

Száraz vagy brut pezsgőt, illetve kevésbé buborék pártiak egri királyleánykát ihatnak mellé.

5. Banán

Ásványi anyagokban, valamint vitaminban gazdag, különösen jelentős a kálium tartalma. Egyediségét azonban az adja, hogy egy olyan enzimet tartalmaz, amely kiemelkedő jelentőségű a férfiak számára.

Banánból készíthetünk vagy vásárolhatunk pitét vagy rétest, flambírozhatjuk vagy tálalhatjuk egzotikus gyümölcssalátaként.

Édes szamorodnival vagy Muscato d’Astival töltsük meg poharainkat.

Mindenkinek kellemes napot és főleg estét kívánunk!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!