A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szomolyára került a Hamvas Béláról elnevezett díj

Rövid borhírek Egerből

2010-12-23 | Tóth Adrienn


Szomolyára került a Hamvas Béláról elnevezett díj

Az Egri borvidék összesen 22 162 hektáron terül el, ebből a hegyközség adatai alapján 6040 hektárnyit fed szőlőültetvény. A Bükk-hegység déli lankáin húzódó szőlőtermelő területhez a névadó Eger településén kívül 19 másik is tartozik: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kompolt és Tarnaszentmária a Debrői körzetben. A következőkben e borvidék legfrissebb hírei közül szemezgetünk.


Hamvas fürttel ismerték el Kaló Imrét

November 30-án az esztergomi Prímás Pincében adták át Kaló Imrének a Hamvas Fürtöt. A díjat – amely ez alkalommal tizenegyedszerre került kiosztásra – alapítói olyanoknak ítélik oda, akik véleményük szerint sikerrel fáradoznak az európai borművészet gazdagításán. A Mihály Gábor által készített, Hamvas Béla arcvonásaival díszített, bronz Miska-kancsót eddig már többek között Lőrincz György, Gál Tibor, Bock József, a Prímás Borrend, a Neszmélyi borvidék, valamint a Gyöngyösi hegyközség vehette át.

A díj odaítéléséről döntő kuratórium tagja Zelnik József, a Magyar Borakadémia alelnöke, Kő Pál M.S. mester-díjas szobrászművész, Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke és Rohály Gábor, Hamvas-fürt díjas borszakíró és oktató.

A díjátadón közel nyolcvan meghívott vett részt, a hangulatot pedig Kaló Imre tíz tételes borsorán túl Vesztergám Miklós tárogatóművész emelte.

2010 palack Egerszóláti Olaszrizling

Mivel 2010 A bor éve Egerben, öt helyi borász úgy döntött, ebből az alkalomból közös bort készít, így jelenítve meg palackozott formában az összetartás erejét. Gál Lajos, Hagymási József, Lőrincz György, Rabóczky Attila és Sike Tamás borászokban pedig az is közös, hogy mindannyian birtokolnak szőlőt Egerszólát határában. Így született meg a döntés, hogy az egri bor sokszínűségének tiszteletére egy fehérbort készítenek el közösen, mégpedig a borvidék e részén régóta jelentős olaszrizling szőlőfajtából.

Az öt borász által megalkotott 2009-es évjáratú olaszrizlinghez közel húsz dűlőszelektált tétel közül válogattak a borászok. Végül a legjobban összeillőket emelték ki, így Lőrincz Györgytől és Rabóczky Attilától a Boldogságos-, Sike Tamástól a Szarvas-, Gál Lajostól a Kántortag-, Hagymási Józseftől a Rózsás-dűlőből származó bor került a házasításba.

Kalap, sál és nadrágtartó az Egri Borszalonban

Ha Al Capone személyesen nem is, de szelleme minden bizonnyal megjelenik majd a december 29-én megrendezésre kerülő tízedik Egri Borszalonon. A Hotel Egerben, este hat órától kezdődő kóstolón huszonkilenc helyi borász kínálja majd büszkeségeit. Az est hangulatát azonban nemcsak a sokszínű egri borok határozzák meg, hanem a ’20-as évek Amerikájának gengszter stílusába öltözött borászok is. A jelmezeket hozzájuk illeszkedő fények és műsor egészíti majd ki.Gál Tibor a rendezvényről a Vinoportnak elmondta, azért hozták létre, hogy minél több, szilveszterre a városba érkező turista ismerhesse meg Eger borait. Minden pincészet három bort mutat majd be, Gáléktól a 2007-es Glória és Síkhegy Pinot Noir, valamint a 2008-as Kadarka kerül a kínáló asztalra.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!