A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szüreti start 2013

Friss hírek Sopronból és Egerből

2013-09-09 | Tóth Adrienn


A korai fajtákkal elstartolt a 2013-as szüret. Persze még korai lenne ítéletet mondani az idei évjáratról, hiszen az ősz épp csak kezdetét vette, de a pincébe érkező első tételek, valamint a szőlőben történő kóstolások és mérések alapján már sok minden elmondható a jelenlegi állapotról. A téma megkerülhetetlen, hiszen szeptemberben minden borkedvelőt ez a kérdés foglalkoztatja. Jogosan. Egy soproni és egy egri pincészetnél érdeklődtünk.


Taschner Kurt, Taschner Borház (Sopron)

Az idei Irsai már palackban van!

Az idén hosszúra nyúlt tél miatt két héttel később indult el a vegetáció, majd a virágzás idején beköszöntő kedvezőtlen időjárás sem tett jót a termésnek. Tavaly ebből a szempontból jobban indult az esztendő, szerencsére azonban nagyjából idén nyáron is behozta magát a szőlő.

Most azt mondanám, hogy Sopronban ugyan 2012-höz képest egy hét csúszásban vagyunk, de ha a sokéves átlagot nézzük, akkor inkább időben. Az Irsait idén augusztus 19-én szedtük, az ország első, Irsai Olivérből készített újboraként péntek óta forgalomban is van. Amit érdekesnek tartok benne, hogy a tavalyinál alacsonyabb mind a mustfoka, mind a savtartalma; úgy vélem azonban, ez a jelenség a későbbi érésű fajtáknál már nem lesz tapasztalható.

A 2013-as Irsai Olivér feldolgozását megkönnyítette, hogy a korábbi évek kézi szürete után ebben az évben egy modern kombájnt béreltünk, amellyel a hajnalban elkezdett szüretet reggel hétre be tudtuk fejezni, így hideg cefre került feldolgozásra, és ez elősegítette a munkát.

Ha 2012-t és 2013-at vizsgáljuk, a két év között az az eltérés is megállapítható, hogy tavaly itt, a borvidéken akkor esett az eső és akkor sütött a nap, amikor éppen szükség volt rá. Idén volt meleg is, meg csapadék is, de nem feltétlenül akkor, amikor kellett volna. Mindez az érés folyamatát kedvezőtlenül befolyásolta, és ennek köszönhetően egyenetlen érés figyelhető meg. Akár egy ültetvényen belül is vannak szedésre kész és attól még messze álló fürtök.

E jelenség az oka annak, hogy van egy már erjedés alatt álló zweigelt rozém. A zweigeltültetvényen ugyanis a fürtök egy részét már le kellett szedni, ebből lett a rozéalapanyag, míg a többi a tőkén érik tovább, hogy majd vörösbor váljon belőle.

Szüreti start 2013

A munkaszervezés szempontjából ugyanakkor szerencsésnek mondható, hogy nem torlódik össze az érés a különböző fajták esetében úgy, mint az elmúlt években. Előfordulhat, hogy az utóbbi négy év után idén először térhetünk vissza ahhoz a soproni tradícióhoz, amely szerint a kékfrankos szürete október 1-je után kezdődik.

Az Irsai és a zweigelt rozé mellett már kierjedt a korai piros veltelini, és zajlik a fermentáció a zenit esetében is. A tervek szerint két héten belül belevágok a chardonnay szedésébe, aztán jön a rozénak való kékfrankos és a többi kék szőlő.

Az idei soproni termés esetében sajnos egy olyan időjárási elem azért akadt, amely visszafordíthatatlan hatást gyakorolt, ez pedig egy jégkár, amely az egyik legértékesebb soproni termőtájat érintette, a Spern Steinert és a Frettner egy részét. Az itt található ültetvényeken Weningeréknél és nálunk is 45-50%-os veszteség volt tapasztalható.

Gál Lajos és Gál Péter, Gál Lajos Pincészete (Eger)

Még csak a menoire-t szedtük le

Múlt hétfőn, szeptember másodikán fogtunk bele az idei szüretbe egy kisebb mennyiségű menoir szedésével. A szőlő 22 mustfokos volt, így eljött az ideje, hogy a pincébe kerüljön. E bor nagy része valószínűleg vörös házasításokba kerül majd, bikavérbe vagy a pince valamelyik másik cuvée-jébe.

Tavaly is ezzel a kék szőlővel kezdtünk, de szeptember 3-án már szüreteltük az olaszrizling egy részét is, amit 2013-ban ezen a héten fogunk elkezdeni. Úgyhogy, ha a két évjáratot összevetjük, mindössze néhány nap eltérés állapítható meg nálunk, Egerben.

Az évjárat eddig elég vegyes volt; sok pozitív és sok negatív hatás érte a szőlőt. Általánosan talán az mondható el, hogy az évszakok eltolódta:, mind a tél, mind a tavasz tovább tartott a megszokottnál, majd az ezt követően berobbanó száraz és meleg nyár hatására a szőlő e néhány nap kivételével behozta magát.

Szüreti start 2013

Ami az idei terméssel kapcsolatban érdekes kérdés, hogy a nyári hőségnapok milyen hatással voltak a szőlőre. Előfordulhat ugyanis, hogy a kivételesen meleg időszakokban a tőkék életfolyamatai egyszerűen leálltak, ami azzal járhat, hogy a savak nem csökkentek olyan mértékben, mint azt a meleg miatt gondolná az ember. Úgy véljük, a termésnek most is jót tesz az, hogy az ezekben a napokban tapasztalható kellemes meleg után éjszakára lecsökken a hőmérséklet.

Mustok analizálása és a próbaszüretek eredményeinek vizsgálatából az idei év jellegzetességének azt mondanánk, hogy kellő terméskorlátozás esetén az Egri borvidéken jobban megmaradtak a savak, mint az elmúlt években.

A már pincében lévő menoire után ma reggel a legfiatalabb fehér szőlős ültetvényeinket szüretetük, szerencsésen végeztünk, még az eső előtt. A Kamra-völgyből származó olaszrizling, chardonnay, királyleányka és cserszegi fűszeres nagy részéből biztosan egri csillag készül majd. A hét második felében – ha az időjárás is úgy akarja – várhatóan a pinot noirt is behozzuk, és már figyelnünk kell a kékfrankosok érését is, hogy a lehető legjobb időben vágjunk neki a szedésüknek. 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!