A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tállya felkészült a vendégfogadásra

Turisztikai Információs Iroda nyílt

2011-07-12 | Tóth Adrienn


Tállyán június 1-én információs iroda nyílt, amely egész évben nyitva tart majd, hogy tájékoztatást nyújtson az erre a településre, illetve a Mádra, Rátkára vagy Golopra érkező turistáknak. Az iroda a helyi TDM szervezet keretein belül kelt életre; Nagy Júliát, a TDM menedzserét először arra kértük, hogy Tállyáról meséljen nekünk.


Tállya Tokaj-Hegyalja leginkább nyugatra fekvő települése. Pozíciója folytán mindig is meghatározó szerepe volt, az itteni termőhelyi adottságokhoz hozzájárult, hogy a Kassát és Tokajt összekötő kereskedelmi útvonal mentén feküdt. Nemcsak az átutazó forgalomból profitált azonban a mezőváros, hanem abból is, hogy Kassához való közelsége okán könnyen értékesíthette borait a közeli nagyvárosban.

A település arculatán ma is látszik a jómód, a reneszánsz palotákban ma borászatok vagy éttermek, szállodák üzemelnek. A pincészetek mellett érdemes megemlíteni a helyi gasztronómiát is, amelyet néhány éve az Oroszlános Borvendéglő képvisel. A település színvonalas szálláshelyek szempontjából is gazdagodott az utóbbi időben, hiszen ott van a Bártfay Udvarház és jelenleg zajlik az Oroszlános Borvendéglő saját szállodájának építése is.

Miért pont ezt a települést választottátok iroda nyitására?

Több szempontot is figyelembe vettünk. Egyrészt általánosságban nem az a célunk, hogy olyan helyeken nyissunk irodát, amely már most is inkább az utazások végpontjaként szolgál, hanem olyanokon, ahol jelentős az átutazók száma, hiszen így több ember szólíthatunk meg, és növeljük az adott település iránti érdeklődést is.

Az irodát egyébként a község központjában alakítottuk ki, ez egy igazi borvidéki látogatóközpont, ahol az információs szolgálat mellett egy hatalmas pince és egy bormúzeum is található, ahol fontosnak tartjuk, hogy minél több tállyai, mádi, rátkai, golopi borász palackozott tételei elérhetőek legyenek. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki alanyi alapon bekerül, a szelekciót két egyaránt fontos szempont alapján végezzük: a borok minősége mellett lényegesnek érezzük, hogy az adott pincészet vendégfogadással is foglalkozzon, elvégre mi egy turisztikai szervezet vagyunk.

Mi a célja egy ilyen irodának?

Nos, ez összetett kérdés. Alapvetően természetesen az információnyújtás a feladatunk a turisták részére. Az irodában amellett, hogy rendelkezésre állnak a különböző kiadványok, prospektusok, felkészült kolléga dolgozik, aki az általános kulturális nevezetességek mellett szívesen ad felvilágosítást a régió borászatáról is, tekintve, hogy szőlész, borász végzettségű.

Még csak egy hónapja nyitottunk, úgyhogy bőven akad tennivaló. Jelenleg áll kialakítás alatt például a programajánlatunk. Később pedig szeretnénk különböző családi és gyermekprogramokat is idehozni, mert rendelkezésre áll a szükséges tér. Van egy szép pincénk is, amelybe a tervek szerint a helyi, tállyai termelőktől kérünk majd egy-egy gönci hordónyi bort, hogy itt a pincében bort is kóstoltathassunk. Ez azért is fontos, mert vannak olyan termelők a községben, akik palackozott borokkal egyelőre nem tudnak piacra lépni.

Nemrég nyílt egyébként egy másik irodánk is. A Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud határában elhelyezkedő információs pontnak a Dereszla Vinotéka ad otthont, így a Dereszla Info Pont nevet viseli. Ez az irodánk egyébként csak szezonálisan működik majd.

Beszéltünk már a két új irodáról, röviden összefoglalnád, mit jelent pontosan a TDM rendszer, amely mindezeket életben tartja?

A TDM jelentése Turisztikai Desztináció Menedzsment, amely összefogja a helyi önkormányzatokat, turisztikához kapcsolódó civil szervezeteket és a szolgáltatókat. Az a célunk, hogy a vendégek minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat vehessenek igénybe a segítségünkkel. Munkánk célja, hogy az ide érkező úgy érezze, egy közösség fogadja, ahol kézen fogják és segítik, vezetik.

Nekünk Dél-Tokaj-Hegyalján van egy TDM szervezetünk, amely az Erdőbényétől, Tolcsvától délre fekvő településeket öleli magába. Információs irodát öt helyen működtetünk, a korábban említett két település mellett Szerencsen, Tarcalon és természetesen Tokajban.

A többi hasonló szervezethez képest gondolom, nálatok kiemelt szerepet élvez a bor.

Jelenleg 172 tagunk van, ebből több mint 50 pincészet, de csatlakoztak hozzánk olyan borászati egyesületek is, mint a helyi borút, a Tokaj Reneszánsz és a Tokajvinum Hungaricum. Mindenképpen igyekszünk a szolgáltatások fejlesztését a borturizmus irányába eltolni.

Mondanál pár példát arra, hogy ez miben nyilvánul meg?

Immár három éve működtetjük borbuszunkat, amely ebben a szezonban is pénteken és szombaton várja a vendégeket. Ennek keretében minden alkalommal három település borászataihoz látogathatnak el a vendégek. A pincészetek összetétele úgy kerül kialakításra, hogy mindig legyen közöttük egy néhány hektáron gazdálkodó kis, családi pincészet, valamint egy közepes és egy nagyobb borászat. Idei újdonság a fáklyás városnézés, ennek végén is természetesen a pincében kötnek ki a vendégek.

A jövőbeli terveinkről szólva igyekszünk összekötni a borturizmust az aktív turizmussal. Ennek keretében a már létező központi borturisztikai túra hálózatunkat szeretnénk minél több kerékpáros, nordic walking, dűlőtúrás és vízi turisztikai szolgáltatással összekapcsolni.

Hogyan alakul a jövő? Szerepel a terveitek között újabb irodák nyitása?

Folyamatosan figyeljük a piacot, mind a szolgáltatók, mind a vendégek részéről, így az a célunk, hogy most és a jövőben is rugalmasan tudjuk a szolgáltatásainkat változtatni, alkalmazkodva a borvidék igényeihez.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!