A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsán

Pinceszemle Wekler Családi Pincészet 2014

2014-11-24 | Tóth Adrienn


Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsán

Déli borvidékeink prémium vörösborait említve gyakran kerülnek szóba az úgynevezett bordeaux-i fajták. Bár ezen a kifejezésen három szőlőfajtát értünk – a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t és a merlot-t –, legtöbbször mégis az első kettő párharca áll a középpontban. Wekler János azonban a merlot mellett teszi le a voksát, és ebből a szőlőfajtából készíti el a pince általa legszebbnek tartott borait. A Wekler Családi Pincészet borászát ezt megelőzően az idei évjáratról kérdeztük.


Ez az évjárat problémás volt nálunk is, hiszen a korai tavaszt követően az év során rengeteg növényvédelmi munkát kellett elvégeznünk, amely nemcsak komoly erőfeszítést, hanem jelentős költségeket is jelentett.

 

A szőlő vegetációs ciklusában a kevés és az erős napfény váltakozott, ami a szőlő egyenletes fejlődésének nem tett jót. A régióban láttunk példát arra, hogy akik júniusban csökkentették a levelek mennyiségét a fürtök körül, több esetben is napégést szenvedtek. Mi kombinált megoldást választottunk, nem sajnáltuk az erőforrásainkat a növényvédelemre, de emellett a szőlőben is dolgoztunk folyamatosan.

 

Augusztus végéig még élt bennünk a remény, de amikor négy-öt nap alatt lehullott százhatvan milliméter eső az egész Pannon borrégióban, Villánytól Szekszárdig, az meghatározónak bizonyult a korai érésű fajták szempontjából. Ezeknek a bogyói ugyanis a jelentős csapadéktól felhígultak, szüretükkel azonban nem várhattunk, mert az eső kapcsán például a portugieser kritikus állapotba került.

 

Így nálunk a korai érésű szőlőfajták többsége kiesett. Egy illatos, reduktív sauvignon blanc-t, egy illatos szőlőfajtákból – sauvignon blanc-ból, muscat ottonelből és cserszegi fűszeresből – álló házasítást és egy rozé küvét készítettünk, utóbbit portugieserből, pinot noirból, kékfrankosból és merlot-ból.

 

Hogy alakult az ősz további részének időjárása?

 

Szeptember közepétől egy száraz időszak vette kezdetét, a napsütés hiánya, a talaj magas víztartalma miatt azonban lelassult az érés folyamata, ami különösen a kék szőlők beérése szempontjából számított kritikusnak. Ebből következően, úgy gondolom, ez az évjárat nem ad majd igazán hosszú életű borokat.

 

Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsán

 

A kékfrankos, a merlot és a cabernet franc ugyan a 20-21,5 mustfokot elérte, de a szőlő minősége folytán azt a döntést hoztuk meg, hogy ezeket a fajtákat reduktív eljárással, kizárólag tartályban erjesztjük és érleljük majd. Úgy gondolom ugyanis, hogy az ilyen érettségű szőlőnek nem tenne jót az oxigén jelenléte, fontosabbnak tartom a primőr aromák megőrzését.

 

Komplikált volt ez az évjárat, de ez az egész országra igaz, amitől talán könnyebb elviselni, hogy 2011, 2012 és 2013 szép tételeket hozott.

 

Hol tartanak a 2014-es tételek a pincében?

 

A fehér- és rozéboraink már palackozásra készen állnak, amely fontos, hiszen a korábbi évjárat ezekből a tételekből már elfogyott, a partnereink pedig várják a 2014-es borokat. Az erjedésükkel nem volt probléma, az alkoholtartalmuk 12-12,5% között húzódik majd.

 

Időben meg tudtuk kezdeni esetükben a palackozáshoz szükséges borászati munkákat: a derítést, a hidegstabilizálást, a szűrést. Izgalmas ez az időszak, hiszen most kezdődnek az első újborkóstolók és -versenyek; bízom abban, hogy e megmérettetéseken szép eredményeket tudunk majd elérni.

 

A vörösborok almasavbontása befejeződött, elégedett vagyok a pH-val és a 13% körüli alkoholtartalommal is. A borok karácsonyig, januárig seprőn lesznek, hogy minél formásabb test épülhessen fel. A battonage-nak idő kell, nem szoktunk vele sietni. 

 

 

Ha egyetlen boron keresztül mutathatnád be a pincét, melyik lenne az?

 

A 2008-as Merlot-ra vagyok a legbüszkébb. A bor alapanyagát adó ültetvényt 2003-ban telepítettük, így ez a harmadik évjáratának számít. A szőlő a Guyot művelésmódnak köszönhetően nagyrészt önmagát korlátozza. 2008 számunkra szép, egészséges termést hozott, hála a kiegyensúlyozott ősznek. A kézi szüretre későn, október végén került sor.

 

Az erjesztés a hideg maceráció után zajlott le, majd a battonage 520 literes Trust hordóban ment végbe, amelyet külön ehhez a borhoz készítettünk zempléni és mecseki tölgyből. Nem vártunk sokat az érleléssel, 2010 nyarán került palackba. Ez azért volt fontos, mert az elsődleges célom a gyümölcsösség megtartása volt. A bor azonban legszebb formáját nem ekkor, hanem a hároméves palackos érlelést követően nyújtja, ekkora alakult ki benne a magas minőséghez szükséges komplexitás.

 

2013-ban szép eredményeket ért el a tétel Cabernet Franc társával együtt; az Országos Borversenyen, a VinAgorán és a Challenge International du Vin megmérettetésén is aranyérmet kapott, a Decanter World Wine Awards-on pedig ezüstöt.

 

Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsán

 

Úgy vélem, hogy a bor sikerében nagy szerepe van annak, hogy figyelek arra, ne essek túlzásba a fával. A barrique alkalmazásakor ügyelek rá, hogy a bor kikerüljön a hordóból, mielőtt a csokis, kávés ízvilág kialakulna, hiszen ezáltal tudjuk megőrizni a szép gyümölcsösséget. Ez a tétel egyébként nem került széles körben forgalomba, csak nálunk, a pincénél lehet megvásárolni. A merlot-t mint fajtát egyébként én kifejezetten izgalmasnak találom, a következő évjáratokból is lesz legalább három tétel, amely hasonló potenciállal bír.

 

Lelkesen beszélsz a kék szőlőkről. Van olyan fehérbor is, amelyet kiemelnél?

 

A 2011-es Mecseknádasdi Pinot Blanc szintén közel áll hozzám. Nekünk a Pécsi borvidéken is vannak szőlőink Szekszárd mellett, és ez a régió a fehérborok szempontjából érdekes számomra igazán. A bort az összetettség érdekében részben reduktív módszerrel, részben barrique hordókban dolgoztuk fel és érleltük.

 

E bor által is igyekeztem megjeleníteni, milyen fontosnak tartom, hogy megőrizzem a nagyapámtól tanult sváb borászati hagyományokat, de integráljam az új tudást is. A cél, hogy végül illatos, zamatos, intenzív borok szülessenek, amelyek ugyanakkor kellően testesek és krémesek is, hiszen mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszan érlelhetőek maradjak.

 

Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsán

 

Közelednek az ünnepek. Készültök a pincénél programokkal ezzel kapcsolatban?

 

A Mecseki Borrend Mikulás-napi pincejárásra készül december 6-án. A délután két órakor kezdődő programot a borlovagrend felvonulásával kezdjük, majd az új tagok avatásával folytatjuk. A vacsorát követően indul a Triebi pincesoron a nyitott pince program, amely során a helyi borászatokat lehet közelebbről is megismerni, boraikat kóstolni.

 

A Wekler Pincészet ezen túl egy különleges ajándékcsomaggal is készül a karácsonyra és az új évre. Az egyes csomagokban díjnyertes boraink mellett kézműves csokoládék is helyet kaptak. Több variáció esetében díszcsomagolás vagy díszdoboz egyaránt választható. Ugyancsak megoldjuk igény esetén az egyedi címkézést. A karácsonyi hangulat további fokozására pedig szívesen állunk a borkedvelők rendelkezésére bor- és csokoládékóstolókkal akár angol és német nyelven is.

 

Bővebb információ a Prémium-Vino Kft. termékeiről, szolgáltatásairól a weklerpince.hu internetes oldalon talál.

 

Tartogatok még meglepetéseket a merlot kapcsánMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!