A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Terra Hungarica Borszalon először

Természet- és tájhű borkóstoló

2011-10-25 | Tóth Adrienn


A szervezők szándéka szerint nem pusztán egy évről-évre megrendezésre kerülő kóstoló első állomása lesz a november 19-i alkalom, hanem bíznak abban, hogy a Terra Hungarica idővel mozgalommá bővülhet. Budapesten, a Gerbeaud Ház ad otthont a borbemutatónak, ahol harminc, többségében hazai termelő mutatja majd be borait. A pincészeteket összekötő kapocs vállalt elkötelezettségük a természet- és tájhű gazdálkodás iránt.


 

A Terra Hungarica tehát nem pusztán egy újabb érdekes kóstoló, de egyúttal közös állásfoglalás egy szőlészeti és borászati szemléletmódról. Az alapelvek első pontja az eredetiség, amelyet azon keresztül szavatol a rendszer, hogy vállalja, hogy annak tagjai kizárólag a saját borvidékükről származó szőlőből készítenek bort, és azt a borvidék határain kívül csak palackozott formában értékesítik.

A szőlőgazdálkodás tekintetében a természet- és tájhű gazdálkodást a felszívódó gyom- és rovarirtó szerektől, a műtrágyától illetve a gépi szüretelő eszközöktől való tartózkodás formájában valósítják meg.

Terra Hungarica Borszalon először

A pincében is hasonló módon, a hozzáadott anyagok kerülése által igyekeznek garantálni a borok természetességét és egyediségét, ennek keretében elzárkóznak az aromákat befolyásoló fajélesztőktől, az enzimektől, a hozzáadott savtól, az aszkorbinsavtól, a tápsóktól, a stabilizáló adalékanyagoktól, a hozzáadott cukortól és tannintól valamint a fa chipstől. A borkészítést nemcsak adalékanyagai, de munkafolyamatai által is áttekintik, és elhatárolódnak a fordított ozmózis, a vákuumos lepárlás és a mesterséges szőlő fagyasztási eljárásoktól.

A Terra Hungarica Borszalon az Edison Network, a Gerbeaud Ház, a Terroir Club és az In Vino Consulting együttműködésének keretében jött létre. Utóbbi képviseletében Nemes Richárd a következőképpen nyilatkozott a Vinoportnak a kezdeményezésről: "Számomra a természethűség és a tájhűség szorosan összefüggő fogalmak. Hiszek abban, hogy hosszú távon a természet törvényeinek tiszteletben tartásával és minél kevesebb borászati beavatkozással jobb esélyünk van a termőhelyet jól kifejező, egyedi ízvilágú borok készítésére. Erre már számos kiváló példa van itthon is, ezeket igyekszünk bemutatni egy tető alatt az első Terra Hungarica BorSzalonon. Bízom abban, hogy más bornemzetekhez hasonlóan itthon is van létjogosultsága ennek a kategóriának, és abban is biztos vagyok, hogy ez nem csupán divat, hanem egy folyamatosan erősödő irányzat, amely ha lassan is, de egyre közelebb visz a tökéleteshez."

A november 19-én megrendezésre kerülő kóstolón a hazai borászokhoz néhány külföldi vendég is csatlakozik, ennek okáról Kató Andrást a Terroir Club vezetőjét kérdeztük: „Elengedhetetlennek tartottuk a nemzetközi kitekintést, ezért idén a szomszédainktól hívtunk meg ismert és elismert biodinamikus birtokokat, hogy lássuk, valóban annyira előrébb tartanak-e a természethű szemléletben, mint azt a nemzetközi piacokon tapasztaljuk. A Nikolaihof különleges helyet foglal el a világban is, egyike a legrégebben biodinamikus elveket követő borászatoknak. A Meinklang és a Michlits család birtokának egyedisége abban áll, hogy ők komplex módón közelítik meg a biodinamikus farm gondolatát, a szőlő mellett így alma, napraforgó, kukorica, gabona és szarvasmarha is kiegészíti a gazdálkodást. A Weninger birtok Magyarországon is több mint egy évtizede jelen van, most a határ mindkét oldaláról hoznak borokat.”

Terra Hungarica Borszalon először

A sétáló kóstolón túl a vendégek részt vehetnek még Isabelle Legeron Master of Wine a természethű borokról tartott mesterkurzusán, valamint magyar felirattal megtekinthetik a L’esprit du vin – Le réveil des terroirs című dokumentumfilmet.

A mesterkurzus és a filmbemutató kapcsán ismét Kató Andrástól tudhattunk meg többet: „Isabelle Legeron Master of Wine, régi barátunk, nagy híve a magyar boroknak, és személyes mentorom a Master of Wine iskolában. Magával ragadó vele kóstolni, mindig tartogat meglepetéseket, sokat tanulhatunk tőle. Nagy öröm, hogy elfogadta meghívásunkat egy mesterkurzus erejéig. Az ő előadásán túl egy filmpremier is színesíti a Terra Hungarica BorSzalont. A Minvieille házaspár filmje az első átfogó, biodinamikus termelőket megszólaltató dokumentumfilm, ami mindenki számára érthető üzeneteket fogalmaz meg az életről, táplálkozásunkról, borainkról. Személyes büszkeség, hogy engem is felkértek a filmben való szereplésre. Minvieille-éknek hosszú gyakorlati tapasztalata is van, hiszen a Bordeaux-i Chateau Lagarette birtok tulajdonosai, 1998 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást. Filmjük mellett természetesen a boraikkal is találkozhatunk a Terra Hungarica BorSzalonon!”

Terra Hungarica Borszalon először

A kóstoló hazai résztvevői: Balassa István, Barta Pince, Bott Pince, Csobánci Bormanufaktúra,Demeter Zoltán, Kaló Imre, Karner Gábor, Királyudvar, Kreinbacher Birtok, Losonci Bálint, Maurer Oszkár, Orsolya Pince, Pelle Párlat, Pók Tamás, Pósta Borház, Ráspi, Somlói Apátsági Pincészet, St. Andrea, Szászi Endre, Szecskő Tamás, Szentesi József,Takács Lajos,Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tamás Pince, Franz Weninger, Franz Weninger.

A BorSzalonról többet is megtudhat Programajánló rovatunkból!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!