A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tervbe vett szőlőfajta váltás

Rövid borhírek Franciaországból 2. rész

2010-08-11 | Tóth Adrienn


Bár a szállodák és az utazási irodák az utóbbi években jelentős visszaeséssel számolhattak a világ szinte minden pontján, a borairól régóta híres Franciaországban a válság ellenére folyamatosan növekednek a borturizmus bevételei. Ebből is látható, hogy bár sokszor úgy véljük, leáldozóban vannak, még mindig Franciaország a világ legmeghatározóbb bortermelője. Hírösszefoglalónk második részében az utóbbi időben a francia borvidékeken történő változásokról lesz szó.


Vége a merlot-nak Bergeracban?

Már nem érdemes merlot telepíteni Bergeracba, egy vezető helyi borász véleménye szerint. Pedig a Bordeaux-hoz közel fekvő, és ahhoz borstílusában is hasonlító vidéken ez az egyik legfontosabb szőlőfajta a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a malbec mellett.

Az általános klímaváltozás következtében Hugh Ryman, a Chateau de la Jaubertie borászának tapasztalatai szerint a merlot már nem képes kiegyensúlyozottan beérni a borvidéken. A túl gyorsütemű érés miatt ugyanis a gyümölcsös aromák nem tudnak kifejlődni azelőtt, mielőtt a bor alkoholtartalma elérné a 15-16%-ot.

A borász állítása szerint már 2000 óta nem telepített ebből a szőlőfajtából, és jelenleg is zajlik merlot ültetvényeinek cabernet franc-ra vagy malbec-re történő cseréje. A meglévő szőlőt elsősorban rozé készítésre használja, azonban itt is különösen ügyel a hűvös erjesztési körülményekre és a rövid ideig tartó héjon áztatásra.

A borvidék néhány másik borásza nem ért maradéktalanul egyet Rymannel, egyesek szerint a Bergeracra sok helyütt jellemző hűvös agyagos talaj lehetővé teszi, hogy még magasabb hőmérséklet esetén is jó minőségű szőlőt termeljenek itt. Mások ezzel szemben a biogazdálkodásra vagy a magasabb hektáronkénti tőkeszámra esküsznek.

Muscat ottonel megy, rajnai rizling marad

Míg Bergeracban a merlot helyett a syrah engedélyeztetéséről gondolkoznak a borászok, úgy tűnik, Elzászban is változnak majd a dolgok. Olivier Humbrecht MW szerint időben el kell kezdeniük kísérletezni az elzászi borászoknak is, ha fel akarnak készülni a jövőben várhatóan tovább melegedő klíma hatásaira.

A Zind-Humbrecht borásza szerint a borvidéken az utóbbi 15 évben 0,8 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, és már szinte egyáltalán nem okoz gondot a megfelelő cukorfok elérése, viszont sokkal jobban kell figyelni arra, hogy a borok a korábbiaknak megfelelő eleganciával és harmóniával bírjanak.

Az utóbbi másfél évtizedben az elzászi birtokon igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a szőlőt időben, de éretten szüretelhessék le. Ennek érdekében elsőkként tértek át a biodinamikus gazdálkodásra, és azóta is folyamatosan kísérleteznek a talaj- és a szőlészeti munkákkal. A borász szerint Elzászban az okoz problémát, hogy a szőlő úgy viselkedik, mint a fű, ha levágod, még gyorsabban nő, ami jelentősen hátráltatja a fürtök érésének folyamatát. Ezzel szemben például a dél-francia Rousillon vidékén a növény - miután érzi, hogy csökken az elérhető víz mennyisége - felhagy a levélzet növelésével.

Humbrecht szerint, hogy ha továbbra is ilyen ütemben melegszik az időjárás, várható, hogy bizonyos fajták, mint a muscat ottonel vagy az auxerrois, amelyek viszonylag alacsony savtartalommal rendelkeznek, eltűnnek. A rajnai rizlinget, a fűszeres traminit vagy a szürkebarátot ez a veszély várhatóan nem fenyegeti. A borász nem tart a szőlőfajták összetételének változásától, mert szerinte azok mindössze eszközei a terroir kifejezésének, így nem zárja ki, hogy a jövőben akár az olasz vermentino fajtával is elkezdjen kísérletezni.

A palackkal akarnak feltűnni

Jelen kétrészes francia hírösszefoglalónkban kitüntetett szerepet kap a Bordeaux mellett gyakran méltatlanul elhanyagolt Délnyugat-Franciaország. Madiran és Bergerac után utolsó hírünk Cahors borvidékről szól, amelynek termelői összefogtak egy új borospalack megalkotása érdekében.

\"\"

A széles vállú palack célja, hogy könnyebben felismerhetővé tegye a vidék borait a fogyasztók számára. Ezt szolgálja az is, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor a címkén kizárólag a földrajzi megnevezést, azaz Cahors-t sulykolták a vásárlóknak, az új palackon a nyak alatt a Cahors szó mellett ugyanolyan betűmérettel jelenik meg a vidék fő szőlőfajtája, a malbec is. E célnak megfelelően a palackot „Cahors Malbec”-nek nevezték el.

Az új, speciális üvegbe olyan borok kerülhetnek, amelyek megfelelnek a felállított szabványoknak, így kizárólag malbec szőlőfajtából készülnek, parafa dugóval zártak, valamint átmentek egy kóstolási teszten is.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!