A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Többrétű együttműködési lehetőségek

Májer János nyilatkozott 2. rész

2012-09-15 | Tóth Adrienn


Többrétű együttműködési lehetőségek

Májer Jánossal, Tokaj polgármesterével készített interjúnk első részében arról beszéltünk, hogy hogyan lett Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója kapcsán Tokaj Sonoma testvérvárosa. Mai cikkünkben az amerikai látogatás további részleteire derül fény, valamint bővebben szólunk a bordiplomáciai lépés pozitív következményeiről.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A testvérvárosi szerződés aláírásának ceremóniáján túl milyen egyéb események zajlottak még le amerikai látogatása alatt?

A Sonomai Egyetemen tárgyaltunk a Wine business, azaz Boripari üzleti ismeretek tanszak dékánjával, ahol felvetődött, hogy szívesen fogadnának Tokaj-Hegyaljáról fiatal szakembereket az egyetemen üzleti ismereteket, illetve bormarketinget tanulni. A dékán jelezte, hogy már járt hozzájuk magyar hallgató, ezért semmi akadályát nem látja a folytatásnak. A Kereskedőház vezetői felajánlották, hogy szívesen fogadnának ők is Tokajban az egyetem hallgatói közül diákokat.

Látogatást tettünk a Culinary Institute of America, azaz az Amerikai Kulináris Intézetben, ahol – egyebek mellett – séfeket, cukrászokat és sommelier-ket oktatnak nagy számban. Lenyűgöző volt látni, ahogy egy óriási teremben 50 hallgató 50 tűzhely mellett főz, vagy a csokoládérészlegnél titkos receptek alapján egyedi csokoládékat állítanak elő.

A sommelier-k előadóterme olyan volt, mintha egy laboratórium lenne az egyetemi padsorokba beépítve. A kóstolás tudományán kívül a bor tisztaságának megállapítására egy különleges lámpa is be van építve. Álmodozásunkban arról beszéltünk, hogy mindezt kis pénzen Magyarországon is meg lehetne csinálni, csak a mások által feltalált dolgokat kellene adaptálni.

Többrétű együttműködési lehetőségek

A borászati vagy gasztronómiai látványosságok mellett egyéb helyszínek is érdekesek voltak egy polgármester számára?

Meglepő volt a városi kórház meglátogatása során, hogy milyen széles palettán folytatnak megelőző és gyógyászati munkát. Feltételezni sem mertük, hogy a 10 000 fős Sonomában többek között baleseti sebészeti osztály, szülészeti osztály, onkológiai osztály található, hogy a többiről ne is beszéljünk. A kis kórház meglepetésünkre fel volt szerelve CT és MRI készülékkel is. Igaz, ahhoz, hogy Sonomában ez a kórház működjön, minden háztartás 300 dollárt fizet különadóként, mert a TB finanszírozása ott sem vastag.

Megtekintettük a sonomai rendőrséget is, ahol hat kocsi és két motorkerékpár állt a rendőrök rendelkezésére. Mondanunk sem kell, hogy minden rendőrautó egy kis erődítmény, mesze nem olyan, mint amit a filmekben látunk. A márkájuk Ford, de a teljesítményük másfélszerese a márkára jellemzőnek.

Rendszámfelismerő rendszer, laptop, rádiók és telefonok vannak beépítve, hogy az őrssel, a megyei seriffel vagy szükség esetén a szövetségiekkel is fel tudják venni a kapcsolatot. A gépkocsik hátsó ülései rácsozott fogdaként szolgálnak. A rendőrőrs pazarul tágas, kiváló számítástechnikai és egyéb informatikai berendezéssel van felszerelve. Egyébként az egész kaliforniai látogatásunk során alig találkoztunk rendőrökkel.

Tulajdonképpen ezek voltak a hivatalos programjaink. Az estéket minden alkalommal egy-egy magyar család otthonában töltöttük vacsorával, valamint George Webberrel, aki a Buena Vista borászat kereskedője, s alkalmanként megszemélyesíti külsejével Haraszthy Ágostont.

Milyen érzés volt mindezt végigkövetni?

A dimenziók és az emberi leleményesség rabjai voltunk. Minden olyan nagy volt a Sonoma- és Napa-völgyben: a birtokok, a borászatok, az autópályák, az autók. Mindenhol a szervezettséget és a szakszerűséget tapasztaltuk, pedig nem hiszem, hogy honfitársaimnak alacsonyabb lenne az IQ-ja. A nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a lazaság jellemezte a vendéglátóinkat a hivatalos és a nem hivatalos helyeken is. Valamilyen végtelen nyugalomban élnek, és örülnek egymásnak, mindig kedvesen szólnak egymáshoz. Az egyik legfontosabb tapasztalat az volt, hogy mindent a jó oldaláról szemlélnek, és nem keserednek el a kudarcok esetén sem.

Többrétű együttműködési lehetőségek

A szervezettségre csak egy példa. Annak a városrésznek a főutcáját újraaszfaltozták ott-tartózkodásunkkor. A munka során 10 cm-re marták fel az aszfaltot, hogy ráhelyezzék az újat. Tehát nem 2 cm-re, aminek mi itthon örülnénk, főleg, ha éjszaka végeznék a munkát! Sonomában a munkát éjszaka csinálták: az egyik sávon teljes géplánc felvonultatásával, a teljes építési anyag odakonszignálásával, és reflektorok nappali fényt árasztó seregével. Másnap a második sávval is végeztek, a nappali forgalmat nem zavarták. Első az állampolgárok nyugalma!

Milyen tervek fogalmazódtak meg a jövőre nézve?

A város vezetőivel örömmel nyugtáztuk, hogy mindkét településen létrejött a Sonoma-Tokaj, illetve a Tokaj-Sonoma civil szervezet. Amerikai részről már a látogatásunkat is ők szervezték. Dr. Szabolcs István alpolgármesterrel egyetértetünk abban, hogy a civil szervezetek tudják ezeket a kapcsolatokat a legjobban koordinálni.

Beszéltünk arról is, hogy a szállást a közös látogatások esetében családoknál képzeljük el. Ez most így volt. Ezzel a költségek mindkét fél részéről csökkenthetők. Arról is szóltunk, hogy a borüzleten és a kulturális kapcsolatokon túl nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a diákok és a szakemberek cseréjére. Nem zártuk ki azt sem, hogy az üzleti élet területén is gondolkodunk együttműködésben.

Az általános terveken túl láthatóak már a közeljövőben biztosan megvalósuló lépések?

Természetesen, leghamarabb az amerikai gyerekek rajzkiállítását tekinthetjük meg a Tokaji Paulay Ede Színház aulájában. Itt is megvan a motiváció: az első helyezett 150, a második 100, a harmadik pedig 50 dollárt kap.

Küldöttség érkezik Tokajba Sonomából a 2013-as borfesztiválra, 2013 májusának utolsó hetében. Remélem, mi is le fogjuk tudni nyűgözni a partnereinket a magyar, illetve a tokaji borkultúrával, a száraz és az aszúborokkal, a pincekultúránkkal, amely ott majdnem ismeretlen.

Ezt akkor tapasztaltuk, amikor ellátogattunk a helyi Molnár Család Borászatába, ahol Tokajhegyaljai tölgyfa hordókban érlelik kiváló borukat, de nincs igazi pincéjük. És bízunk abban is, hogy a város kellemesen meg fogja őket lepni, mert Tokaj májusban a legszebb.

Azt hiszem, hogy középtávon már kialakulhat a polgárok közös kapcsolata a baráti társaságokon keresztül. Addig is nagy lehetőséget látok a középiskolások diákcseréjében, a nyelv jobb elsajátítása érdekében, illetve még hamarabb a szakembercserében, amelyre az amerikai és a magyar fél is nyitottnak mutatkozott. Ráadásul erre a közepes és nagyobb borászatok már hazánkban is felkészültek.

Végezetül, de nem utolsósorban szeretnénk köszönetet mondani az új Los Angeles-i főkonzulnak, dr. Kálmán Lászlónak, aki velünk tartott a látogatásunk főbb eseményein.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!