A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj-Hegyalja Piac nyílik

Kézműves termelők lekvárral, mézzel, sajttal

2012-04-14 | Tóth Adrienn


Egy termelői piac nem pusztán egy hely a bevásárlásra. Egy ilyen intézménynek, a termelő számára fizetett méltányos árnak köszönhetően, komoly szerepe lehet a helyi gazdaság élénkítésében. Egy, a termék minőségén nyugvó bizalmi kapcsolat építhető ki általa az előállító és a vásárló között. Jelentősen erősítheti az ott élők gasztronómiai tudatosságát, kötődését tradícióikhoz, alapanyagaikhoz. Kíméli a környezetet, hiszen az áruk itt csak rövid utat tesznek meg, nem hajózzák át a fél világot. Nem utolsósorban pedig minden szereplő sokat tanulhat egymástól, és értékes emberi kapcsolatokra tehet szert.


A Tokaji-Hegyalja Piacot április 15-én vasárnap rendezik meg először a Disznókő Szőlőbirtokon, a Sárga Borház parkolójában. A tervek szerint ezentúl minden hónap második vasárnapján kerül sor erre az eseményre. Az sem lesz majd probléma, ha esik az eső, ilyenkor az árusok és az érdeklődő vevők behúzódhatnak a pincészet épületébe. A piac kialakításáról Lengyel Enikőt, az egyik szervezőt kérdeztük.

Honnan jött az ötlet?

Már három éve lehet, amikor az Arany Kaviár séfje, Nyíri Sándor (Szása) a Sárga Borházban tartott közös borvacsorát a Disznókő Szőlőbirtokkal. Ő említette, hogy milyen jól illene erre a helyszínre egy termelői piac. Bár az ötlet tetszett, a megvalósításhoz szükséges kapacitás hiányában jegeltük a dolgot. Tavaly azután egy, Fűszeres Eszterrel folytatott beszélgetésnél merült fel újra a lehetőség, és az elképzelést immár tettek követték. Hét civil, a helyszínhez kötődő nő fogott össze annak érdekében, hogy létrehozzuk a Tokaj-Hegyalja Piacot. A kezdeményezést befogadta a Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség, Mezőzombor Önkormányzata pedig kezdetektől fogva segítette, támogatta a munkánkat.

Mégis, hogyan lesz valakinek termelői piaca?

Először is rengeteg munkát igényel, mert bár január 1-jével jelentősen egyszerűbb egy termelői piac létrehozása és működtetése, ennek pontos menetét velünk együtt a hatóságoknak is most kellett megtanulniuk. Persze ez csak az egyik része volt a munkának, emellett ugyanilyen fontos volt a termelők összegyűjtése és a Piac népszerűsítése a legkülönbözőbb fórumokon.

Helyi vásárokon, fesztiválokon, sőt akár a fővárosban zajló rendezvényeken, az interneten és különböző adatbázisokban kerestünk tokaj-hegyaljai termelőket. Az alsó határt huszonöt termelőnél húztuk meg, de miután ezt elértük, és szélesebb körben is meghirdettük az indulást, többen is jelentkeztek, így a várakozásaink szerint az első piacon negyvennél is több termelő kínálja majd portékáját.

Milyen szempontok szerint válogattatok?

Alapvetően abból indultunk ki, hogy mivel termelői piacot szeretnénk, csak olyanokat fogadunk, akik saját maguk által előállított termékeket kínálnak, a kereskedőket elutasítottuk. A kézművesség koncepciója miatt pedig természetesen fontosnak tartottuk a bevont kézi munka minél nagyobb arányát.

Tokaj-Hegyalja Piac nyílik

Elsősorban élelmiszer jellegű árukat kerestünk, de kerámiával, szőttesekkel, ékszerekkel is találkozhatnak majd azok, akik az első piaci napra ellátogatnak.

Kiknek szól a piac?

A helyieken túl szeretnénk általa megszólítani az olyan környező nagyvárosok erre fogékony közönségét is, mint Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza. A Tokaj-Hegyalja Piac szerintünk a borvidéknek is jó reklám, a közelebbről és távolabbról ide látogató turisták számára is vonzerő lehet.

Ezt támogatni kívánjuk azzal is, hogy a havonta megrendezésre kerülő piaci napoknak mindig témát adunk. Az e havi egy amolyan nyitó, nulladik alkalom. Májusban sajtversenyt rendezünk, júniusban a tízéves világörökségi cím köré szervezünk előadásokat, és helyi éttermeket hívunk vendégül, a július a mézről szól majd, az augusztus az aszalásról, befőzésről, a szeptember pedig a gomba hónapja lesz.

A piacot azáltal is erősíteni kívánjuk, hogy együttműködünk azon programok szervezőivel, amelyek egy időbe esnek a piacnappal. Így júliusban a Drótszamár Fesztiválhoz, augusztusban pedig a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódunk.

Zárásként és egy kis kedvcsinálás végett, említenél néhány termelőt, akikkel találkozhatnak majd azok, akik vasárnap ellátogatnak hozzátok?

Szívesen sorolok példákat, mert valóban széles portfólióval várjuk a Tokaj másik gasztronómiai arcát megismerni kívánó ínyenceket. Bodnár Sándor tehén-, Balla Enikő pedig kecskesajtjaival érkezik. Mézet a tarcali Varga vagy a sátoraljaújhelyi Tepliczky Méhészettől vásárolhatunk. Fűszeres és natúr gyümölcslekvárokat szállít nekünk Tokajból Pásztor Krisztina. A Pányoki Pék pékárukkal, az erdőhorváti Majoros István pedig pereccel gazdagítja a kínálatot. Igazi kuriózumnak számítanak az országos népszerűségre szert tett Tokaji Borecet Manufaktúra különleges borecetei. Úgy gondolom, bőven lesz miből választani, ezért aki a közelben jár, annak érdemes lesz felkeresnie a piacot vasárnap 10:00-15:00 között.

További részletekért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!