A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaj kincsei veszélyben?

Rövid hírek a Tokaji borvidékről

2010-06-09 | Vizi Csenge


Hiába tombol a nyár az egész országban, május vége és június eleje 2010-ben akkora esőzéssel búcsúzott, amelyet még talán sosem láttak a Tokaji borvidék lakói. Az árvíz több pincét is elöntött, házak rongálódtak meg, ami arra ösztönözte a Tokaj-Szerencs TDM-et, hogy segítséget nyújtson a károsultaknak egy különleges túrával. Közben zajlott a Tokaji Borok Fesztiválja, amelyen egy 2007-es száraz furmint nyerte el a Balassi-kard címet, megkapta elismerését Tokaj-Hegyalja első Év bortermelőnője, és egy nemzetközi borlovagrendi közgyűlésnek is otthont adott Tokaj.


 

Összefogás az árvízkárosultakért

Az elmúlt pár hétben Tokaj-Hegyalját ért esőzések a környező folyók és a belvíz megemelkedése több, a világörökség részét képező településen és faluban is árvízveszélyt okozott. Lakóépület, történelmi pincék, utak estek áldozatul, több helyszínt a lakóknak is el kellett hagyniuk, ami értékeik hátrahagyásával járt. Az árvízkárosultak megsegítésére a Tokaj-Szerencs Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) összefogott Tokaj-Hegyalja, Taktaköz és Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesületével: saját eszközeikkel, vagyis egy 2010. június 10. és július 31. között megrendezésre kerülő segélytúrával kezdenek gyűjtési akcióba.

Azokon a településeken, amelyeken a vendégfogadás feltételei megfelelőek, várják a kirándulni vágyókat vagy akár a borok szerelmeseit, de Tokaj város szívébe is szerveznek túrákat. Ezeken a sétákon minden csoportos foglalás esetén 1000 Ft-ot, egyéni turisták esetén 100Ft/fő-t továbbítanak az árvízkárosultaknak, de a Tokaj-hegyaljai Borok Házában található Tokaji Borvidék kiállítás belépőjegyéből is 50 Ft, a Tokaji Borbusz programból fejenként 300 Ft is továbbítva lesz. Június 13-tól augusztus 1-ig minden vasárnap 11 órától indítanak városnéző túrákat. További információk és szállásfoglalások e programról a www.tokaj-turizmus.hu oldalon olvashatók.

Az első Év bortermelőnője Tokaj-Hegyalján

2010-ben már XV. alkalommal került megrendezésre a Tokaji Borvidék Borverseny, amelyen nem csak borokat bírálnak, hanem eldől az is, ki kapja az Év bortermelője címet Tokaj-Hegyalján. A Mádon zajló versenyre 258 bort nevezett be kilencven borászat. A megmérettetésen a Moonvalley Wines Tokaj két aranyérmet is szerzett: az egyiket a 2007-es száraz Furmint, a másikat a 2007-es édes Szamorodni zsebelte be, ráadásul az utóbbi Mád Önkormányzatának nagy presztízsű különdíjával is gazdagodott.

\"\"

Az Év bortermelője címet is átadták, azonban most először egy hölgynek gratulálhatott a zsűri. A Moonvalley Wines Tokaj borásznője, a francia származású Berecz Stéphanie kapta az elismerést. A 16 éve hazánkban élő Stéphanie 2006 óta dolgozik azon, hogy a Moonvalley Wines Tokaj színeiben visszaadja azt, amire csak a tudatos és türelmes munka képes Tokaj-Hegyalján. Berecz Stéphanie már korábban is nyert díjakat még a Disznókő Szőlőbirtok színeiben, mindeközben férjével Tarcalon megalapították saját, családi pincészetüket, a Tokaj Kikeletet (2002), majd 2006-tól a 25 hektáros Moonvalley pincészetnél serénykedik a minél jobb szőlészeti és borászati koncepció kidolgozásán. „Tudatosság, gondosság és türelem jellemezte és jellemzi munkánkat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kitűzött céljainkat elérjük”- vallott a birtok alapelvei szerint kompromisszum nélküli borászati munkájukról a sikeres verseny után a borásznő.

Nemzetközi Borlovagrendek látogatása

Május 25-én hazánkban rendezték meg a FICB (Fédération Internationale des Confreries Bachiques) elnökségének 46. közgyűlését, aminek Tokaj adott otthont. Több programot is kínáltak a hazánkba érkező vendégeknek, amik között szerepelt a Tokaj Reneszánsz Egyesület és az ez alatt működő Vinum Regum Rex Vinorum Tokaj Borrend borbemutatója 11 pincészet részvételével a Tokaji Kulturális Központban, amelyet a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet látogatása előzött meg.

\"\"

A nap zárásaként a Vinum Regum Rex Vinorum Borrend borlovagrendi avatási ceremóniát tartott a Tokaji Rákóczi Pincében, ahol a világ különböző részeiről érkező résztvevők közül tizenhatot tiszteletbeli taggá avattak.

Kié lett a Balassi-kard bordíj?

A Tokaji Borok Fesztiváljának egyik kiemelt eseménye idén a Balassi-kard Borseregszemle volt. Ez a seregszemle hatodik alkalommal került megrendezésre, amelynek különlegessége, hogy minden évben más borvidék más-más fajtája vetélkedik egymással. Május 30-án a Tokaji borvidék furmintjai kerültek ringbe, amelynek győztese végül a Royal Tokaji Borászat 2007-es száraz Furmintja lett.

Bár a 2007-es év termése az egész tenyészidőszak alatt veszélyben forgott, az eredményből mégis úgy tűnik, sikeres évet zárhattak a borászok, élükön Áts Károly főborásszal, aki nyertes 2007-es furmintjával a Balassi-kard védjegy viselésének jogát is megkapta. Az eredményről a Tokaji Borok Fesztiválján Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának titkára tájékoztatta a vendégeket, és közölte, e díjnak méltó helye van itt Tokajban, hiszen a névadó költőnek is volt szőlője házassága révén a Tokaj-hegyaljai Mezőzombor környékén.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!