A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji Borárverés

Hordónyi borok kerülnek kalapács alá

2013-03-14 | Tóth Adrienn


A Tokaji Tavasz keretében 2013. április 26-28. között elsőként kerül sor arra a Tokaji Borárverésre, amelyet burgundi példára szervez meg a Tokaji Borlovagrend. A háromnapos, Tokajban zajló esemény csúcspontja a szombat délután zajló árverés lesz, amelyen huszonkét tétel kerül kikiáltásra, döntő többségű gönci hordó, azaz 136 liter mennyiségű bornak felel meg, amelyet természetesen a vásárlóval egyeztetve a pincészetek érlelnek tovább, majd palackoznak le.


2012 szeptemberében hozták létre az új alapokra helyezett Tokaji Borlovagrendet, amely a Vinum Regum Rex Vinorum munkáját hivatott folytatni. Bár az alapítók nagyrészt helyi bortermelők, maga a szervezet nem egy kizárólag termelőkből álló egyesület, szeretettel várják soraikba a tokaji borok iránt elkötelezett szakembereket és borfogyasztókat. Mára létszámuk eléri a 100 főt. A szervezet nagymestere Dusóczky Tamás, elnöke Szepsy István, alelnöke pedig Barta Károly.

A csoport első rendezvényére 2012. szeptember 22-én került sor. A Tokaji Borlovagrendi Napon zajlott le az egyesület hivatalos bemutatása. Borlovagrendi avatásra ez alkalommal még nem került sor. Az esemény része volt egy fotókiállítás, amelyen a tokaji borkészítés kapcsán fontos történelmi dokumentumokról készített felvételek kerültek bemutatásra.

A Tokaji Borlovagrend jelenleg arra a háromnapos eseményre készül, amelynek középpontjában a Tokaji Borárverés áll majd. Az esemény során, 2013. április 27-én huszonkét bor kerül kikiáltásra, ezek között lesz száraz, késői szüretelésű, aszú, sőt eszencia is. Utóbbi borkategória képezi mennyiségi szempontból az egyetlen kivételt, hiszen míg itt tíz literről van szó, az összes többi bor esetében 136 liternyi a kikiáltásra kerülő mennyiség, amely 182 palack száraz bornak és 272 palack hagyományos tokaji üvegbe töltött borkülönlegességnek felel meg.

Tokaji Borárverés

Az egyes tételekre befolyó összeg 60%-át a termelők kapják meg, 40% pedig a borlovagrend működési költségeit fedezi. A burgundi példának megfelelően ebben az esetben is konkrét célokat szolgál a bevétel bizonyos része, amelyből évről évre egy-egy dűlőt kívánnak megjelölni, növelve így a már több mint tízéves világörökségi kultúrtáj vonzerejét és érthetőségét az idelátogató borkedvelők számára.

A termelő és a borlovagrend közösen szabja meg az adott tétel becsült értékét, a pontos kikiáltási árat azonban csak az esemény napján hozzák nyilvánosságra. Az árverést Winkler Nóra vezeti majd, aki tíz éve teszi már ezt elsősorban képzőművészeti alkotások esetében, de vezetett már korábban borárverést is. Az egyes borok bemutatását Mészáros Gabriella és Ronn Wiegand segítik majd.

A háromnapos program első napján, április 26-án délután a borok alapanyagát adó szőlőterületeket mutatják be a pincészetek, majd egy borkóstolóval egybekötött vacsorára kerül sor a Sárga Borházban. A szombat délelőtt a kikiáltásra kerülő borok vakkóstolásával telik majd, és a piknikebédet követően kerül sor a fő eseményre. Délután ezt követően a Tokaji Borlovagok avatása zajlik, az estet pedig Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes koncertje, valamint a Gróf Degenfeld Kastélyszállóban történő vacsora zárja.

A program részleteiről tájékozódhat Programajánló rovatunkban.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!