A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új szőlőfajta születik Bordeaux-ban?

A közelgő klímaváltozás hatásainak ellenálló szőlőfajtákat kutatnak

2015-06-25 | Vinoport


Új szőlőfajta születik Bordeaux-ban?

Az idei szürettel kezdődően Bordeaux-ban kísérletek kezdődnek, mely során kutatók egy kisebb csoportja a Kutató Intézet kísérleti szőlőterületén 52, a borvidéken nagy részben nem őshonos szőlőfajtát figyel meg. Céljuk, hogy megtalálják azokat a fajtákat, melyekből egy esetleges klímaváltozás esetén tradicionális bordeaux-i stílusú borok készíthetők. Ugyanis fennáll a veszély, hogy az éghajlatváltozással bekövetkezetett tenyészidőszak módosulásának hatására a hagyományos francia szőlőfajták kikopnak a borvidékről.


 

A Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) és a Bordeaux-i Bor Tanács (CIVB) véleménye szerint a kísérlet egyszerre merész és fontos. „Szembe nézünk a jövővel és nem dugjuk a fejünket a homokba” – nyilatkozta Prof. Kees Van Leeuwen, kísérlet tudományos projektvezetője, majd folytatta – „Ha 20 éven belül Bordeaux-nak ténylegesen szüksége lesz új szőlőfajtákra, mi készen fogunk állni.”

 

A franciák szerint elkerülhetetlen a veszélyre való felkészülés. Intő például szolgál erre a 2003 augusztusában végig seprő hőhullám, mely Franciaország szinte összes szőlőterületét végig perzselte. A tragédia nyomán számos szőlőfürt már a tőkén tönkre ment, a leszüretelhető szőlőkből készült borokban túlérett gyümölcsre emlékeztető aromák jelentek meg, valamint alacsony sav és rövid eltarthatóság jellemezte a tételeket. 

 

Új szőlőfajta születik Bordeaux-ban?

 

Ha Bordeaux éghajlata abba az irányba változik, mint amelyekre az adatok mutatnak, akkor a jövőben a borászok nedves, viharos telekre és száraz, forró nyarakra számíthatnak. A szüreti időpontok az ideálishoz képest előrébb tolódhatnak, mely így veszélyezteti a gyümölcsök beérését, a harmonikus savak és az érett tanninok kialakulását. „Folyamatos vizsgálatok bizonyítják, hogy a legszebb borok a szeptember 10. és október 10. között beérett szőlőkből készíthetők.” – mondta el Van Leeuwen. „Az esetleges melegedés miatt a korai fajták, mint például a merlot vagy a sauvignon blanc különösen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, de aggodalomra nincs ok, mivel a kutatási eredmények szerint a jelenleg hivatalosan engedélyezett szőlőfajták mindegyike helyett találnánk más megoldást egy szárazabb, forróbb időszak esetén.”

 

 

A minél pontosabb eredmények elérése érdekében a tudósok a világ melegebb borvidékeit folyamatosan vizsgálták, mint például Görögország, Spanyolország, Olaszország vagy Portugália területeit. Kiválasztottak 52 lehetséges szőlőfajtát és 2009-ben eltelepítették őket egy kísérleti szőlőültetvénybe, Pessac-Lèognan tartományba. Olyan szőlőket választottak, melyek ismertek és a belőlük készült borok szép eredményeket érnek el a saját hazájukban, viszont Bordeaux-ban nem elterjedtek. Ilyenek többek között: a sangiovese, a touriga nacional, a xinomavro és az assyrtiko. „A kísérlet alapvető és legnehezebb feladata a megfelelő szőlőfajták kiválasztása, melyek jól érzik magukat a borvidéken, és igazán szép, bordeaux-i stílusú borok készíthetőek belőlük.” - mondta Agnès Destrac-Irvine, a project kutatómérnöke. A cél elérése érdekében Destrac-Irvine és kutatócsoportja 2012 óta adatokat gyűjtenek a különböző szőlőfajták fenolos érettségéről. A tapasztalatok alapján körülbelül 20 fajta lett kiválasztva, melyekből kisebb tételeket készítettek, az elkészült borokat pedig továbbvizsgálják. „Ezek után már ki tudjuk választani azokat a fajtákat, melyek borai leginkább képesek bemutatni Bordeaux stílusát. Mi nem kötelezünk senkit sem a fajták használatára, ez csak egy választási lehetőség.” – tette hozzá Destrac-Irvine. Nem elhanyagolható tény, hogy a szigorú francia eredetvédelmi rendszer a kísérleti fajták gyümölcseiből készült borokat nem sorolja be a AOC  kategóriába, azok csak asztali borként értékesíthetőek majd. Alapvetően a project célja Bordeaux tipikus arculatának fenntarthatósága, mint inkább annak megváltozása. A kísérlet csak egy fajtaajánlatot tesz, mely képes erre, viszont fontos, hogy nem tér ki a borok megszokott, évtizedes eltarthatóságának vizsgálatára. 

 

 

Új szőlőfajta születik Bordeaux-ban?

 

 

Az új fajták bevezetéséhez a francia eredetvédelmi szabályzat megváltozatása szükséges, mely igen bonyolult folyamat, így hosszú és nehéz út vezet az új szőlőfajták beintegrálásáig. Az eljárás tervei szerint először is elemezni kell az eredményeket, nem elhanyagolható az elkészült borok érzékszervi vizsgálata sem, mely alapján egy szakértőkből álló csoportnak igazolnia kell majd, hogy a minta tipikus bordeaux-i jegyeket visel. Ezután lehet majd csak engedélyezni a borok AOC besorolású forgalomba hozatalát.

 

A kihívások ellenére a kísérletek továbbfolytatódnak, mert csak így lehet megvédeni a bordeaux-i borvidéket és a borászati iparágat egyaránt, mely éves szinten 600 és 800 millió palack bort készít és szállít több, mint száz különböző országba szerte a világon. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!