A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újabb parcellát ismert el a világ legnagyobb bortermelő területe

Megvan az első közösségi apelláció Languedocban

2015-08-06 | Vinoport


Újabb parcellát ismert el a világ legnagyobb bortermelő területe

Várható volt, és most már biztos: La Clape hivatalosan is felkerült a franciaországi Languedoc-Roussillon területei közé, vagyis a következő szüretről már AOC La Clape címkés borokat is kóstolhatunk.


 

Languedoc-Roussillon a Földközi-tenger partján, a spanyol határ és a francia riviéra között húzódik, Provence szomszédságában. Ez a világ legnagyobb egybefüggő bortermő régiója, 2800 négyzetkilométer. Franciaország itt termeli ki a borai egyharmadát, de volt már olyan év, hogy ez az egyetlen terület több bort adott, mint az Egész Egyesült Államok. Természetesen az itt termelt borok nagy része alacsony minőségű folyóbor.

 

 

Ezért is jó hír, hogy Languedoc környékén egy ideje folyamatosak a változások: új apellációk születnek, és már létezők változtatnak nevet. Az apelláció ugyanis a francia eredetvédelmi rendszerben használt kifejezés, ahol az egyes területek kategóriákba vannak sorolva. A bor kategóriája a szőlő származási helyétől, a termésátlagtól és a borkészítés folyamatától függ. Az ilyen területekre vonatkozó szabályok általában jobb minőséget, és a címkéken is megjelenő nagyobb presztízst jelentenek.

 

Számos apellációja, vagyis kiemelt területe van már Languedocnak, a legismertebbek a Languedoc AOC, Corbières AOC, Faugères, Minervois AOC, és Saint-Chinian AOC. Jogos a kérdés, hogy kell-e még több? Ha a minőségi is javul, akkor persze a válasz igen. És erre kapott most lehetőséget La Clape 25 termelője és 3 szövetkezete. Ezek az idei szürettől már az AOC La Clape feliratot is a boraik címkéjére szerkeszthetik. Ez egyébként egyben Languedoc első közösségi apellációja.

 

La Clape Narbonne város és a tenger közelében található, alapvetően vörösborairól ismert, csak az itt készült borok húsz százaléka fehér. A kékszőlők közül a grenache, a mourvèdre és a syrah a jellemző, a fehérek közül a bourboulenc. Összesen ezer hektárról készül itt évente 30 ezer hl bor. Olyan termelőkkel érdemes kísérletezni, mint Chateau Pech Redon, Mas de Soleilla, Chateau d’Angles, Chateau Ricardelle, Château Rouquette sur Mer, Chateau de Negly és a Domaine Costeplane. 

 

Forrás.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!