XIV. Nemzetközi Kadarka Nagydíj
2009-ben Hagymási Józsefé a legszebb kadarka
2009-04-09 | Tóth Adrienn2009. március 13-án, Kiskőrösön a kadarka jó hírnevének megőrzése, erősítése, termesztési hagyományainak ápolása végett tizennegyedik alkalommal rendeztek borversenyt. Nevezni bármilyen rosé-val vagy vörösborral lehetett, de a szervezők leginkább a kadarkából készített borokat várták, amelyekből 113 érkezett.
A borverseny helyszíne a kiskőrösi István Borház volt, itt vette kezdetét a borverseny délelőtt, és ugyanazon a napon délután öt órától itt zajlott le a díjak átadása is. A beküldött 316 minta közül a különböző kategóriákban 30 bor kapott arany-, 108 ezüst- és 124 bronzérmet.
Az idei Kadarka Nagydíjat az egri Hagymási József 2005-ös Kadarkája kapta meg, második helyen a villányi Polgár Pincészet 2005-ös Kadarásza végzett, míg a harmadik helyet a ménesi Balla Géza 2007-es Kései szüretelésű tétele vitte el.
Kadarkáknál maradva, a kiskőrösi rosé-k között Vassné Pivarcsi Mária 2008-as bora bizonyult a legkiemelkedőbbnek, a hagyományos kiskőrösi kadarkából készített vörösborok között pedig Szabó Nikolett 2008-as Fehér Kadarkája győzedelmeskedett.
Ha eltávolodunk a hungarikum szőlőfajtától, érdemes azt is megnézni, hogy az egyéb vörösborok mezőnye hogyan alakult. Hiszen míg a legtöbb nemzetközi borversenyen valószínűleg a kadarka számítana „egyéb vörösbornak”, addig itt a cabernet sauvignon az.
A verseny zsűrijének véleménye szerint a legszebb vörösbort Opauszki János készítette el, egy 2006-os Cabernet Sauvignon formájában, amely bor a helyi Borlovagrend különdíját vihette haza. A második legszebb tételnek az Egri Korona Borház ugyancsak 2006-os Cabernet Sauvignon Selection-ját választották. Ez utóbbi pincészet egyébként a megmérettetésre nevező legeredményesebb cégnek bizonyult.
Végezetül következzen az érmek idei megoszlása:
Érem | Kadarka borok | Kadarka Cuvée Borok | Egyéb rosé és vörös borok | Összesen |
Arany | 6 | 2 | 22 | 30 |
Ezüst | 29 | 6 | 73 | 108 |
Bronz | 35 | 9 | 80 | 124 |
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!