A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zilai Zoltán: Ez tényleg az elit borok versenye volt

Soha ennyi aranyat nem osztottak még a VinAgorán

2015-06-19 | Bánlaki D. Stella


Zilai Zoltán: Ez tényleg az elit borok versenye volt

Több éve nem volt ilyen erős a VinAgora mezőnye, mint idén, soha korábban ilyen nagy arányban nem osztottak még ki érmeket. Egy aranyat és az Ország Bora címet Balla Géza bora kapta. A borásszal, valamint Zilai Zoltánnal, a verseny igazgatójával értékeltünk.


Több éve nem volt ilyen erős a VinAgora mezőnye, mint idén, mégis egyetértésben dolgozott a zsűri – így értékelt Zilai Zoltán, a verseny igazgatója. Ezúttal bírált többek között Elizabeth Gabay Master of Wine, Yann Juban, az OIV nemzetközi szőlészeti és borászati szakmai szervezet vezérigazgató-helyettese és Ralf Anselmann németországi bortermelő, a 2010-es Év Bortermelője. Összesen 17 országból érkeztek borszakértők, képviselte magát például Brazília és Uruguay is, sőt idén először Peruból is fogadott vendéget a VinAgora.

 

Velük bírált dr. Balla Géza, borász, egyetemi adjunktus is. „Ez a verseny világszínvonalú, Európa egyik legszínvonalasabb versenyeként tekintek rá, fantasztikus” – mondta a Vinoportnak Balla, aki több spanyol, egy lengyel és egy cseh szakemberrel közösen kóstolt négy napig. „Olyan bírák voltak itt, akiknek a véleménye bárhol a világon számít.”

 

Idén a korábbiaknál több fiatal magyar borászt is bevontak a munkába, ami Zilai szerint egyértelműen pozitívan hatott az eredményekre. „A fiatalok közül sokan magasan képzettek, külföldön tanulták a szakmát, jobb rálátásuk van a teljes borvilágra.” Az igazgató szerint ráadásul a fiatalok kevésbé előítéletesek, például nem utasítják el élből a magasabb alkoholtartalmú vagy erősebben fás tételeket.

 

Aki még nem járt hasonló versenyen, a múlt heti videón megnézheti, hogyan zajlik egy ilyen bírálat.

 

Soha ennyi aranyat

 

A minták színvonaláról az igazgató és a borász is elismerően beszélt. Ezek 60-65 százaléka volt magyar bor. Balla Géza szerint még így is nagyon kevés volt a hazai tétel, ő motiválná a magyar borászokat, hogy többen szerepeljenek. „A VinAgora rendkívüli lehetőség a Kárpát-medencei borászoknak, hogy megméressék a boraikat, hogy magasan képzett szakemberek alkossanak véleményt a mukájukról” – így látja Balla. Ő egyébként két saját borát is nevezte, mindkettő kiválóan szerepelt.

 

 

A szervezők a borok megfelelő hőmérsékleten tartása mellett ügyeltek például arra is, hogy minden borhoz tiszta pohár járjon. A résztvevők naponta 30-35 bort kóstoltak három szakaszban, hosszabb szüneteket tartva. A speciális bírálati szoftver mentesítette őket az adminisztrációs terhek alól.

A VinAgorán a kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett borok főkategóriánkénti 30 százalékát; amennyiben az az eredmények alapján mégis több lenne, a borverseny elnöksége megemeli a ponthatárokat. Zilai elmondta: soha korábban ilyen nagy arányban nem osztottak még ki aranyérmet: az összes tétel húsz százaléka aranyat kapott. Az igazgató szerint ez egyrészt az általános minőségjavulásnak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a borászok a nemzetközi borversenyek magas nevezési díjai miatt alaposan átgondolják, hogy mely versenyeken induljanak. „A szakmabeliek ezért nagyon megválogatják, hogy milyen borokat küldenek hozzánk; idén ez tényleg az elit borok versenye volt.”

 

A legnehezebb persze a főkategóriák championjait kiválasztani. Ezeket a zsűri 19-19 tagja idén is összevont csoportokban bírálta. Egyértelműen kimondták, hogy ilyen nehéz sorozatok régen voltak, apró különbségek döntöttek.

 

Kinek mi

 

„Nem lehet kizárni a szubjektivitást, például az új tölgyfa hordós érlelés sok esetben érzelmi kérdés is.” Zilai szerint viszont már az új hordó használatára is egy lehetséges komponensként, és nem hibaként tekintettek. Az alkoholtartalmat egyébként nem közlik a bírákkal, „megadjuk a bornak az esélyt, hogy akár magasabb alkohollal is harmóniát mutasson”.

 

Balla Géza szerint az ízlés régiófüggő is. „A francia bírák a gyümölcsösségre mentek rá, mi inkább a bársonyosságot, lágyságot, teltséget, kerekséget kerestük.” De a stílusok és ízlésbeli különbségek a végeredményben legfeljebb egy-két pont eltérést jelentettek.

 

Zilai Zoltán: Ez tényleg az elit borok versenye volt

 

A profik is csak fogyasztók

 

„A kulcsszó az egyediség: ahhoz, hogy érmet szerezzen egy bor, nem elég korrektnek lennie” – az igazgató szerint kell valami plusz, kell az egyediség. „Ahogy a fogyasztók, úgy a bírálók is az izgalmas, érdekes borokat keresik és szeretik.”

 

A VinAgora Ország Bora címet idén Balla Géza 2012-es feketeleányka és cabernet franc házasítása nyerte el. A borász egyedülállóként jellemezte ezt a bort, szerinte ilyen házasítás nincs még egy a világon. Ráadásul az évjárat is kiváló volt. Szintén 2012-ből származó Feketeleánykája is aranyérmet kapott. „Mindegyik szép, kellemes bor az új brandemből, a Sziklabor kategóriából, amelyeket a legmagasabban fekvő dűlőkből szüretelek.” A borász szerint ezek a borok bárhol a világon megállják a helyüket, összesen egyébként legfeljebb 2500-3000 palack készülhet belőlük évente.

 

Az Ország Bora címet idén elnyerte még az ausztrál Gatt 2013-as Shiraza; a brazil Vinicola  Campestre Zanotto Espumante Brut-je; illetve a cseh Znovin Znojmo egy 2010-es bora. A legjobb magyar fajtaborok között szerepelt az Ax 2011-es Merlot-ja, a Bardon Meszes Furmintja, a Feind Borház 2012-es Cabernet Franc-ja, a Gál Pincészet tavalyi Kékfrankos rozéja, a Hilltop Kamocsay Chardonnay Superioirja 2013-ból; egy 2009-es Takler Cabernet Sauvignon Reserve, valamint a Varga Pincészet tavalyi Aranymetszés Olaszrizlingje. A további eredmények elérhetők a VinAgora oldalán (pdf).

 

A championokat jövő szombaton a VinAgora Gálán hirdetik ki, amelyre Zilai Zoltán minden borszeretőt szeretettel invitált. „Nagy élmény ilyen válogatott kínálatból ötszáz bort megkóstolni; ilyen nagy számban ilyen sok jó bor – ez egyedülálló.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!