A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A folyóborok tengerében

Egyre jobb az átlagminőség, de még messze a cél

2017-07-29 | Vinoport


A folyóborok tengerében

Ahhoz képest, hogy a globális borfogyasztás 80%-át a folyóborok adják, vajmi keveset tudunk ezen szegmens belső működéséről. Most végre lehull a lepel a témáról, és kiderül, miért fontosabbak ma a folyóborok, mint valaha.


A just-drinks magazin szerkesztője, Andy Morton mélyre ásta magát a témában és Franciaország egyik legnagyobb folyóbor-szállítójának segítségével kísérte végig útján a mostohán megítélt folyóbort, a vizsgálólaboratóriumtól egészen a palackozó üzemig.

 

Amikor folyóborokat kóstol az ember, nagy valószínűséggel a palackos borok ízleléséhez kialakított körülmények mellett teszi mindezt, és ugyanazon pontrendszer alapján is ítélkezik, mint bármikor máskor. Van azonban egy roppant fontos szempont folyóborok esetében, ami a szokásos kóstolólapokon nem mindig szerepel. Ez esetben a fajta, évjárat, borvidék mellett külön oszlopa van az árnak is. Érdekes módon azonban az ár nem a palackonkénti, és még csak nem is a kartononkénti árra vonatkozik, hanem az 100 litert jelentő egységre.

 

Az értékelés menete a folyóborok esetében tehát más kritériumok alapján zajlik, és a csúcsminőségű borokon edződött borsznobok az aromák, zamatok és tanninok helyett két további aspektust is figyelembe kell vegyenek.

 

Ezek a szempontok - a rendelkezésre álló mennyiség és a költségek - ráadásul felülírhatnak minden mást.

 

Az elképesztő mennyiségű fogyasztás ellenére a folyóborok világa mégsem az, amiről szeretünk és amiről szoktunk beszélni. Talán mert egyfajta szükséges rossznak érezzük, pedig szó sincs erről – vagy legalábbis nem kellene, hogy így gondoljuk.

 

Az elfogultság oka nyilvánvalóan az, hogy ez a szakma mindig is az örökségeire, hagyományaira és presztízsére volt legbüszkébb, különösen Franciaországban, ezért különös kihívást jelent elfogadni – nem hogy hangsúlyozni! – a folyóborok létjogosultságát.

 

A folyóborok tengerében

A folyóborok stílusa követi a palackozott borokét

 

Ugyanakkor tény, hogy a folyóborok stílusa is sokat változott az utóbbi években. A minőségre komolyabb fókusz került, miközben a kiszállítás sebessége és az árak jóval kedvezőbbek, mint valaha. A legnagyobb felvásárló piacot továbbra is Észak-Amerika és az Egyesült Királyság jelentik, ahol a folyóborok halmazán belül is a fenntartható gazdálkodásból származó, illetve bioborok trendje uralkodik.

 

Míg Ausztráliában ma már törvény szabályozza a folyóborok minőségét, addig ezt a típusú rendszert Franciaországban – egyelőre – teljesen mértékben megtagadják. A 118 éves Raphael Michel vállalat (az egyik legnagyobb francia borkereskedés) teherautói ezzel szemben folyamatosan, színültig töltve szállítják az ilyen típusú borokat, az összesen négy töltőállomásról egészen a viszonteladókig, mégpedig egy millió hektoliter mennyiségben.

 

A legnagyobb mennyiségben a szupermarketek polcaira kerülnek ezek a borok

 

– mesélte a riportban Guillaume Ryckawaert igazgató, mint például a Carrefour áruházlánc esetében, ahová összesen 6 palackozó üzem tételei közül kerülnek ki – az egyébként nem alsópolcos – tételek.

 

Az igény sokkal nagyobb a kínálatnál

 

A cikkben azt is elárulták, hogy kereskedőként roppant fontosnak tartják elkülöníteni a fogyasztókat a borszaküzletekben vásárlóktól, hiszen mindkét esetében más-más elvárások kerülnek előtérbe. Az ár-érték arány mellett ma már a minőség önmagában is dobogós helyre került, köszönhetően például a szupermarketek saját márkás termékeinek, és annak, hogy ezekben egyre többen és többen bíznak.

 

A folyóborok tengerében

 Guillaume Ryckawaert, a Raphael Michel vezérigazgatója

 

A vállalat vezérigazgatója hozzátette: korábban nem egyszer fordult elő, hogy a kiszállított borokért maga a cég is alig mert felelősséget vállalni. Ezzel szemben ma már a folyóborok világpiacán jelentősen emelkedett az átlagos minőség, ezt pedig a viszonteladó partnerek el is várják, így a döntések fele alapszik már csak az ár-érték arányon, ugyanennyien választanak kizárólag minőségi szempontok alapján.

 

A Raphael Michel dél-franciaországi kóstolótermében ma már alapszolgáltatás, hogy folyóborokból is összeállítanak kóstolósorokat, amiket igény esetén kiszállítani is tudnak, még mielőtt vásárlásra kerülne a sor.

 

Ma már a legmodernebb felszerelések, bio alapanyagok, sőt fahordóban vagy éppen betontojásokban érlelt tételek színesítik a folyóborok piacát. A kereskedők pedig mindent megtesznek azért, hogy a fogyasztók igényeit kielégítsék, ezért folyamatosan figyelik a palackozott borokra vonatkozó trendeket, hogy átemelhessék azokat a folyóborokra is. 

 

Ha pedig a szerződés megköttetett, a 24.000 literes „bag-in-box” útnak indul, és megkezdi útját célpontja felé.

 

Innentől pedig már a vásárló döntése, hogy a folyóbor a már jól ismert házasításba, a sajátmárkás termékek közé, vagy egyéb felhasználásra kerül, hiszen a lehetőségek száma végtelen. A bor minősége azonban állandó.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!