A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A hordóbérlés a jövő?

Több országban már működik a modell

2020-10-04 | Vinoport


A hordóbérlés a jövő?

Egy Bordeaux-ból indult cég pár év alatt sikeres bérbeadási modellt épített fel. Most elmesélték a koncepció lényegét egy olasz boros portálnak.


Ezekben az időkben, amikor a járvány miatt visszaesik a bevétel, különösen érdekes lehet egy olyan konstrukció, ami a termelékenységet nem befolyásolja, miközben csökkenti a költségeket, a mobilizálandó tőkét és még a pincemenedzsmentet is egyszerűbbé teszi. Nagyjából ezeket ajánlja a hordók bérbeadásával foglalkozó H&A Barrels Management – állítja egy minap a winenews.it oldalon megjelent cikkben Stefano Cordero di Montezemolo, a cég olaszországi tanácsadója, egyben a firenzei Bortudományi Egyetem professzora. A H&A­-t pár éve alapították Bordeaux-ban, azóta már több országban is megjelentek, többek között Spanyolországban és Olaszországban. Utóbbiban elsősorban Barolo, Barbaresco, Montalcino, Valpolicella és Bolgheri régiókban veszik igénybe a szolgáltatásaikat.

 

 

De hogy is működik az egész?

 

A H&A megvásárolja a bérbeadásra szánt hordót a kádártól, amit viszont a bérlő, vagyis a borászat választ ki, hiszen ő fogja használni. Amikor kettejük között lejár a bérleti szerződés, a cég elszállítja a pincéből a hordókat és tovább értékesíti őket például párlat- és sörmanufaktúráknak, akik előszeretettel használnak „leselejtezett” boroshordókat az érleléshez. Nem véletlenül Bordeaux-ból indult az ötlet, ott ugyanis régóta Cognac régió a használt boroshordók felvevőpiaca.

 

Olaszországban egy hordót átlagban 3-5 évig használnak, Franciaországban általában évente cserélik őket. Ez jelentős tőkét igényel. Évente bérelni még mindig kevesebbe kerül, ráadásul ha a hordó kiszolgált, nem a pincészet dolga, hogy megszabaduljon tőle, vagyis vevőt találjon rá. Ez különösen előnyös kis pincészeteknek, ahol a szüretelt mennyiség évente változhat, így mindig csak annyit bérelnek, amennyire tényleg szükségük van

– magyarázza Stefano Cordero di Montezemolo.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!