A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
01 Kőtenger Chardonnay

Orbán Pince 01 Kőtenger Chardonnay 2009

Véleményünk szerint

A halványsárga bor illata először kenyérhéjra emlékezetet, majd, ahogy fokozatosan bontogatja szárnyait, bár továbbra is szelíden, de megjelenik benne még vaj és zöldalma is, sőt édes, trópusi gyümölcsök is felsejlenek az illatképben. A kortyot korábban elmondottakkal párhuzamos aromák határozzák meg, amelyek egy jól áttekinthető, közepes súlyú, lágy szerkezeten nyugszanak. Kellemes bor egy gondtalan délutánra. Süssünk hozzá citrommal, rozmaringgal ízesített csirkét és körítsük salátával.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-02-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  13.0 %
 • Palackmennyiség

  2738
 • Ár

  2000 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% Chardonnay

A pincészet borbemutatása

A Szentbékkállán, a Farkastetőn, az \\\"A04-A12\\\" sorokról 21 M0-kal, szeptember 18-20 között, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65%-os lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17 fokon való erjesztéssel váltottuk musttá illetve borrá. Az erjedést követően több mint 6 hét, finomseprőn tartás melletti tartályban való érlelés következett. A derítésre és szűrésre december elején, a palackozásra 2009. december 16-án, Etelka napján került sor. Friss energikus, elegáns ívű Chardonnay, mely határozott fajtajegyeket hordoz már világos aranyszőke (chardonnay-sárga) színében is. Dinamikus, jellegzetes jó savú bukébor mely engedi a fajtajegyek kiemelkedését és megmutatja talajnak.

Érlelési információk

Reduktív módon történt.

Hol vásárolható meg

Sidewayz boszaküzlet, Compact Wineworld, Pampetrics Borkereskedés

Orbán Pince bemutatása

A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!