A pincészet borbemutatása
Balatonrendesen a Kerekesdombon az o\'01-o\'24 sorokról (észak-dél térállású) 25 mustfokkal, október 24-25 -n, 3,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése (12 fürt/tőke) mellett szüretelt, (mindaddig madárháló alatt őrzött) egészséges, túlérésben lévő szürkebarát szőlőt, rövid áztatást követően, kíméletesen, pneumatikus préssel, 65%-os lékiütéssel préseltük. Ezt követően a mustot, nyálkázás mellőzésével, neutrális, alkoholtűrő fajélesztő bevonásával 16 fokon végzett hideg erjesztéssel váltottuk borrá. A viszonylag hosszú, 4 hetes erjedési idő leteltével, a bort fejtettük, majd 6 hetes finomseprőn tartás melletti hideg, majd 2-3 hetes melegen (20 fokon) való érlelés következett acéltartályban. A derítésre május 4-én, a palackozásra 2010. június 17-én, Laura napján került sor. Nagy tűzzel nagy testen még jó savakkal megáldott bor. Rusztikus, markáns utóérési ízek és elsődleges íz-jegyek, perzselően forró, tömény hosszúság. Megosztó, szélsőséges bor várhatóan nagy potenciállal.
Érlelési információkTartályos érlelés, tíz hétig seprőn tartva. |
Pinceidő4-6 év |
Hol vásárolható meg
Budai Borvár; Karaffa Borszaküzlet; Insomnia Borszaküzlet; Balaton Borgaléria
Orbán Pince bemutatása
A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.