A pincészet borbemutatása
A Szentbékkállán, a Farkastetőn, az \"F01-F12\" sorokról 21 mustfokkal, szeptember 22-n, 4,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése mellett szüretelt egészséges chardonnay szőlőt kíméletes, gyors feldolgozást és pneumatikus préssel való 65 százalékos lékiütéssel történő préselést követően irányított, 16-17 fokon való erjesztéssel váltottuk musttá illetve borrá. Az erjedést követően 15 hét át, 225 literes barrique hordóban való finomseprőn tartás melletti érlelés következett. A derítésre július közepén, a palackozásra 2009.augusztus 31 -n, Bella és Hanga napján került sor. Készült 750 palack belőle. A bor hozza a fahordós érlelésű Chardonnay borok egyedi vajasságát. Kóstolásakor telt, a fajtára jellemző savtérkép mutatkozik, melyet már most csiszolttá tesz az ászkolás és teltté, kerekké a 15 hét finomseprőn tartás (battonage). Jó potenciállal rendelkező Chardonnay. Minden érzékszervi paraméterében karakteres fajtajegyeket hordoz remélem mindannyiunk örömére.
Érlelési információkReduktív erjesztés, majd 15 hónapon át kisfahordós érlelés |
Pinceidő4-5 év |
Hol vásárolható meg
Budai Borvár, Balaton Borgaléria
Orbán Pince bemutatása
A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.